© Antti Yrjönen Kvinde med barn i armene står på togstationen i Lviv

Familier flygter fra Ukraine

Det er et halvt år siden, at krigen i Ukraine brød ud.

Vi er til stede i Ukraine hvor tusindvis af familier er drevet på flugt. Vi uddeler nødhjælp og oplyser om miner og ueksploderet ammunition. Vi er også i fuld gang med at forberede vinteren, for selv om varmen har lagt sig tungt over hele Europa, går der kun få måneder, før den bidende kulde tager over.

Vores fokus er at skaffe ly, varme, mad og sikkerhed for de mest sårbare familier på flugt inde i Ukraine. Et arbejde, der kun bliver mere vigtigt i takt med, at temperaturerne falder. Du kan være med til at redde liv ved at støtte vores arbejde.

Gør en forskel for mennesker på flugt

Valgfrit beløb

Lige nu er mere end 100 millioner mennesker på flugt i verden. Det største antal nogensinde. Støt vores arbejde, og hjælp familier på flugt i hele verden.

Børn på flugt fra krigen i Ukraine

Irina flygtede med sine børn, da en bombe destruerede nabohuset.

Irina er sygeplejerske, og indtil for nylig levede hun et almindeligt liv med sin familie i en landsby i Donetsk-regionen i Ukraine.

Men da krigen begyndte, faldt familiens liv fra hinanden.

”Da et hjem i nærheden af vores blev destrueret af en bombe, indså jeg, at det ikke var sikkert at gemme sig under en bunke møbler. Jeg var nødt til at flygte med mine børn – men mine forældre blev tilbage”
– Irina, mor til to børn
Irina med hendes børn, Tapolina på 8 år og Mathou på 5 år. Foto: Daniel Fekete

Nu befinder Irina og hendes børn sig i den ukrainske grænseby Berehove, hvor de bor i et modtagecenter skabt af Folkekirkens Nødhjælp i samarbejde med den ungarske partner HIA.

Her kan familien få mad, et varmt bad og et sted at sove. Der er også mange aktiviteter for børn, fordi stedet tidligere var en børnehave. Irinas 5-årige søn og 8-årige datter har brugt mange timer på børnehavens legeplads.

For 420 kr. kan du hjælpe familier som Irinas med mad i en hel måned.

Støt her

Valgfrit beløb

Krig splitter familier

Lige nu befinder mange sig i en yderst farlig og uholdbar situation. Krigens ofre har brug for hjælp – og de har brug for det nu!

Min mand befinder sig på frontlinjen af krigen. Kvinderne i min familie besluttede sig for at flygte, så vores børn ikke er i fare. Jeg kan ikke huske det meste af vores flugt. Mine børn blev ved med at spørge, hvor vi skulle hen. Men jeg havde ikke noget svar
Yelena, ukrainsk mor til tre

Efter mange dage på flugt er de mange flygtninge udmattede. De har brug for varm mad, vand, tæpper, soveposer og et sted at sove. De har brug for internet, så de kan komme i kontakt med deres pårørende for at fortælle, hvor de befinder sig. Og det kan du være med til at sikre.

Med hjælp som din kan familier i Ukraine og i andre af verdens brændpunkter få mad, vand og husly. På forhånd tusind tak for din støtte.

Hjælp familier på flugt fra krig og katastrofer

Indtast dit CPR-nummer og få skattefradrag
Dette felt er til validering og bør ikke ændres.

Har du spørgsmål?

Hvorfor hjælper Folkekirkens Nødhjælp mennesker på flugt i Ukraine?

Flygtningesituationen i Ukraine er en af de største humanitære kriser siden Anden Verdenskrig. Mange familier har været tvunget til at flygte med få timers varsel og har næsten ingen ejendele med sig.

Folkekirkens Nødhjælps mandat er at hjælpe mennesker i nød, og når man er på flugt, har de fleste mennesker brug for akut hjælp. Det er uanset, hvilken krig de flygter fra.

Vi arbejder med de svageste grupper i samfundet. Det er dem, der ikke har midlerne til at flygte ud af landet. Det er også psykisk sårbare, handicappede og ældre mennesker.

Hjælper I stadig mennesker i verdens fattigste lande og i andre af verdens brændpunkter?

Vi fortsætter alle vores indsatser i verdens fattigste lande og i verdens brændpunkter. Vi glemmer ikke de mange andre kriser og udfordringer i verden, selvom krigen i Ukraine fylder meget hos alle lige nu.

