Appelsiner i Wefood butik

Madspild

Danmarks madspild er enormt – hvert år smider vi mere end 700.000 tons mad ud! Bliv klogere på, hvordan du kan reducere madspild og hjælpe klimaet her.

Undersøgelse af danskernes madvaner

Hver anden dansker smider mindre mad ud på grund af inflation, klimaforandringer og fødevarekrise. Det viser en undersøgelse lavet i samarbejde mellem Epinion og Folkekirkens Nødhjælp i 2022.

Læs hele undersøgelsen her.

Danmarks madspild er enormt – hvert år smider vi nemlig mere end 700.000 tons mad ud! Det svarer til, at hver femte indkøbsvogn ender direkte i skraldespanden. Danmarks madspild skader både pengepungen og klimaet.

En tredjedel af al den mad, der produceres globalt – eller omkring 1,3 milliarder tons – går til spilde. Samtidig sulter flere end 800 millioner mennesker på verdensplan. Det er en meningsløs ubalance mellem overflod og mangel.

Hvordan opstår madspild?

I verdens mest udsatte lande går mad hovedsagelig til spilde i forbindelse med produktion og transport. Mange småbønders høst rådner, bliver angrebet af svampe eller spist af dyr pga. dårlige opbevaringsforhold, og problemer med at få varerne transporteret til de lokale markeder.

Klimaforandringer er også årsag til, at en masse mad går tabt. Klimakatastrofer rammer mange af verdens fattigste land. Det ødelægger høsten, slår husdyr ihjel og efterlader mennesker uden mad.

I de rige lande går mad hovedsagelig til spilde i fødevareindustrien, i detailhandlen og hos forbrugerne. I 2021 vurderede man, at fødevareindustrien var skyld i, at 385.000 tons mad gik til spilde i Danmark.

Detailhandlen smider meget mad i skraldespanden, udelukkende fordi det ikke lever op til kravene til kvalitet og udseende. I 2021 vurderede man, at der blev smidt 96.000 tons mad ud i den danske detailhandel.

Heldigvis er vi begyndt at bruge næsen og kigge en ekstra gang på datomærkningen, før vi smider mad ud. Der ryger mindre i skraldespanden, end der gjorde for bare få år siden, men vi kan stadig blive meget bedre.

Få konkrete tips til at bekæmpe madspild

Forstå problemet med madspild og hør vores løsning


To Wefood frivillige snakker sammen foran kassen i butikken og er i godt humør.

Vil du være med i kampen mod madspild?

Bliv frivillig i Wefood og gør forskel for at mindske varespild og madspild i Danmark og bekæmpe sult i verden.

Bliv frivillig i Wefood


Fakta om madspild på verdensplan

Infografik madspild
Infografik madspild
Infografik madspild
Infografik madspild

Hvad mener danskerne om madspild?

Danskerne er blevet meget mere bevidste om madspild, og mange føler et ansvar for at mindske madspildet.

Ifølge en Epinion-undersøgelse, som Folkekirkens Nødhjælp har fået lavet i forbindelse med Danmarks Nationale Madspildsdag, så svarer hver anden dansker, at inflation, fødevarekrise og klimaforandringer får dem til at smide mindre mad ud.

Forbrugerne går derfor aktivt til kamp mod madspild, og hele 60 procent mener, at det er den enkelte dansker, som har det største ansvar for at mindske madspild.

Men det er også vigtigt, at supermarkederne tager ansvar. Det mener 89 procent af danskerne, og næsten lige så mange mener, at det er vigtigt, at fødevareproducenterne mindsker deres madspild.

Det kan være svært at finde ud af, hvilke virksomheder, der rent faktisk arbejder aktivt for at mindske madspild. Kun 23 procent danskere mener, at de ved nok om dette.

Fødevarekrise og klimaforandringer

Det er flere grunde til at danskerne vil mindske madspild, men ifølge Epinion- undersøgelsen er det særligt to ting får danskerne til at bekymre sig; nemlig de høje fødevarepriser og klimaforandringer.

  • Næsten 7 ud af 10 bekymrer sig om fødevareforsyningen.
  • 62 procent er bekymrede for, at vi kommer til at mangle bestemte fødevarer som følge af klimaforandringerne.
  • 39 procent er bekymrede for, at krigen i Ukraine udfordrer fødevareforsyningen.

Risikoen for en fødevarekrise får danskerne til at lave mad af de råvarer, de allerede har. Det gælder næsten 4 ud af 10 danskerne, og lige så mange siger, at bekymring for klimaforandringer har gjort dem bedre til at bruge de råvarer, de allerede har.

Sådan kan du mindske madspild

En af de måder, du kan mindske madspild, er ved at handle i en af vores Wefood-butikker. Butikkerne sælger madvarer, der intet fejler, men som havde kurs mod en affaldscontainer.

I 2016 lancerede Folkekirkens Nødhjælp Danmarks første butik, som sælger overskudvarer. Sidenhen er det blevet til succesrige Wefood-butikker i København og Jylland. I 2022 solgte butikkerne mere end 420 tons mad, som ellers var blevet smidt ud.

