Behovet for at beskytte sårbare gruppers rettigheder er større end nogensinde. Menneskerettighederne er under pres mange steder, hvor krig og konflikt svækker helt basale rettigheder for stadig flere mennesker.
Diskrimination og brud på menneskerettighederne er en gennemgående årsag til marginalisering og fattigdom. Arbejdet med rettigheder er derfor også en fundamental indsats i bekæmpelsen af ulighed, lokalt som globalt.
Vi bekæmper ekstrem ulighed i samarbejde med stærke, værdi- og rettighedsbaserede partnere og religiøse ledere. Vi kæmper for folkeretten og ligestilling mellem kønnene. Gennem vores ACT Alliance-netværk og trosbaserede partnere har vi en helt særlig adgang til beslutningstagere og religiøse ledere i lokalsamfundene. Det giver os mulighed for at ændre på kulturelle og religiøse normer og korrigere falske narrativer gennem møder, medier og oplysning.
Det gør vi ved at fokusere på:
- Civilsamfundets råderum
- Bred inddragelse i politiske processer
- Beskyttelse af menneskerettighedsforkæmpere
- Retfærdig fordeling af ressourcer i lokale institutioner
- Bekæmpelse af diskrimination af marginaliserede grupper
- Globalt fortalerarbejde
En menneskerettighedsbaseret tilgang
Folkekirkens Nødhjælp har i årtier arbejdet efter en menneskerettighedsbaseret tilgang.
Det betyder først og fremmest, at vi til enhver tid forsvarer menneskerettighederne, men også, at alle vores projekter og programmer bliver udformet derefter.
Både, når vi rykker ud efter en pludselig katastrofe, eller når vi arbejder langsigtet med lokale partnere, sætter vi individets rettigheder over tilhørsforhold. Det er en rød tråd igennem vores arbejde, og samtidig en målrettet indsats for at oplyse udsatte grupper om deres rettigheder – og støtte dem i at udbrede den viden til andre.
Vi tror på, at det er gennem den oplysning og understøttelse, vi bedst styrker mennesker og løfter samfund.
Det gør vi ved at arbejde efter PAL+ principperne:
- Participation: støtter aktiv, fri og lige deltagelse i demokratiet og civilsamfund for alle borgere.
- Accountability: arbejder for at gøre ansvarshavende opmærksomme på deres menneskeretlige forpligtelser.
- Non-discrimination: søger at inkludere alle uanset køn, baggrund og tilknytning og støtter tiltag, der modarbejder diskrimination og prioriterer marginaliserede grupper og individer
- Empowerment: styrker mennesker i at kende og kræve deres ret.
- Linking to Human Rights frameworks and mechanisms: bruger menneskerettighedsystemet til at fremme rettigheder for de mennesker vi arbejder for.
- +: arbejder tranformativt med køn på tværs af alle principper.
Læs også: EU stands behind the empowerment of human rights defenders in Uganda
Aktuelle publikationer om rettigheder og rettighedsarbejde
- Implementing gender equality commitments in practice
- Online harassment and censorship of women human rights defenders
- Breaking the silos: Key learnings from a DCA gender, faith and human rights-based approach focused case documentation study
-
Bringing principles into practice: Promoting responsible business conduct through business and human rights principles and multistakeholder engagement in
East Africa