Vores arbejde og indsatser for mennesker i nød forsætter på samme vilkår som inden krigen.

Vi hjælper for eksempel stadig både syriske og afghanske mennesker på flugt, ligesom vi hjælper verdens fattigste, der er hårdest ramt af klimaforandringerne.

Hvordan hjælper jeg bedst mennesker på flugt i Ukraine?

Det bedste og mest effektive er at donere penge til professionelle humanitære organisationer, der er til stede i Ukraine og i nærområderne. Du kan sende støtte Folkekirkens Nødhjælps indsats i Ukraine og i nærområderne ved at sende et valgfrit beløb på Mobilepay til 770300 eller støtte via formularen ovenfor.

Hvor kan jeg aflevere brugt tøj, soveposer og tæpper til mennesker på flugt i Ukraine?

Vi sender ikke nødhjælpskonvojer med varer indsamlet og indkøbt i Danmark afsted til Ukraine og nabolandene. Vi sender nødhjælpskontanter afsted, som vores lokale partnere bruger til at hjælpe mennesker på flugt i Ukraine. Det er meget mere effektivt, og på den måde støtter vi også de lokale markedskræfter.

Du kan altid donere genbrugstøj og genbrugsting til vores butikker. Det bliver solgt i Danmark, og pengene støtter vores projekter – heriblandt Ukraine.

Hvem er Folkekirkens Nødhjælp?

Siden 1922 har vi arbejdet for at skabe en bedre verden.

Folkekirkens Nødhjælp udspringer af et kristent menneskesyn, og næstekærligheden er stadig en rettesnor for vores arbejde. Vi ser det som vores pligt at hjælpe mennesker i nød – uden hensyn til religion, køn, race eller politisk overbevisning.

Sådan var det i 1922, da vi blev stiftet for at hjælpe ofrene for 1. verdenskrig – vel at mærke på begge sider af krigen. Og sådan er det i dag.

Meget har ændret sig i de forløbne år. Folkekirkens Nødhjælp er i dag en af Danmarks største, selvstændige NGO’er, der beskæftiger over 1.000 medarbejdere i 25 lande. Og vores arbejde har ændret sig markant i takt med, at verden har forandret sig.

Men missionen forbliver den samme som dengang: At redde liv. At bekæmpe fattigdom og uretfærdighed. At skabe en bedre verden gennem håb og handling.

Hvad går pengene til?

Pengene går vores samlede arbejde. Vi hjælper de mest udsatte mennesker i verden, og er til stede i verdens brændpunkter.

Sammen med vores lokale partnere holder vi hele tiden øje med udviklingen, for det handler om at nå så mange mennesker som muligt med den rigtige hjælp.


Hvad kan jeg gøre, hvis jeg gerne vil hjælpe endnu mere?

Alle har ret til et trygt liv dér, hvor de vokser op. Så hvis du – ligesom os – ønsker en mere retfærdig og bæredygtig verden, er du velkommen til at støtte vores arbejde med fast et månedligt bidrag.

Støtter du fast, er du med til at sikre, at vi kan rykke ud, når katastrofen rammer, og at vi kan fortsætte vigtigt arbejde, når kameraerne slukkes. Alt sammen for at skabe en bedre fremtid for mennesker i nød.

Beløbet vælger du selv. Hver en krone tæller!

Der er brug for din hjælp

Kan jeg få skattefradrag for donationer?

Hvis du har oplyst dit CPR-nummer (privatpersoner) eller CVR-nummer (virksomheder) til os under eller efter en donation, får du automatisk skattefradrag.

Du kan få fradrag på helt op til 17.200 kr. om året i 2022, og vi indberetter automatisk alle dine donationer til SKAT.


Se også

Kenyansk dreng i gule bukser, står med en kylling i hænderne - Giv en Ged kampagne - Folkekirkens Nødhjælp © Bax Lindhardt
Se alle støttemuligheder her

Vær med til at redde liv, bekæmpe ulighed og opbygge robuste samfund.

Se mere
Antonia og Galyna, to børn på flugt fra krigen i Ukraine - har fundet hinanden i en flygtningelejr. © Antti Yrjönen
Landsindsamling 2022

Mere end 12.000 frivillige gik på gaden for at samle ind til ofrene for krigen i Ukraine

Landsindsamling 2022
Ung pige poserer med hænderne bag hovedet op ad blå mur © Yilmaz Polat
Få skattefradrag for donationer

Du kan få fradrag for op til 17.200 kr. for donationer til velgørenhed.

Få skattefradrag