Illustration: Folkekirkens Nødhjælps arbejde med klima og klimaforandringer

Klima

Skal vi sikre livet for dem, der er hårdest ramt af klimaforandringerne, kræver det, at vi tænker nyt og handler nu.

Klimaet forandrer sig hastigt.

Og det har katastrofale konsekvenser for os alle – ikke mindst for de voksne og børn, der i forvejen kæmper for at få mad på bordet. Nogle af verdens mest udsatte mennesker bor nemlig steder, der bliver ubeboelige, ufrugtbare og decideret farlige på grund af klimaforandringer.

Mellem 68 og 132 mio. mennesker kan ende i fattigdom inden 2030 som konsekvens af klimaforandringer
Ulighed og Internationalt Samarbejde, DIIS (2021)

Klima er altså ikke udelukkende et spørgsmål om vind og vejr. Klimakampen handler i den grad også om menneskeliv. I Folkekirkens Nødhjælp hjælper verdens mest udsatte mennesker i kampen for et langt og godt liv. Og det kan vi ikke gøre uden at gå ind i klimakampen!

Vil du gøre noget for klimaet? Her er 6 ting, du kan gøre


© Jjumba Martin

Two challenges, one solution

Hvad vi har lært af at integrere udviklings- og klimahjælp.

Download pdf.

Hvad betyder klimaforandringerne?

To hurtige om danskerne
  • I Danmark køber vi i gennemsnit 10,2 kilo tøj om året. Produktionen af tøj er ansvarlig for 10 % af verdens samlede CO2-udledning.
  • Danskerne udleder ca. 63 mio. ton drivhusgasser om året, hvilket svarer til 11 ton pr. dansker.

Læs også: Danmarks Overshoot Day 2024

Lige nu mærker millioner, hvordan cykloner bliver kraftigere, alvorlige tørkeperioder bliver varmere og længere, og hvordan klimakatastrofer bliver hyppigere og mere ødelæggende.

I Folkekirkens Nødhjælper ser vi konsekvenserne af forandringerne i klimaet hver eneste dag, når vi tager på arbejde ude i verden.

Floder tørrer ud, og afgrøder har svært ved at gro i den intense varme. Børn sulter, når høsten fejler, og de skal gå langt efter livsnødvendig vand. Når regnen endelig kommer, så styrter den ned i en kort periode, skaber oversvømmelser og tager alt med på sin vej. Også den skrøbelige høst.

Når klimaforandringerne rammer den enkelte familie, er det er dybt problematisk og potentielt livsfarligt. Derfor hjælper vi dem, der er værst ramt af klimaforandringerne.

Vi arbejder for at mindske den globale opvarmning og for, at udsatte børn og voksne får den nødvendige hjælp til at tilpasse sig klimaets nye barske vilkår. Og når klimakatastrofen rammer, rykker vi ud med akut nødhjælp.

Både den ekstreme tørke og oversvømmelser, som dem vi ser i det østlige Afrika, kan relateres til klimaforandringerne. Det er desværre noget, vi kommer at se meget mere af. Det er derfor afgørende, at vi alle investerer i klimatilpasning, som kan mindske risikoen ved de store klimakatastrofer
Mattias Söderberg, klimarådgiver i Folkekirkens Nødhjælp

6 ting, du kan gøre for klimaet allerede i dag

Det store udvalg af genbrugs tøj med mere i genbrugsbutikken SecondByNutid

1. Støt genbrug

Ved at donere til eller handle genbrug i en af vores over 100 genbrugsbutikker er du med til at lette presset på klimaet. Overskuddet går tilmed til dem, der hver dag kæmper med konsekvenserne af klimaforandringerne.

Find genbrugsbutik
Wefood © Folkekirkens Nødhjælp

2. Stop madspild

Danmarks madspild er enormt – hvert år smider vi mere end 700.000 tons mad ud! Bliv klogere på, hvordan du kan reducere madspild og hjælpe klimaet her.

Bekæmp madspild
Pige med lilla kjole står med en træspire i hånden. Illustration til produktet. Giv et træ fra Folkekirkens Nødhjælp. © Bax Lindhardt

3. Plant træer

Træer er livsnødvendige for vores klode og et klimavenligt supplement til en udsat families kost og indkomst.

Plant træer
Illustration: Bæredygtige klimagaver fra Folkekirkens Nødhjælp.

4. Giv grønne gaver

Overrask dem, du holder af, med klimagaver og vær med til at sikre livsnødvendig hjælp til dem, der er hårdest ramt af klimakrisen.

Bæredygtige gaver
Kvinde arbejder i sin køkkenhave. Illustration til Folkekirkens Nødhjæpls klimahjælper. © Jakob Dall

5. Bliv Klimahjælper

Vil du skabe løsninger for verdens mest udsatte, der lige nu mærker klimaforandringerne på egen krop? Som Klimahjælper gør du en forskel hver eneste måned.

Bliv Klimahjælper

6. Bliv klogere på dit tekstilaffald

Her kan du blive knivskarp på, hvordan du passer på klimaet ved at genbruge mere og sortere bedre.

Læs om tekstilaffald og tøjspild


Du kunne også være interesseret i …