Folkekirkens Nødhjælp - klima

Klima

Skal vi sikre livet for dem, der er hårdest ramt af klimaforandringerne, så kræver det, at vi tænker nyt og anderledes.

Skal vi sikre livet for dem, der er hårdest ramt af klimaforandringerne, kræver det, at vi tænker nyt og anderledes. Vi er allerede godt i gang og arbejder med projekter, der gør en kæmpe forskel for det enkelte menneske, der lider under klimakrisens konsekvenser.

En af dem er Daisy fra Kenya. I generationer har Daisys familie dyrket majs på deres marker. Men majsplanterne kan ikke længere overleve tørken. Med hjælp fra Folkekirkens Nødhjælp har Daisy nu omlagt markerne til grønne bønner, auberginer og chiliplanter. Afgrøder, der kan overleve i områdets tørre og uforudsigelige klima. Afgrøder, hendes familie kan leve af og sælge på markedet. Endda til en markant højere pris.

Det er blot ét enkelt eksempel på klimahjælp. Du finder Daisys historie lige her. Nedenfor finder du andre konkrete eksempler på, hvordan klimahjælp kan se ud.

Det kan du helt konkret gøre for klimaet

Der er flere måder, du selv kan være med til at gøre en forskel for klimaet. Vi har samlet fire ting, du kan gøre, her:

 1. Giv grønne gaver
  I Folkekirkens Nødhjælp har vi siden 2006 haft fokus på bæredygtige velgørenhedsgaver gennem den vellidte Giv en ged-kampagne. Gavekataloget er løbende blevet udvidet og indeholder nu en hel sektion med klimagaver. Find dine julegaver her.
 2. Støt genbrug
  Ved at handle genbrug i en af vores 114 genbrugsbutikker er du med til at lette presset på klimaet. Overskuddet går tilmed til dem, der hver dag kæmper med konsekvenserne af klimaforandringerne.
 3. Bekæmp madspild
  Hvis du vil gøre dit eget forbrug mere klimavenligt, så kan du bytte dit normale supermarked ud med Wefood, Damnmarks første butikskæde med overskudsvarer, og være med i kampen mod madspild. Her kan du få overskudsmad til skarpe priser. Overskuddet investerer vi blandt andet i klimaløsninger i verdens fattigste lande.
 4. Bliv frivillig
  Vidste du, at Folkekirkens Nødhjælp driver mere end 100 genbrugsbutikker og seks Wefood-butikker? Butikkerne, der drives af frivillige, indbringer hvert år mere end 25 millioner kroner, der sendes videre til mennesker i nød. Læs mere om at blive frivillig her.

I Folkekirkens Nødhjælp ønsker vi at bidrage til en grøn og mere retfærdig fremtid. Det skylder vi dem,

Hvad betyder klimaforandringerne?

Det har livsændrende betydning for mange, når klimaet forandrer sig.

Tørke og uforudsigelige regnperioder skaber massive problemer i flere af de lande, vi arbejder i.

Floder tørrer ud, og afgrøder har svært ved at gro i den intense varme. Børn sulter, når høsten fejler, og de skal gå langt efter livsnødvendig vand. Når regnen endelig kommer, så styrter den ned i en kort periode, skaber oversvømmelser og tager alt med på sin vej. Også den skrøbelige høst.

Når det sker, er det katastrofalt for den enkelte familie. Derfor hjælper vi dem, der er værst ramt af klimaforandringerne. Vi arbejder for, at de får den nødvendige hjælp til at tilpasse sig klimaets barske vilkår.

Og når klimakatastrofen rammer, så rykker vi ud med akut nødhjælp.

Klimakrisen er uretfærdig

De, der har bidraget allermindst til klimaforandringerne, bliver ramt allerhårdest.

En fisker i Bangladesh har en meget lille udledning af drivhusgasser. Alligevel er det fiskeren, der mister sit hus i en oversvømmelse og muligheden for at skabe en indtægt.

Vi arbejder derfor også med at presse på politisk for en ambitiøs og retfærdig klimapolitik. Men vi giver også danskerne mulighed for at gøre noget i deres hverdag.

Vi har nemlig brug for din hjælp til at skabe bæredygtige klimaløsninger og fremtidssikre fattige familier i hele verden.


Kvinde arbejder i sin køkkenhave. Illustration til Folkekirkens Nødhjæpls klimahjælper. © Jakob Dall

Bliv Klimahjælper

Vil du skabe løsninger for verdens fattigste, der allerede nu mærker klimaforandringerne på egen krop? Og vil du være med i et fællesskab, der tænker og handler mere grønt?

Bliv Klimahjælper

Hånd holder vandmelon i marken © Jakob Dall

Giv klimagaver

Med en klimavenlig gave giver du konkret hjælp ved for eksempel at købe klimafrø til afrikanske bønder, så de kan dyrke tørkeresistente afgrøder. Dermed sikrer du, at de får mad, selvom regnen udebliver, hvilket den tit gør.

Se vores klimagaver


Vi mindsker virksomheders CO2-aftryk

Virksomheder og organisationer tegner i stigende grad klimaaftaler gennem Folkekirkens Nødhjælp.

Ved at tænke nyt og anderledes sikrer vi sammen:

✔️ CO2-kompensation via træplantning i Uganda

✔️ Nye klimaresistente afgrøder, innovative landbrugsmetoder og klimasikring af infrastruktur

✔️ Klimanødhjælp til ofre for klimaskabte katastrofer som tørke eller oversvømmelse.

Vil du og din virksomhed gøre en forskel på klimaområdet? Vi tilbyder CO2-kompensation.


Sådan hjælper vi også