Appelsiner i Wefood butik

Madspild

Hvert år smider danskerne mere end 814.000 tons mad ud! Bliv klogere på madspild, og hvordan du kan være med til at reducere dit eget.

Danmarks madspild er enormt. Hvert år smider vi mere end 814.000 tons mad ud! Samtidig sulter flere end 820 millioner mennesker på verdensplan. Det er en meningsløs ubalance mellem overflod og mangel.

Hvordan opstår madspild?

I velstående lande som Danmark går mad unødigt til spilde i fødevareindustrien, i detailhandlen og hos forbrugerne. Det er ofte pga. en overskredet dato eller en fejl i varens udseende.

I verdens mest udsatte lande går mad hovedsagelig til spilde i forbindelse med produktion og transport. Småbønders høst rådner, bliver angrebet af svampe eller spist af dyr pga. dårlige opbevaringsforhold.

Klimaforandringer er også årsag til, at en masse mad går tabt. Klimakatastrofer rammer mange af verdens fattigste land. Det ødelægger høsten, slår husdyr ihjel og efterlader mennesker uden mad.

Omkring en tredjedel af al den mad, der produceres globalt går til spilde.

Heldigvis er vi begyndt at bruge næsen og kigge en ekstra gang på datomærkningen, før vi smider mad ud. Der ryger mindre i skraldespanden, end der gjorde for bare få år siden, men vi kan stadig blive meget bedre.

Forstå problemet med madspild og hør vores løsning


Fakta om madspild på verdensplan

Infografik madspild
Infografik madspild
Infografik madspild
Infografik madspild

Hvad mener danskerne om madspild?

Ifølge en Epinion-undersøgelse, som Folkekirkens Nødhjælp har fået lavet i forbindelse med Danmarks Nationale Madspildsdag i 2022, så svarer hver anden dansker, at inflation, fødevarekrise og klimaforandringer får dem til at smide mindre mad ud.

Undersøgelse af danskernes madvaner

Hver anden dansker smider mindre mad ud på grund af inflation, klimaforandringer og fødevarekrise. Det viser en undersøgelse lavet i samarbejde mellem Epinion og Folkekirkens Nødhjælp i 2022.

Læs hele undersøgelsen her.

Forbrugerne går derfor aktivt til kamp mod madspild, og hele 60 procent mener, at det er den enkelte dansker, som har det største ansvar for at mindske madspild.

Men det er også vigtigt, at supermarkederne tager ansvar. Det mener 89 procent af danskerne, og næsten lige så mange mener, at det er vigtigt, at fødevareproducenterne mindsker deres madspild.

Det kan være svært at finde ud af, hvilke virksomheder, der rent faktisk arbejder aktivt for at mindske madspild. Kun 23 procent danskere mener, at de ved nok om dette.

Fødevarekrise og klimaforandringer

Det er flere grunde til at danskerne vil mindske madspild, men ifølge Epinion- undersøgelsen er det særligt to ting får danskerne til at bekymre sig; nemlig de høje fødevarepriser og klimaforandringer.

  • Næsten 7 ud af 10 bekymrer sig om fødevareforsyningen.
  • 62 procent er bekymrede for, at vi kommer til at mangle bestemte fødevarer som følge af klimaforandringerne.
  • 39 procent er bekymrede for, at krigen i Ukraine udfordrer fødevareforsyningen.

Risikoen for en fødevarekrise får danskerne til at lave mad af de råvarer, de allerede har. Det gælder næsten 4 ud af 10 danskerne, og lige så mange siger, at bekymring for klimaforandringer har gjort dem bedre til at bruge de råvarer, de allerede har.

Vær med til at mindske madspild med Wefood

En af de måder, du kan mindske madspild, er ved at handle i en af vores Wefood-butikker. Butikkerne sælger madvarer, der intet fejler, men som havde kurs mod en affaldscontainer.

I 2016 lancerede Folkekirkens Nødhjælp Danmarks første butik, som sælger overskudvarer. Sidenhen er det blevet til succesrige Wefood-butikker i København og Jylland. I 2022 solgte butikkerne mere end 420 tons mad, som ellers var blevet smidt ud.

Vi kalder det et win-win-win koncept: Wefood mindsker madspild, du køber varer, som intet fejler til en fordelagtig pris, og overskuddet går direkte til mennesker i nød.

Se Jesper Vollmers bud på den ultimative madspildsret


Varer i en indkøbskurv fra Wefood butik © Benita Marcussen

Har din virksomhed varer i overskud?

Wefoods succes er afhængig af overskuddet fra vores partnere. Wefood-partnere donerer afgrøder, restlager, varer med beskadiget emballage, eller varer der, nærmer sig eller har overskredet mindst holdbarhedsdato.

Læs mere

Vær med til at bekæmpe madspild


Spørgsmål og svar om madspild

Hvad er madspild?

Madspild er den del af madaffaldet, som kunne være blevet spist af mennesker, men som ender med at blive smidt ud.

Hvorfor er madspild et problem?

En tredjedel af al mad, der produceres i verden, ender i skraldespanden. Det er absurd. Men hvad der er endnu mere absurd er, at den enorme mængde mad, der hvert år smides ud, kan brødføde flere end 800 millioner mennesker, der sulter i verden – hele to en halv gange.

Kilde: FN’s Fødevare- og Landbrugsorganisation (FAO), 2011.

Hvad gør Folkekirkens Nødhjælp for at bekæmpe madspild?

I 2016 slog Folkekirkens Nødhjælp dørene op for Wefood – Danmarks første butik, der sælger varer med beskadiget emballage, forkert mærkning, overskredet dato for holdbarhed og sæsonvarer.

Wefood sælger madvarer, der intet fejler, men som havde kurs mod en affaldscontainer. I 2023 solgte butikkerne mere end 473 tons mad, som ellers var blevet smidt ud.

Hvad kan jeg selv gøre for at mindske madspild?

En af de måder, du kan mindske madspild, er ved at handle i vores Wefood-butikker. Butikkerne sælger madvarer, der intet fejler, men som havde kurs mod en affaldscontainer.

Du kan også invitere til fællesspisning med naboerne, i kirken eller vennerne og modtage
et færdigt koncept, der sætter madspild og fællesspisning i et globalt perspektiv. 

Du kan finde endnu mere inspiration, tips og tricks til at bekæmpe madspild i vores e-kogebog.



Bliv klogere på vores arbejde