Folkekirkens Nødhjælp - klima

Klima

Klimaforandringerne skaber store udfordringer i de lande, hvor Folkekirkens Nødhjælp er til stede og arbejder med lokal udvikling.

Hvad betyder klimaforandringerne?

Det har livsændrende betydning for mange, når klimaet forandrer sig.

Tørke og uforudsigelige regnperioder skaber massive problemer i flere af de lande, vi arbejder i.

Floder tørrer ud, og afgrøder har svært ved at gro i den intense varme. Børn sulter, når høsten fejler, og de skal gå langt efter livsnødvendig vand. Når regnen endelig kommer, så styrter den ned i en kort periode, skaber oversvømmelser og tager alt med på sin vej. Også den skrøbelige høst.

Når det sker, er det katastrofalt for den enkelte familie. Derfor hjælper vi dem, der er værst ramt af klimaforandringerne. Vi arbejder for, at de får den nødvendige hjælp til at tilpasse sig klimaets barske vilkår.

Og når klimakatastrofen rammer, så rykker vi ud med akut nødhjælp.

Klimakrisen er uretfærdig

De, der har bidraget allermindst til klimaforandringerne, bliver ramt allerhårdest.

En fisker i Bangladesh har en meget lille udledning af drivhusgasser. Alligevel er det fiskeren, der mister sit hus i en oversvømmelse og muligheden for at skabe en indtægt.

Vi arbejder derfor også med at presse på politisk for en ambitiøs og retfærdig klimapolitik. Men vi giver også danskerne mulighed for at gøre noget i deres hverdag.

Vi har nemlig brug for din hjælp til at skabe bæredygtige klimaløsninger og fremtidssikre fattige familier i hele verden.


Kvinde arbejder i sin køkkenhave © Jakob Dall

Bliv Klimahjælper

Vil du skabe løsninger for verdens fattigste, der allerede nu mærker klimaforandringerne på egen krop? Og vil du være med i et fællesskab, der tænker og handler mere grønt?

Bliv Klimahjælper

Hånd holder vandmelon i marken © Jakob Dall

Klimagaver

Med en klimavenlig gave giver du konkret hjælp ved for eksempel at købe klimafrø til afrikanske bønder, så de kan dyrke tørkeresistente afgrøder. Dermed sikrer du, at de får mad, selvom regnen udebliver, hvilket den tit gør.

Se vores klimagaver

Konkrete klimaløsninger

Skal vi sikre livet for dem, der er værst ramt af klimaforandringerne, kræver det, at vi tænker nyt og anderledes. Vi er allerede godt i gang og arbejder med projekter, der gør en kæmpe forskel for det enkelte menneske, der lider under klimakrisens konsekvenser.

En af dem er Daisy fra Kenya. I generationer har Daisys familie dyrket majs på deres marker. Men majsplanterne kan ikke længere overleve tørken. Med hjælp fra Folkekirkens Nødhjælp har Daisy nu omlagt markerne til grønne bønner, auberginer og chiliplanter. Afgrøder, der kan overleve i områdets tørre og uforudsigelige klima. Afgrøder, hendes familie kan leve af og sælge på markedet. Endda til en markant højere pris.

Det er blot ét enkelt eksempel på klimahjælp. Du finder Daisys historie lige her. Nedenfor finder du andre konkrete eksempler på, hvordan klimahjælp kan se ud.

Det kan du gøre

Der er flere måder, du selv kan være med til at gøre en forskel for klimaet. Vi har samlet fem ting, du kan gøre, her:

 1. Bliv Klimahjælper
  Som Klimahjælper skaber du hver måned løsninger for verdens fattigste, der allerede nu mærker klimaforandringerne på egen krop – og modtager klimatips, så du kan gøre din hverdag lidt mere klimavenlig.
 2. Støt genbrug
  Ved at handle genbrug i en af vores 114 genbrugsbutikker er du med til at lette presset på klimaet. Overskuddet går tilmed til dem, der hver dag kæmper med konsekvenserne af klimaforandringerne.
 3. Bekæmp madspild
  Hvis du vil gøre dit eget forbrug mere klimavenligt, så kan du bytte dit normale supermarked ud med Wefood og være med i kampen mod madspild. Her kan du få overskudsmad til gode priser. Overskuddet investerer vi i klimaløsninger i verdens fattigste lande.
 4. Vælg grønne gaver
  I Folkekirkens Nødhjælp har vi siden 2006 haft fokus på bæredygtige velgørenhedsgaver gennem den unikke Giv en ged-kampagne. Gavekataloget er løbende blevet udvidet og indeholder nu en hel sektion med klimagaver.

I Folkekirkens Nødhjælp ønsker vi at bidrage til en grøn og mere retfærdig fremtid. Det skylder vi dem, der er allermest sårbare. Det skylder vi de kommende generationer. Det skylder vi hinanden.

Landsindsamling i klimaets tegn

Søndag den 13. marts 2022 gik mere end 12.000 danskere på gaden for at samle ind til ofrene for ofrene for klimakrisen på den ene hånd og ofrene for krigen i Ukraine på den anden.

Læs mere om indsamlingen her.

Sammenhængen mellem klima og fødevaresikkerhed

Mange lande fanges i stigende grad i et kryds af klimafoandringernes destruktivitet og fødevarekriser af forskellig karaktér. Et eksempel fra vores arbejde er Malawi, som samtidigt rammes hårdt fra tre fronter: De generelle klimaforandringer i og omkring landet, en fødevarekrise delvist forårsaget af krigen i Ukraine og påvirkningen fra Covid-19-pandemien. Bliv klogere på problematikken i artiklen her.


Vi mindsker virksomheders CO2-aftryk

Flere og flere klimabevidste virksomheder og organisationer tegner lige nu klimaaftaler gennem Folkekirkens Nødhjælp.

Ved at tænke nyt og anderledes sikrer vi sammen:

✔️ CO2-kompensation via træplantning i Uganda

✔️ Nye klimaresistente afgrøder, innovative landbrugsmetoder og klimasikring af infrastruktur

✔️ Klimanødhjælp til ofre for klimaskabte katastrofer som tørke eller oversvømmelse.

Vil du og din virksomhed gøre en forskel på klimaområdet? Vi tilbyder CO2-kompensation.


Sådan hjælper vi også