© Monika Malla

Rettigheder

Behovet for at beskytte sårbare gruppers rettigheder er større end nogensinde. Når mennesker kender deres rettigheder, kan de være med til at bekæmpe ulighed.

Menneskerettighederne er under pres mange steder, hvor krig og konflikt svækker helt basale rettigheder for stadig flere mennesker. Diskrimination og brud på menneskerettighederne er en gennemgående årsag til marginalisering og fattigdom, og vores arbejde med rettigheder er derfor en fundamental indsats i bekæmpelsen af ulighed.


Maxim Oleksiyovych bor i Mykolajiv det sydlige Ukraine. Sidste år blev han ramt af en bombe og mistede sit højre ben.

”Det har taget mig otte måneder at få en protese, men det var aldrig sket uden juridisk bistand. Det er en umulig proces at finde rundt i, når man har fået en krigsskade.”

Folkekirkens Nødhjælps partnerorganisation Right to Protection har hjulpet Maxim gennem processen for at kunne søge kompensation og status som krigsoffer.

”Uden de rigtige stempler er det næsten umuligt at få hjælp til proteser, kørestol eller andre hjælpemidler,” fortæller Maxim.

© Rasmus Emil Gravesen

En menneskerettighedsbaseret tilgang

Folkekirkens Nødhjælp arbejder efter en menneskerettighedsbaseret tilgang. Det betyder først og fremmest, at vi til enhver tid forsvarer menneskerettighederne, men også, at alle vores projekter og programmer bliver udformet derefter.

Både, når vi rykker ud efter en pludselig katastrofe, eller når vi arbejder langsigtet med lokale partnere, sætter vi individets rettigheder over tilhørsforhold. Det er en rød tråd igennem vores arbejde, og samtidig en målrettet indsats for at oplyse udsatte grupper om deres rettigheder – og støtte dem i at udbrede den viden til andre.

Vi arbejder efter PANEL+ principperne:
  • Participation: støtter aktiv, fri og lige deltagelse i demokratiet og civilsamfund for alle borgere.
  • Accountability: arbejder for at gøre ansvarshavende opmærksomme på deres menneskeretlige forpligtelser.
  • Non-discrimination: søger at inkludere alle uanset køn, baggrund og tilknytning og støtter tiltag, der modarbejder diskrimination og prioriterer marginaliserede grupper og individer
  • Empowerment: styrker mennesker i at kende og kræve deres ret.
  • Linking to Human Rights frameworks and mechanisms: bruger menneskerettighedsystemet til at fremme rettigheder for de mennesker vi arbejder for.
  • +: arbejder tranformativt med køn på tværs af alle principper.

Rettighedsarbejde og uddanelse i lande som Nepal styrker kvinder.

Mina Devi Sunar er medlem af en kvindegruppe og uddannet ‘social mediator’ i Kailali-distriktet.

Siden hun fik sin licens i 2020, har hun hjulpet andre kvinder med dalit-baggrund ved at oplyse og bygge bro til lokalpolitikerne, blandt andet i sager om statsborgerskab og partnervold.

”Jeg havde aldrig troet, jeg ville komme så langt. Nu kan jeg banke i bordet på lokalpolitisk niveau.”

© Monika Malla
© Monika Malla

Som kvinde med dalit-baggrund uden uddannelse og statsborgerskab havde Chakalay Chaudary svært ved at finde arbejde – og samtidig ingen adgang til hjælp fra det offentlige system.

Gennem et projekt støttet af Folkekirkens Nødhjælp lærte hun sine rettigheder at kende og blev del af en kvindegruppe, der hjalp hende med at blive statsborger som 35-årig.

De sidste fem år har hun derfor bl.a. kunne købe geder og kyllinger gennem en låne-spare-gruppe, der giver mad og mulighed for at opbygge en indtægt.

© Monika Malla

Hira Sarko er, ligesom 15 andre kvinder, del af kvindegruppen ’Amar Jyoti Tole’ som laver bambusstole i Kanchanpur-distriktet.

