Mira lyser op, når hun kommer i børnehave

Siden krigen i Ukraine brød ud, er børnehaver ved frontlinjen lukket.

© Bax Lindhardt

Fem-årige Mira har fået mulighed for at komme i børnehave, og det kan man tydeligt mærke på hendes humør. Hun bor 40 km fra frontlinjen, hvor bombardementer og luftalarmer er blevet en del af hverdagen. Mød Mira og hendes familie, der inviterede Folkekirkens Nødhjælp ind i deres hjem og med i børnehave.

“Mira lyser op, når hun kommer i børnehaven. Hun plejede at sidde på sit værelse alene og tegne.”

Sådan fortæller Miras mor, Natalja, da vi besøger familien i Zaporizjzja.

Udover Mira og hendes forældre består familien af Daniel på tre år og storesøster Margarita på ni.

For snart to år siden flygtede de fra det russiskbesatte område i Østukraine tæt på Mariupol ved Sortehavet.

Mira viser stolt sine tegninger frem. Der er flere hundrede af dem på papir, og så har hun en lille magnetisk tegnetavle, der er blevet brugt til at tegne utallige farverige blomster og dyr.

Natalja fortæller, at familien savner havet. Det er en voldsom kontrast nu at være i en storby, hvor krig danner et konstant bagtæppe. Især, når krigen larmer.

”Mira reagerer meget voldsomt på sirenerne. Hun har mange traumer fra krigen, som kommer op til overfladen, når vi hører et højt brag eller sirener. Men i børnehaven er hun en helt anden. Hun reagerer næsten ikke, fordi hun er omgivet af andre børn og pædagoger.”

Mens Folkekirkens Nødhjælp er på besøg i børnehaven, rammer tre missiler kun et par kilometer væk. Pædagogerne sætter sange og lege i gang for at distrahere børnene, mens børnehavens leder går i gang med at ringe rundt for at finde ud af, hvor missilerne har ramt. 

Børnehaven ligger i en sikker kælder og er støttet af Folkekirkens Nødhjælp.

Alle ansatte i børnehaven er frivillige og for støtten kan de betale faste udgifter og købe malebøger, legetøj og tavler.

5.7 millioner børn vokser op under krigen

Folkekirkens Nødhjælps medarbejder besøgte Mira i august og november.

Ifølge FN har tre fjerdedele af børnene, der bor i nærheden af fronten, ikke mulighed for at komme i børnehave eller skole.

Twitter LinkedIn Facebook