Illustration: Folkekirkens Nødhjælps arbejde med klima og klimaforandringer

Klima

Skal vi sikre livet for dem, der er hårdest ramt af klimakrisen, kræver det, at vi tænker nyt og handler nu.

Klimaet forandrer sig hastigt.

Og det har katastrofale konsekvenser for os alle – ikke mindst for de voksne og børn, der i forvejen kæmper for at få mad på bordet. Nogle af verdens mest udsatte mennesker bor nemlig steder, der bliver ubeboelige, ufrugtbare og decideret farlige på grund af klimaforandringerne.

Mellem 68 og 132 mio. mennesker kan ende i fattigdom inden 2030 som konsekvens af klimaforandringer
Ulighed og Internationalt Samarbejde, DIIS (2021)

Klima er altså ikke udelukkende et spørgsmål om vind og vejr. Klimakampen handler i den grad også om menneskeliv. I Folkekirkens Nødhjælp hjælper verdens mest udsatte mennesker i kampen for et langt og godt liv. Og det kan vi ikke gøre uden at gå ind i klimakampen!

Vil du gøre noget for klimaet? Her er 6 ting, du kan gøre


Daisy Chepkemoi har fået klimafrø fra Folkekirkens Nødhjælp - Giv en ged © Bax Lindhardt

Klimahjælp har mange former

En af dem, der mærker klimaforandringerne på egen krop, er Daisy fra Kenya. I generationer har Daisys familie dyrket majs på deres marker. Men majsplanterne kan ikke længere overleve tørken. Med hjælp fra Folkekirkens Nødhjælp har Daisy nu omlagt markerne til grønne bønner, auberginer og chiliplanter.

Læs Daisys historie

Hvad betyder klimaforandringerne?

To hurtige om danskerne og klima
  • I Danmark køber vi i gennemsnit 10,2 kilo tøj om året. Produktionen af tøj er ansvarlig for 10 % af verdens samlede CO2-udledning.
  • Danskerne udleder ca. 63 mio. ton drivhusgasser om året, hvilket svarer til 11 ton pr. dansker.

Lige nu mærker millioner, hvordan cykloner bliver kraftigere, alvorlige tørkeperioder bliver varmere og længere, og hvordan klimakatastrofer bliver hyppigere og mere ødelæggende.

I Folkekirkens Nødhjælper ser vi konsekvenserne af klimaforandringerne hver eneste dag, når vi tager på arbejde ude i verden.

Floder tørrer ud, og afgrøder har svært ved at gro i den intense varme. Børn sulter, når høsten fejler, og de skal gå langt efter livsnødvendig vand. Når regnen endelig kommer, så styrter den ned i en kort periode, skaber oversvømmelser og tager alt med på sin vej. Også den skrøbelige høst.

Når klimaforandringerne rammer den enkelte familie, er det er dybt problematisk og potentielt livsfarligt. Derfor hjælper vi dem, der er værst ramt af klimaforandringerne.

Vi arbejder for at mindske den globale opvarmning og for, at udsatte børn og voksne får den nødvendige hjælp til at tilpasse sig klimaets nye barske vilkår. Og når klimakatastrofen rammer, rykker vi ud med akut nødhjælp.


6 ting, du kan gøre for klimaet

Det store udvalg af genbrugs tøj med mere i genbrugsbutikken SecondByNutid

1. Støt genbrug

Ved at donere til eller handle genbrug i en af vores over 100 genbrugsbutikker er du med til at lette presset på klimaet. Overskuddet går tilmed til dem, der hver dag kæmper med konsekvenserne af klimaforandringerne.

Læs om genbrug
Illustration: Klimagaver fra Folkekirkens Nødhjælp.

2. Giv bæredygtige julegaver

Gør som 150.000 tusind andre danskere og giv en gave med mening. Du kan vælge mellem en lang række forskellige gaver, der gavner ude i verden og skaber glæde hjemme i stuerne.

Idéer til julegaver
Wefood © Folkekirkens Nødhjælp

3. Stop spild af mad

Danmarks madspild er enormt – hvert år smider vi mere end 700.000 tons mad ud! Bliv klogere på, hvordan du kan reducere madspild og hjælpe klimaet her.

Bekæmp madspild
Produktbillede af kunstplakat af Julie Nord 2023

4. Giv et træ og få en kunstplakat

Giv et træ og få en kunstplakat fra Julie Nord. Dit bidrag er med til at sikre klimahjælp, kost og en stabil indtægt for nogle af verdens mest udsatte. 

Se plakaten
Kvinde arbejder i sin køkkenhave. Illustration til Folkekirkens Nødhjæpls klimahjælper. © Jakob Dall

5. Bliv Klimahjælper

Vil du skabe løsninger for verdens mest udsatte, der lige nu mærker klimaforandringerne på egen krop? Som Klimahjælper gør du en forskel hver eneste måned.

Bliv Klimahjælper
© Adam Pigott

6. Vælg grøn strøm fra Verdo

Når du køber din ladestander og grønne strøm hos energikoncernen Verdo, støtter du samtidig Folkekirkens Nødhjælps arbejde.

Læs om samarbejdet


Du kunne også være interesseret i …