Efter de i sommeren 2023 modtog undervisning, materialer og udstyr, sælger Hira efterhånden flere stole, end hun kan nå at lave, og kan nu leve af indtægterne. Det gør også, hun har opnået større uafhængig fra særligt mandlige familiemedlemmer.

“Jeg behøver ikke længere at bekymre mig om udgifterne til mine børns skolepenge, tøj og andre ting, de har brug for. Det er blevet meget nemmere for mig nu.”

© Monika Malla

Laxmi Bishwakarma kalder sig ’stolt repræsentant for dalit-kvinders rettigheder’. Hun arbejder for ligestilling og med diskriminationssager på lokalpolitisk niveau i forvaltningsenheden ’Gaunpalika’.

Hun hørte først om kvindegrupperne fra en nabo. Senere blev hun ’social mediator’, og har deltaget i uddannelsesprojekter inden for bl.a. kommunikation og ledelse.


Scene fra et marked i Omugo flygtningebosættelse

Uganda har verdens næstyngste befolkning med flere end 78 % under 30 år.

Folkekirkens Nødhjælp har blandt andet hjulpet 30 ungdomsorganisationer i Karamoja med uddannelse i rettighedsarbejde, fortalervirksomhed og beslutningsprocesser.

På den måde får unge evnerne til at engagere sig i politik og mulighed for at påvirke deres fremtid strukturelt.

© Jjumba Martin

Spørgsmål og svar om menneskerettigheder

Hvad er menneskerettigheder?

Menneskerettigheder består af 30 artikler, der giver alle mennesker fundamentale, universelle og ukrænkelige rettigheder. Det er uforanderlige rettigheder, som tilhører alle mennesker og ikke kan tages fra os.

Hvordan opstod FN’s menneskerettighedserklæring?

Den 10. december 1948 vedtog FN’s generalforsamling Verdenserklæringen om Menneskerettigheder. Menneskerettighedserklæringen opstod i kølvandet på de overgreb, der blev begået under Anden Verdenskrig.

Hvorfor er menneskerettighederne vigtige i dag?

Når mennesker kender deres rettigheder, kan de bekæmpe ulighed. Ulighed er stadig et stort problem i dag, idet manglende oplysning om menneskers rettigheder og frihed fører til ulighed og diskrimination.
 
Blandt andet viser den nyeste rapport fra Freedom House, at global frihed i 2023 gik tilbage for 18. år i træk. En række parametre som politiske rettigheder og frie valg gik tilbage 52 lande.

Det er blandt andet disse lande og problematiker, Folkekirkens Nødhjælp har fokus på. Se, hvor vi arbejder: Her arbejder vi.

Hvordan arbejder Folkekirkens Nødhjælp med menneskerettigheder?

Folkekirkens Nødhjælp arbejder ud fra en menneskerettighedsbaseret tilgang og med PANEL+ principperne. Det betyder, at Folkekirkens Nødhjælp fokuserer på mennesker og marginaliserede gruppers behov og rettigheder på tværs af alle indsatser og i samarbejde med lokale partnere.

Det indebærer fordrevne, sårbare mennesker, minoriteter herunder LBGTQIA+ personer, etniske og religiøse minoriteter og mennesker der lever med handicap. Derudover har vi et særligt fokus på unge og kvinder indenfor alle grupper.

Vi bekæmper ekstrem ulighed i samarbejde med stærke, værdi- og rettighedsbaserede partnere samt religiøse ledere. Gennem vores ACT Alliance-netværk og trosbaserede partnere har vi en helt særlig adgang til beslutningstagere og religiøse ledere i lokalsamfundene. Det giver mulighed for at ændre på kulturelle og religiøse normer gennem møder, medier og oplysning.

Du kan læse mere om vores arbejde med menneskerettighederne i vores seneste Global Results Report.

Hvor kan jeg læse mere om menneskerettighederne?

Hvis du vil klogere på menneskerettighederne, kan vi henvise til FN’s artikler: Menneskerettigheder og FN (unric.org) og Institut for menneskerettigheder: Om menneskerettigheder | Institut for Menneskerettigheder

Du kan læse mere om vores arbejde med menneskerettighederne i vores seneste Global Results Report og om vores værdier her.