Illustration: Folkekirkens Nødhjælps arbejde med klima og klimaforandringer

Klima

Skal vi sikre livet for dem, der er hårdest ramt af klimakrisen, kræver det, at vi tænker nyt og handler nu.

Klimaet forandrer sig hastigt.

Og det har katastrofale konsekvenser for os alle – ikke mindst for de voksne og børn, der i forvejen kæmper for at få mad på bordet. Nogle af verdens mest udsatte mennesker bor nemlig steder, der bliver ubeboelige, ufrugtbare og decideret farlige på grund af klimaforandringerne.

Mellem 68 og 132 mio. mennesker kan ende i fattigdom inden 2030 som konsekvens af klimaforandringer
Ulighed og Internationalt Samarbejde, DIIS (2021)

Klima er altså ikke udelukkende et spørgsmål om vind og vejr. Klimakampen handler i den grad også om menneskeliv. I Folkekirkens Nødhjælp hjælper verdens mest udsatte mennesker i kampen for et langt og godt liv. Og det kan vi ikke gøre uden at gå ind i klimakampen!

Vil du gøre noget for klimaet? Her er 6 ting, du kan gøre

Hvad betyder klimaforandringerne?

To hurtige om danskerne og klima
  • I Danmark køber vi i gennemsnit 10,2 kilo tøj om året. Produktionen af tøj er ansvarlig for 10 % af verdens samlede CO2-udledning.
  • Danskerne udleder ca. 63 mio. ton drivhusgasser om året, hvilket svarer til 11 ton pr. dansker.

Lige nu mærker millioner, hvordan cykloner bliver kraftigere, alvorlige tørker bliver varmere og længere, og hvordan klimakatastrofer bliver hyppigere og mere ødelæggende.

I Folkekirkens Nødhjælper ser vi konsekvenserne af klimaforandringerne hver eneste dag, når vi tager på arbejde ude i verden.

Floder tørrer ud, og afgrøder har svært ved at gro i den intense varme. Børn sulter, når høsten fejler, og de skal gå langt efter livsnødvendig vand. Når regnen endelig kommer, så styrter den ned i en kort periode, skaber oversvømmelser og tager alt med på sin vej. Også den skrøbelige høst.

Når klimaforandringerne rammer den enkelte familie, er det er dybt problematisk og potentielt livsfarligt. Derfor hjælper vi dem, der er værst ramt af klimaforandringerne.

Tørkeperiode i Nepal

Kombinationen af klimaforandringer, corona-pandemien og nu krigen i Ukraine har desuden resulteret i en global fødevarekrise, som gør det ekstra svært for mange mennesker at overleve.

Vi arbejder for, at de udsatte børn og voksne får den nødvendige hjælp til at tilpasse sig klimaets nye barske vilkår. Og når klimakatastrofen rammer, rykker vi ud med akut nødhjælp.


6 ting, du kan gøre for klimaet

Kvinde arbejder i sin køkkenhave. Illustration til Folkekirkens Nødhjæpls klimahjælper. © Jakob Dall

1. Bliv Klimahjælper

Vil du skabe løsninger for verdens mest udsatte, der lige nu mærker klimaforandringerne på egen krop? Som Klimahjælper gør du en forskel hver eneste måned.

Bliv Klimahjælper
Det store udvalg af genbrugs tøj med mere i genbrugsbutikken SecondByNutid

2. Støt genbrug

Ved at donere til eller handle genbrug i en af vores over 100 genbrugsbutikker er du med til at lette presset på klimaet. Overskuddet går tilmed til dem, der hver dag kæmper med konsekvenserne af klimaforandringerne.

Find genbrugsbutikker
Wefood © Folkekirkens Nødhjælp

3. Stop spild af mad

Danmarks madspild er enormt – hvert år smider vi mere end 700.000 tons mad ud! Bliv klogere på, hvordan du kan reducere madspild og hjælpe klimaet her.

Bekæmp madspild
Illustration: Klimagaver fra Folkekirkens Nødhjælp.

4. Vælg klimagaver

Med en klimavenlig gave giver du konkret hjælp ved for eksempel at købe klimafrø til afrikanske bønder, så de kan dyrke tørkeresistente afgrøder. Dermed sikrer du, at de får mad, selvom regnen udebliver, hvilket den tit gør.

Giv klimagaver
© Kristian Skårhøj Andersen

5. Bliv frivillig

Vidste du, at Folkekirkens Nødhjælp driver mere end 100 genbrugsbutikker og seks Wefood-butikker? Butikkerne, der drives af frivillige, indbringer hvert år mere end 25 millioner kroner, der sendes videre til mennesker i nød.

Bliv frivillig
© Adam Pigott

6. Vælg en grøn ladeløsning

Hvis du bestiller din ladeløsning og grønne strøm hos Verdo går 500 kr. til Folkekirkens Nødhjælps arbejde. Du kan støtte en god sag, mens du samtidig træffer et personligt, grønt valg. 

Bestil grøn strøm

Det gør Folkekirkens Nødhjælp?

Klimakrisen kræver, at vi tænker nyt og anderledes.

I Folkekirkens Nødhjælp arbejder vi derfor med innovative projekter, der gør en konkret forskel for det enkelte menneske, der lider under klimakrisens konsekvenser.

Klimahjælp har mange former

En af dem, der mærker klimaforandringerne på egen krop, er Daisy fra Kenya. I generationer har Daisys familie dyrket majs på deres marker. Men majsplanterne kan ikke længere overleve tørken.

Med hjælp fra Folkekirkens Nødhjælp har Daisy nu omlagt markerne til grønne bønner, auberginer og chiliplanter. Afgrøder, der kan overleve i områdets tørre og uforudsigelige klima. Afgrøder, hendes familie kan leve af og sælge på markedet. Endda til en markant højere pris.

Smilende kvinde med afgrøder i hånden
Daisy foran sine marker med en af sine livreddende chiliplanter.

Daisys historie er blot ét eksempel på klimahjælp.

I Folkekirkens Nødhjælp arbejder vi med at mindske den globale opvarmning, så klimaforandringerne gør mindst mulig skade verden over; vi hjælper mennesker som Daisy med at tilpasse sig det nye barske klima; og så rykker vi ud med akut nødhjælp, når klimakatastrofen rammer.Du kunne også være interesseret i …