Skoleelever hopper på murstensbrokker over en mudret vej

Alle børn har ret til leg

Børn er de største ofre i krig og konflikter. De har om nogen brug for et pusterum i hverdagen, og det arbejder vi for at give dem.

© Paul Jeffrey

Nødhjælp rækker ud over tæpper, madrasser, penge og støtte til overlevelse. For overlevelse handler om mere end basale fornødenheder. Eksempelvis har børn brug for pusterum fra krig og traumer, og det får de i aktivitetscentre, hvor leg får deres tanker væk fra krig.

Børn skal have plads til at være børn

Børn er de største ofre i krig og konflikter. De har om nogen brug for et pusterum i hverdagen, og det arbejder vi for at give dem.

Folkekirkens Nødhjælp støtter aktivitetscentre i bl.a. Irak og Libanon, hvor flygtningebørn får hjælp til at bearbejde deres tunge erindringer fra krig og flugt.

Gennem aktiviteter som historiefortælling, kreative lege og sang danner centrene rammen om en mere livlig, sjov og tryg hverdag. Et sted, hvor børnene får bekymringer på afstand og for en stund er på lige fod med resten af verdens børn.

Mød Tabarik

Tabarik på 12 år og hendes familie er internt fordrevne i Irak. De var tvunget til at flygte, da deres hjemby, Mosul, blev overtaget af terrorgruppen Islamisk Stat.

Tabarik er et af mange børn i byen Erbil i Irak, der har glæde af det lokale aktivitetscenter. Her hjælper meningsfulde aktiviteter hende med at bearbejde tunge erindringer fra opvæksten i det krigshærgede område.

Se videoen, hvor hun og hendes far fortæller om familiens flugt og om, hvad centret betyder for deres hverdag i dag.

Se også: Hjælp børn på flugt i Ukraine

Nye muligheder

I det sydlige Libanon finder man byen Tyre, der huser flere flygtningelejre – bl.a. lejren Burj Isshimali.

Som det også gælder for mange andre flygtningelejre, er muligheder for videregående uddannelse og dermed job meget begrænsede i Burj Isshimali.

De fleste mænd arbejder i sæsonprægede og ofte fysiske erhverv som landbrug og bryggeri, mens kvinderne typisk arbejder med rengøring eller bistår landbrugsarbejdet.

Men med støtte fra Folkekirkens Nødhjælp har en gruppe unge kvinder fundet en helt ny levevej, der gør det muligt for dem at tjene penge til dem selv og familien.

De er nemlig i fuld gang med at lære skønhedspleje for kvinder. Frisørarbejde, manicure, pedicure og makeup er populært i Libanon, og kurset giver dermed kvinderne mulighed for at få et arbejde her og nu. 

Med kroppen som skjold

Fawziyya og hendes familie måtte flygte til Irak, da deres hjem i Damaskus i Syrien blev beskudt. Det er syv år siden i dag.

Da deres søn første gang hørte passagerfly fra lufthavnen tæt på deres nye hjem i Irak, fór han nervøst sammen. Han troede det var bombefly – det var jo det, han kendte fra opvæksten i Syrien.

Fawziyyas søn er blot et af alt for mange børn, som har oplevet krig og flugt på egen krop. Blot et af mange små sind, som rummer spor efter frygt og uro. Hendes fortælling er vigtig, fordi den minder os om, hvorfor det er vigtigt at række ud til dem, der ingenting har.

Et værdigt liv efter flugten

Millioner af mennesker er drevet på flugt på grund af de seneste års udvikling i lande som Syrien og Irak. Voksne og børn, som har vidnet død og ødelæggelse, som har mistet deres hjem og deres tryghed – mistet alt det, de kender til.

Folkekirkens Nødhjælp arbejder for at hjælpe mennesker til et værdigt liv efter flugten. Det gør vi ved at etablere indsatser i krigsramte lande og flygtningelejre, der styrker sårbare familier i en svær hverdag. 

Det gør vi i de krigsramte lande

Vi er til stede i krigsramte lande og deres nærområder, herunder Ukraine, Syrien, Irak og Libanon, for at give beskyttelse til de udsatte familier. Det gør vi bl.a. ved at:

  • fjerne miner og oplyse om faren ved ueksploderede krigsrester.
  • støtte aktivitetscentre for børn, der giver dem det nødvendige pusterum.
  • uddele nødhjælp i akutte situationer – fx tæpper, madrasser og penge.
  • igangsætte landbrugsprojekter og vise, hvordan familier får mest mulig ud af den jord, de har til rådighed.
  • styrke kvinder i at finde nye erhverv, så de kan forsørge familien.
Twitter LinkedIn Facebook