Undersøgelse af danskernes madvaner
Hver anden dansker smider mindre mad ud på grund af inflation, klimaforandringer og fødevarekrise. Det viser en undersøgelse lavet i samarbejde mellem Epinion og Folkekirkens Nødhjælp i 2022.
Læs hele undersøgelsen her.
Danmarks madspild er enormt – hvert år smider vi nemlig mere end 700.000 tons mad ud! Det svarer til, at hver femte indkøbsvogn ender direkte i skraldespanden. Danmarks madspild skader både pengepungen og klimaet.
En tredjedel af al den mad, der produceres globalt – eller omkring 1,3 milliarder tons – går til spilde. Samtidig sulter flere end 800 millioner mennesker på verdensplan. Det er en meningsløs ubalance mellem overflod og mangel.
Hvordan opstår madspild?
I verdens mest udsatte lande går mad hovedsagelig til spilde i forbindelse med produktion og transport. Mange småbønders høst rådner, bliver angrebet af svampe eller spist af dyr pga. dårlige opbevaringsforhold, og problemer med at få varerne transporteret til de lokale markeder.
Klimaforandringer er også årsag til, at en masse mad går tabt. Klimakatastrofer rammer mange af verdens fattigste land. Det ødelægger høsten, slår husdyr ihjel og efterlader mennesker uden mad.
I de rige lande går mad hovedsagelig til spilde i fødevareindustrien, i detailhandlen og hos forbrugerne. I 2021 vurderede man, at fødevareindustrien var skyld i, at 385.000 tons mad gik til spilde i Danmark.
Detailhandlen smider meget mad i skraldespanden, udelukkende fordi det ikke lever op til kravene til kvalitet og udseende. I 2021 vurderede man, at der blev smidt 96.000 tons mad ud i den danske detailhandel.
Heldigvis er vi begyndt at bruge næsen og kigge en ekstra gang på datomærkningen, før vi smider mad ud. Der ryger mindre i skraldespanden, end der gjorde for bare få år siden, men vi kan stadig blive meget bedre.
Få konkrete tips til at bekæmpe madspild
Fakta om madspild på verdensplan




Hvad mener danskerne om madspild?
Danskerne er blevet meget mere bevidste om madspild, og mange føler et ansvar for at mindske madspildet.
Ifølge en Epinion-undersøgelse, som Folkekirkens Nødhjælp har fået lavet i forbindelse med Danmarks Nationale Madspildsdag, så svarer hver anden dansker, at inflation, fødevarekrise og klimaforandringer får dem til at smide mindre mad ud.
Forbrugerne går derfor aktivt til kamp mod madspild, og hele 60 procent mener, at det er den enkelte dansker, som har det største ansvar for at mindske madspild.
Men det er også vigtigt, at supermarkederne tager ansvar. Det mener 89 procent af danskerne, og næsten lige så mange mener, at det er vigtigt, at fødevareproducenterne mindsker deres madspild.
Det kan være svært at finde ud af, hvilke virksomheder, der rent faktisk arbejder aktivt for at mindske madspild. Kun 23 procent danskere mener, at de ved nok om dette.
Fødevarekrise og klimaforandringer
Det er flere grunde til at danskerne vil mindske madspild, men ifølge Epinion- undersøgelsen er det særligt to ting får danskerne til at bekymre sig; nemlig de høje fødevarepriser og klimaforandringer.
- Næsten 7 ud af 10 bekymrer sig om fødevareforsyningen.
- 62 procent er bekymrede for, at vi kommer til at mangle bestemte fødevarer som følge af klimaforandringerne.
- 39 procent er bekymrede for, at krigen i Ukraine udfordrer fødevareforsyningen.
Risikoen for en fødevarekrise får danskerne til at lave mad af de råvarer, de allerede har. Det gælder næsten 4 ud af 10 danskerne, og lige så mange siger, at bekymring for klimaforandringer har gjort dem bedre til at bruge de råvarer, de allerede har.
Sådan kan du mindske madspild
En af de måder, du kan mindske madspild, er ved at handle i en af vores Wefood-butikker. Butikkerne sælger madvarer, der intet fejler, men som havde kurs mod en affaldscontainer.
I 2016 lancerede Folkekirkens Nødhjælp Danmarks første butik, som sælger overskudvarer. Sidenhen er det blevet til succesrige Wefood-butikker i København og Jylland. I 2022 solgte butikkerne mere end 420 tons mad, som ellers var blevet smidt ud.
Vi kalder det et win-win-win koncept: Wefood mindsker madspild, du køber varer, som intet fejler til en fordelagtig pris, og overskuddet går direkte til mennesker i nød.