Klimaet forandrer sig hastigt.
Og det har katastrofale konsekvenser for os alle – ikke mindst for de voksne og børn, der i forvejen kæmper for at få mad på bordet. Nogle af verdens mest udsatte mennesker bor nemlig steder, der bliver ubeboelige, ufrugtbare og decideret farlige på grund af klimaforandringerne.
Mellem 68 og 132 mio. mennesker kan ende i fattigdom inden 2030 som konsekvens af klimaforandringerUlighed og Internationalt Samarbejde, DIIS (2021)
Klima er altså ikke udelukkende et spørgsmål om vind og vejr. Klimakampen handler i den grad også om menneskeliv. I Folkekirkens Nødhjælp hjælper verdens mest udsatte mennesker i kampen for et værdigt liv. Og det kan vi ikke gøre uden at gå ind i klimakampen!
Vil du hjælpe? Her er 5 ting, du kan gøre for klimaet
Hvad betyder klimaforandringerne?
To hurtige om danskerne og klima
- I Danmark køber vi i gennemsnit 10,2 kilo tøj om året. Produktionen af tøj er ansvarlig for 10 % af verdens samlede CO2-udledning.
- Danskerne udleder ca. 63 mio. ton drivhusgasser om året, hvilket svarer til 11 ton pr. dansker.
Lige nu mærker millioner, hvordan cykloner bliver kraftigere, alvorlige tørker bliver varmere og længere, og hvordan klimakatastrofer bliver hyppigere og mere ødelæggende.
I Folkekirkens Nødhjælper ser vi konsekvenserne af klimaforandringerne hver eneste dag, når vi tager på arbejde ude i verden.
Floder tørrer ud, og afgrøder har svært ved at gro i den intense varme. Børn sulter, når høsten fejler, og de skal gå langt efter livsnødvendig vand. Når regnen endelig kommer, så styrter den ned i en kort periode, skaber oversvømmelser og tager alt med på sin vej. Også den skrøbelige høst.
Når klimaforandringerne rammer den enkelte familie, er det er dybt problematisk og potentielt livsfarligt. Derfor hjælper vi dem, der er værst ramt af klimaforandringerne.

Kombinationen af klimaforandringer, corona-pandemien og nu krigen i Ukraine har desuden resulteret i en global fødevarekrise, som gør det ekstra svært for mange mennesker at overleve.
Vi arbejder for, at de udsatte børn og voksne får den nødvendige hjælp til at tilpasse sig klimaets nye barske vilkår. Og når klimakatastrofen rammer, rykker vi ud med akut nødhjælp.
5 ting, du kan gøre for klimaet
Det gør Folkekirkens Nødhjælp?
Klimakrisen kræver, at vi tænker nyt og anderledes.
I Folkekirkens Nødhjælp arbejder vi derfor med innovative projekter, der gør en konkret forskel for det enkelte menneske, der lider under klimakrisens konsekvenser.
Klimahjælp har mange former
En af dem, der mærker klimaforandringerne på egen krop, er Daisy fra Kenya. I generationer har Daisys familie dyrket majs på deres marker. Men majsplanterne kan ikke længere overleve tørken.
Med hjælp fra Folkekirkens Nødhjælp har Daisy nu omlagt markerne til grønne bønner, auberginer og chiliplanter. Afgrøder, der kan overleve i områdets tørre og uforudsigelige klima. Afgrøder, hendes familie kan leve af og sælge på markedet. Endda til en markant højere pris.

Daisys historie er blot ét eksempel på klimahjælp.
I Folkekirkens Nødhjælp arbejder vi med at mindske den globale opvarmning, så klimaforandringerne gør mindst mulig skade verden over; vi hjælper mennesker som Daisy med at tilpasse sig det nye barske klima; og så rykker vi ud med akut nødhjælp, når klimakatastrofen rammer.