I Zimbabwe hjælper og uddanner vi lokale kvinder med at tjene penge ved at dyrke svampe. Dette giver samtidig indbyggerne bedre ernæring og øget kontrol over deres egen fødevareproduktion.
Den kan i sidste ende vende op og ned på de mange fattige bønders liv.
Læs om Annah og Regina – to kvinder, der hver især har kastet sig over svampedyrkning, som har ændret deres liv til det bedre. Nu lever troen på en værdig fremtid.
Fra køkkenaffald til delikatesse
22-årige Annah Masajwa fra Zimbabwe fortæller i videoen om, hvordan hun dyrker svampe i praksis, og hvad de har betydet for hendes liv.
Vil du være med til at give klimahjælp hver dag – året rundt? Se hvordan lige her
Svampene er en god forretning
Regina Ncube på 62 år kommer fra det flade, tørre område omkring den lille by Antelope i Zimbabwe.
Hun går rundt i en mørk lerhytte og plukker de svampe, som er klar til at blive spist eller solgt.
At dyrke svampe er stadig nyt for Regina. Tidligere ville hun være i marken og passe sine majsplanter, men regnen har de ventet længe på – så længe, at majsplanterne nu har givet op.
Med klimaforandringerne følger ustabilt vejr, og det har haft store konsekvenser for Reginas familie. Hun er bedstemor, og passer sine seks børnebørn, fordi hendes børn er taget ind til de større byer for at finde arbejde.
Majs er en importeret afgrøde, der er sårbar overfor tørke. Når majshøsten slår fejl, kan hun hverken sælge majs, lave mad til sine børnebørn eller sende dem i skole.
Regina og resten af hendes landsby er en del af et pilotprojekt, som Folkekirkens Nødhjælp har sat i gang i både Zimbabwe og Nepal.
De fleste bønder i Zimbabwe dyrker majs, men svampe har brug for mindre vand, og indeholder mere næring end majs.
Svampe kan være med til at give kvinder som Regina en mere varieret og nærende kost, og sikre familier en stabil indkomst.
”Svampene er fyldt med proteiner og mineraler. De er nemme og billige at dyrke, og så er du ikke afhængig af regnen, fordi du kan samle vand og selv bestemme, hvornår du vander dem. Og så kan man høste hele året, fordi dyrkningen foregår indenfor i lerhytterne”, fortæller Folkekirkens Nødhjælps landechef i Zimbabwe, Mads Schack Lindegaard.
Svampene er grobund for indtjening
Zimbabwe blev engang kaldt Afrikas kornkammer, men har de seneste mange år oplevet en økonomisk deroute.
Det skyldes bl.a. fejlslagende jordreformer igangsat af den tidligere præsident Robert Mugabe samt fratagelsen af hvide bønders jord i begyndelsen af 00’erne, uden at det blev fulgt op af hjælp til lokale bønder.
”Man er gået fra at have færre, men større effektive landbrug, til i dag at have en masse små landbrug, hvor produktionen svinger meget. Det gør det svært at sælge og eksportere varer, men også at opretholde og skabe arbejdspladser”, fortæller Mads Schack Lindegard.
Det meste af Regina Ncubes liv har hun dyrket majs, men har nu kastet sig over svampeproduktionen, som er en mulighed for at få en fremtidig indtjeningskilde.
Nyheden om Reginas svampe har spredt sig i området, og nu flokkes beboerne fra landsbyerne omkring hende for at købe svampene.
”Vi er begyndt at tjene mere og vores svampe bliver købt af de lokale, men også skolerne i området er begyndt at købe dem til skolemaden. I den sidste måned har vi tjent 100 dollars – og nogle af de penge vil jeg bruge til at investere i kyllingeopdræt”, smiler hun.
Støtten når ud til mange familier
Folkekirkens Nødhjælp har indtil nu støttet 9 lokalsamfund i tørkeramte områder i Zimbabwe.
I alt 225 personer dyrker svampeproduktion, hvoraf 175 mennesker fra forskellige familier er blevet trænet i brugen af Folkekirkens Nødhjælp.
En gennemsnitsfamilie i Zimbabwe består af cirka 4,2 personer, og dermed bliver det til 945 personer, der har glæde af svampeproduktionen.
Folkekirkens Nødhjælp støtter også lokale i svampeproduktion i Nepal, hvor 406 personer indtil videre har fået støtte.
Fakta om svampene
- 2 kg svampesporer giver omkring 18 kg svampe
- 200 g svampe kan sælges for omkring 1 dollar (cirka 6 kroner)
- Svampe indeholder nærende proteiner og mineraler
- Folkekirkens Nødhjælp har projekter med svampeproduktion i både Zimbabwe og i Nepal.