Skal vi sikre livet for dem, der er hårdest ramt af klimaforandringerne, kræver det, at vi tænker nyt og anderledes. Vi er allerede godt i gang og arbejder med projekter, der gør en kæmpe forskel for det enkelte menneske, der lider under klimakrisens konsekvenser.
En af dem er Daisy fra Kenya. I generationer har Daisys familie dyrket majs på deres marker. Men majsplanterne kan ikke længere overleve tørken. Med hjælp fra Folkekirkens Nødhjælp har Daisy nu omlagt markerne til grønne bønner, auberginer og chiliplanter. Afgrøder, der kan overleve i områdets tørre og uforudsigelige klima. Afgrøder, hendes familie kan leve af og sælge på markedet. Endda til en markant højere pris.
Det er blot ét enkelt eksempel på klimahjælp. Du finder Daisys historie lige her. Nedenfor finder du andre konkrete eksempler på, hvordan klimahjælp kan se ud.
Det kan du helt konkret gøre for klimaet
Der er flere måder, du selv kan være med til at gøre en forskel for klimaet. Vi har samlet fire ting, du kan gøre, her:
- Støt genbrug
Ved at handle genbrug i en af vores 114 genbrugsbutikker er du med til at lette presset på klimaet. Overskuddet går tilmed til dem, der hver dag kæmper med konsekvenserne af klimaforandringerne. - Bekæmp madspild
Hvis du vil gøre dit eget forbrug mere klimavenligt, så kan du bytte dit normale supermarked ud med Wefood og være med i kampen mod madspild. Her kan du få overskudsmad til gode priser. Overskuddet investerer vi i klimaløsninger i verdens fattigste lande. - Giv grønne gaver
I Folkekirkens Nødhjælp har vi siden 2006 haft fokus på bæredygtige velgørenhedsgaver gennem den unikke Giv en ged-kampagne. Gavekataloget er løbende blevet udvidet og indeholder nu en hel sektion med klimagaver. - Bliv frivillig
Vidste du, at Folkekirkens Nødhjælp driver mere end 100 genbrugsbutikker og seks Wefood-butikker? Butikkerne, der drives af frivillige, indbringer hvert år mere end 25 millioner kroner, der sendes videre til mennesker i nød. Læs mere om at blive frivillig i genbrugsbutikkerne her og i Wefood-butikkerne her.
I Folkekirkens Nødhjælp ønsker vi at bidrage til en grøn og mere retfærdig fremtid. Det skylder vi dem,
Hvad betyder klimaforandringerne?
Det har livsændrende betydning for mange, når klimaet forandrer sig.
Tørke og uforudsigelige regnperioder skaber massive problemer i flere af de lande, vi arbejder i.
Floder tørrer ud, og afgrøder har svært ved at gro i den intense varme. Børn sulter, når høsten fejler, og de skal gå langt efter livsnødvendig vand. Når regnen endelig kommer, så styrter den ned i en kort periode, skaber oversvømmelser og tager alt med på sin vej. Også den skrøbelige høst.
Når det sker, er det katastrofalt for den enkelte familie. Derfor hjælper vi dem, der er værst ramt af klimaforandringerne. Vi arbejder for, at de får den nødvendige hjælp til at tilpasse sig klimaets barske vilkår.
Og når klimakatastrofen rammer, så rykker vi ud med akut nødhjælp.
Klimakrisen er uretfærdig
De, der har bidraget allermindst til klimaforandringerne, bliver ramt allerhårdest.
En fisker i Bangladesh har en meget lille udledning af drivhusgasser. Alligevel er det fiskeren, der mister sit hus i en oversvømmelse og muligheden for at skabe en indtægt.
Vi arbejder derfor også med at presse på politisk for en ambitiøs og retfærdig klimapolitik. Men vi giver også danskerne mulighed for at gøre noget i deres hverdag.
Vi har nemlig brug for din hjælp til at skabe bæredygtige klimaløsninger og fremtidssikre fattige familier i hele verden.
Artikler om klima
Rapporter om klimaforandringer og -løsninger
Vi mindsker virksomheders CO2-aftryk
Virksomheder og organisationer tegner i stigende grad klimaaftaler gennem Folkekirkens Nødhjælp.
Ved at tænke nyt og anderledes sikrer vi sammen:
✔️ CO2-kompensation via træplantning i Uganda
✔️ Nye klimaresistente afgrøder, innovative landbrugsmetoder og klimasikring af infrastruktur
✔️ Klimanødhjælp til ofre for klimaskabte katastrofer som tørke eller oversvømmelse.
Vil du og din virksomhed gøre en forskel på klimaområdet? Vi tilbyder CO2-kompensation.