Earth Overshoot Day - madspild

Klodens remssourcer er brugt op inden årets udgang

Earth Overshoot Day er dagen, hvor vi har brugt flere ressourcer, end kloden kan genskabe på et år.

Hver gang du flyver på ferie, streamer Netflix, spiser en bøf eller køber et par jeans, tærer du på klodens begrænsede ressourcer.

Og vores forbrug af klodens ressourcer stiger år for år – især i den vestlige del af verden.

Forbruget er blevet så højt, at kloden ikke kan nå at genskabe lige så meget, som vi forbruger. Faktisk forbruger vi globalt, som om der var 1,75 jordklode til rådighed.

Vi forbruger mere end nogensinde

Det betyder, at vi havde opbrugt jordklodens ressourcer for 2020 allerede 22. august. Året før var 29. juli. Forbruget resten af året tærer på Jorden og kan ikke gendannes i tide.

Dagen kaldes ’Earth Overshoot Day’ eller på dansk ’Klodens Overforbrugsdag’. Sagt på en anden måde er naturens budget altså opbrugt flere måneder, inden året er omme.

Det er første gang, siden beregningerne begyndte i 1970, at datoen falder så tidligt på året.

Earth Overshoot Day - madspild

Madspild skubber datoen

Hvis vi skal bremse klimaforandringerne, er vi nødt til at forbruge mindre. Et godt sted at begynde er ved at kigge på vores forbrug af mad.

En tredjedel af al den mad, der produceres globalt – eller omkring 1,3 milliarder ton – går til spilde. Når mad går til spilde, er nogle af verdens begrænsede ressourcer brugt helt forgæves.

I 2018 smed vi 715.000 ton mad i skraldespanden i Danmark. Det svarer til, at hver femte indkøbsvogn ryger direkte i skraldespanden. Og en stor del af maden fejlede intet.

Hvis vi på verdensplan halverede madspild, ville Earth Overshoot Day ligge 10 dage senere på året. Det er tydeligt, at kampen mod madspild ikke alene kan redde vores klima, men som dansker er det er godt sted at begynde. For det er faktisk muligt at gøre noget.

Du kan gøre en forskel

For at udnytte klodens ressourcer bedre skabte Folkekirkens Nødhjælp

i 2016. En butik, der udelukkende sælger overskudsmad, som intet fejler, men som havde kurs mod skraldespanden.

I dag driver vi seks Wefood-butikker i København, Aarhus, Aalborg og Vejle, som tilsammen reddede fra 173 tons mad fra skraldespanden.

Planen er at åbne endnu flere Wefood-butikker i fremtiden.

Bliv frivillig i en af vores butikker eller støt kampen mod madspild ved at handle i en af Wefood-butikkerne.

Twitter LinkedIn Facebook