Vi kalder det et win-win-win koncept: Wefood mindsker madspild, du køber varer, som intet fejler til en fordelagtig pris, og overskuddet går direkte til mennesker i nød.

Se Jesper Vollmers bud på den ultimative madspildsret


Varer i en indkøbskurv fra Wefood butik © Benita Marcussen

Har din virksomhed varer i overskud?

Wefoods succes er afhængig af overskuddet fra vores partnere. Wefood-partnere donerer afgrøder, restlager, varer med beskadiget emballage, eller varer der, nærmer sig eller har overskredet mindst holdbarhedsdato.

Læs mere

Vær med til at bekæmpe madspild

Tre medarbejdere snakker i en Wefood butik © Andreas Bro
Bliv frivillig i Wefood

Wefood er en butik under Folkekirkens Nødhjælp, som sælger overskudsvarer og giver overskuddet til mennesker i nød. Som frivillig gør du ikke kun en forskel for at mindske madspild i Danmark og bekæmpe sult i verden.

Læs mere
Download kogebog: Madspild på tværs

I Danmark smider en gennemsnitlig familie 20% af deres indkøb ud. Vil du blive bedre til at bekæmpe madspild? Så download vores kogebog “Madspild på tværs” og få opskrifter, tips og tricks.

Få e-bog
3 madspildsplakater til download
Få flotte plakater med tips

Vil du have en pæn plakat til køleskabet og samtidig hjælpe klimaet ved at handle efter sæson? Plakaterne husker dig på, hvornår der er sæson for hvilke grøntsager og frugter og giver dig tips til at bekæmpe madspild.

Download

Spørgsmål og svar om madspild

Hvad er madspild?

Madspild er den del af madaffald, som kunne være blevet spist af mennesker, men som ender med at blive smidt ud.

Hvor meget madspild er der i Danmark?

Hvert år smider vi mere end 700.000 tons mad ud i Danmark. Det svarer til, at hver femte indkøbsvogn lander direkte i skraldespanden.

Kilde: Miljøstyrelsen, 2021

Hvor går maden til spilde i Danmark?

I Danmark går størstedelen af maden til spilde i fødevareindustrien, i de private husholdninger og i detailhandlen.

Kilde: Miljøstyrelsen, 2021

Hvor meget madspild er der i verden?

En tredjedel af al den mad, der produceres i verden, bliver smidt ud.

Kilde: FN’s Fødevare- og Landbrugsorganisation (FAO), 2011.

Hvorfor er madspild et problem?

En tredjedel af al mad, der produceres i verden, ender i skraldespanden. Det er absurd. Men hvad der er endnu mere absurd er, at den enorme mængde mad, der hvert år smides ud, kan brødføde flere end 800 millioner mennesker, der sulter i verden – hele to en halv gange.

Kilde: FN’s Fødevare- og Landbrugsorganisation (FAO), 2011.

Hvad gør Folkekirkens Nødhjælp for at bekæmpe madspild?

I 2016 slog Folkekirkens Nødhjælp dørene op for Wefood – Danmarks første butik, der sælger varer med beskadiget emballage, forkert mærkning, overskredet dato for holdbarhed og sæsonvarer. Wefood sælger altså madvarer, der intet fejler, men som havde kurs mod en affaldscontainer. I 2022 solgte butikkerne mere end 420 tons mad, som ellers var blevet smidt ud.

Hvad kan jeg selv gøre for at mindske madspild?

En af de måder, du kan mindske madspild, er ved at handle i vores Wefood-butikker. Butikkerne sælger madvarer, der intet fejler, men som havde kurs mod en affaldscontainer. Vi kalder Wefood for et win-win-win koncept: Wefood mindsker madspild, du køber varer, som intet fejler til en fordelagtig pris, og overskuddet går direkte til mennesker i nød.
Du kan finde endnu mere inspiration, tips og tricks til at bekæmpe madspild i vores e-kogebog.

Hvordan opstår madspild?

I verdens mest udsatte lande går mad hovedsagelig til spilde i forbindelse med produktion og transport. Mange småbønders høst rådner, bliver angrebet af svampe eller spist af dyr pga. dårlige opbevaringsforhold, og problemer med at få varerne transporteret til de lokale markeder. Klimaforandringer er også årsag til, at en masse mad går tabt. Klimakatastrofer rammer mange af verdens fattigste land. Det ødelægger høsten, slår husdyr ihjel og efterlader mennesker uden mad.

I de rige lande går mad hovedsagelig til spilde i fødevareindustrien, i detailhandlen og hos forbrugerne. I 2021 vurderede man, at fødevareindustrien var skyld i, at 385.000 tons mad gik til spilde i Danmark. Detailhandlen smider meget mad i skraldespanden, udelukkende fordi det ikke lever op til kravene til kvalitet og udseende. I 2021 vurderede man, at der blev smidt 96.000 tons mad ud i den danske detailhandel.

Kilde: Miljøstyrelsen, 2011



Du kunne også være interesseret i…