Hvordan hjælper man en befolkning, der er fuldstændig afskåret fra omverdenen? Det er et spørgsmål, mange stiller sig selv for tiden, når de ser billederne af det sønderbombede Gaza rulle over skærmen.
Tilbage i marts 2025 brød våbenhvilen mellem Israel og Palæstina sammen. Derudover lukkede Israel ned for nødhjælp ind til Gaza, så lastbiler med livgivende varer var strandet ved grænsen. Sult og bomber fylder hos indbyggerne. Det ser svært ud at skulle hjælpe dem, men det er ikke umuligt.
Der er stadig nogle, der kan hjælpe. Det er de lokale. De lever i det samme mareridt som dem, de hjælper.
“Vi har i mange år arbejdet gennem lokale partnere i Palæstina. Det er den mest effektive måde, fordi de lokale har en speciel viden og legitimitet. Lokale partnere gør det også muligt at fortsætte nogle former for nødhjælp. Også selvom situationen er så vanvittig lige nu,” fortæller Nadja Sørelvmo, der er ansat af Folkekirkens Nødhjælp som programkoordinator i Mellemøsten.
Nadja har siden oktober 2023 været med til at koordinere nødhjælpen i Gaza. Hun besøgte selv Gaza i januar 2025.

“Lige siden oktober 2023 har vores lokale samarbejdspartnere arbejdet uafbrudt. Jeg har aldrig før mødt mennesker, der er så dedikerede til at hjælpe deres samfund,” fortæller Nadja og fortsætter:
”Vi kommer udefra og hjælper til, at de lokale organisationer kan fortsætte deres arbejde. Arbejdet vil ikke kunne udføres af NGO’er alene, så de lokale er uundværlige.”
Grøntsager der giver liv


Én af dem, Nadja mødte i Gaza, er Ibrahim.
Ibrahim har arbejdet som bonde i Gaza hele sit liv. Men efter krigens start, så det næsten umuligt ud for ham at fortsætte.
Sammen med 99 andre bønder i Khan Younis-området har Ibrahim fået hjælp af Folkekirkens Nødhjælp til at køre sit landbrug videre under krigen. Helt konkret har han fået kontanter til at betale ansatte med, og han har fået frø og stiklinger til nye afgrøder.
Ibrahim fortalte mig, at uden denne hjælp ville han ikke have været i stand til at dyrke nogle af disse grøntsager – og dermed sikre en indkomst for sin familieNadja Sørelvmo
Projektet har overskriften ’Frø af håb’ (Seeds of hope), og alt i alt er 1800 mennesker blevet hjulpet til at klare sig igennem krigen. Stiklingerne benyttes fortsat i dag til at give livsvigtig produktion af fødevarer, men skaber også arbejde og indkomst for Ibrahim og de ansatte.

Lokale kræfter gør det umulige muligt
Vores lokale partnere og deres projekter i Gaza er støttet økonomisk af Folkekirkens Ndhjælp og norske Kirkens Nødhjælp. Samarbejdspartnerne hjælper lige nu med blandt andet rent drikkevand, juridisk støtte og med at få befolkningens arbejde til at løbe rundt som hos Ibrahim.
Organisationer som Women Affairs Center (WAC) og Palestinian Centre for Human Rights (PCHR) er nogle af vores lokale samarbejdspartnere. De er vores forlængede arm i Gaza, er til stede, kender kulturen og ved, hvor behovene er.
PCHR har hjulpet kvinder, der oftest har mistet deres mænd efter krigens start, med juridisk hjælp. Efter de er blevet enlige, står de stadig som ”gifte” i systemet, og kan derfor ikke bevise, at de har ret til livsvigtige ting som fx mad og telte.
En mor til fem, der mistede sin mand efter krigens start, siger: “ Uden den her hjælp ville jeg ikke have været i stand til at få de nødvendige dokumenter for at få den altafgørende hjælp.” I månedsvis kunne hun ikke få hjælp på grund af manglende papirer, men efter PCHR’s hjælp fik familien endelig madvarer.
Folkekirkens Nødhjælp: Israels brug af sult som krigsvåben må høre op | Folkekirkens Nødhjælp