Udtørret og krakeleret jordbund

En vej ud af sult

Over 2 millioner mennesker er truet af sult i Zimbabwe

© Kristian Skårhøj Andersen

I Zimbabwe har klimaforandringer katastrofale konsekvenser for befolkningen. Afgrøder er visnet, og millioner af mennesker har svært ved at skaffe mad. Sultkrisen sker samtidig med, at covid-19 har lagt en i forvejen svækket økonomi i ruiner. Det lægger ekstra pres på de mange sårbare familier, og hjælp er helt essentielt, hvis de skal overleve. Derfor arbejder Folkekirkens Nødhjælp i Zimbabwe. Og et af de mennesker, vi hjælper, er 48-årige Maria.

48-årige Maria Sibanda har mange munde, hun skal mætte, fordi hun bor sammen med både børn og børnebørn. Hendes familie er del af de over 2 millioner mennesker i Zimbabwes byområder, der er truet af sult.

Indtil for nylig spiste familien kun to måltider om dagen, og Marias børnebørn måtte tigge naboer om mad for at stille sulten.

Nu ser hverdagen dog anderledes lys ud.

Maria får et månedligt beløb til at købe mad og betale børnenes skolegang. På den måde får familien ikke bare stillet sulten – de bevarer også håbet om en værdig fremtid.

Barn sidder på skødet af sin mor i Zimbabwe
©Folkekirkens Nødhjælp

Situationen i Zimbabwe

Marias situation er desværre ikke unik, og klimaforandringerne er en stor del af årsagen. Zimbabwe har ikke haft en normal regnperiode de sidste fem år. I stedet har massiv og langvarig tørke gang på gang ødelagt familiernes høst.

Og når tørken endelig forsvinder, er den flere gange blevet erstattet af cykloner og oversvømmelser.

At klimaforandringerne rammer verdens fattigste hårdest, kan man se på Zimbabwes befolkning, der hver dag kæmper mod konsekvenserne.

Tusindvis af mennesker er afhængige af deres landbrug for at overleve. Det betyder, at når regnen udebliver, har familierne ingen adgang til mad.

Derfor er både akut fødevarehjælp og langsigtede og mere bæredygtige landbrugsprojekter nødvendige, hvis familierne skal have en chance for at overleve tørkeperioderne.

En ond cirkel

Samtidig med, at tørke lægger marker øde, er samfundet også hårdt ramt af inflation. Det betyder, at priserne på madvarer stiger i takt med, at lønninger falder.

Bl.a. hospitaler mærker konsekvensen af dette, da læger ganske enkelt bliver væk fra arbejde, fordi transporten dertil er dyrere, end hvad de får i løn.

Og med de stigende priser på madvarer er der mange af de sultramte familier, der ikke har mulighed for at købe sig til den mad, de så hårdt har brug for.

Derfor er vores hjælp afgørende.

Vi hjælper sultramte familier i Zimbabwe

Hjælpen består bl.a. i:

Covid-19 gør ondt værre

Som om sult- og økonomikrisen ikke var nok, har covid-19 også ramt det afrikanske kontinent, og i Zimbabwe er man stærkt udfordret på beskyttelse mod virus.

Hvis Covid-19 er pest, så er sult kolera. Mennesker skal vælge imellem at sulte, eller at bryde udgangsforbuddet for at skaffe et enkelt måltid mad
Mads Schack Lindegård, landschef i Zimbabwe

For hvem kan tage hensyn til smittefare og restriktioner, når man risikerer at dø af sult, hvis man ikke våger sig ud for at skaffe mad?

Kvinde står med en svamp © Yilmaz Polat

En lille svamp med et stort potentiale

I Zimbabwe og Nepal hjælper og uddanner vi lokale kvinder med at tjene penge ved at dyrke svampe. Dette kan i sidste ende vende op og ned, på de mange fattige bønders liv.

Læs mere

Twitter LinkedIn Facebook