Leah står med hænderne samlet foran sin blå træhytte - Folkekirkens Nødhjælp

Røg og sod havde nær taget livet af Leah

Et klimavenligt komfur har ændret livet for Leah. Hun kæmper ikke længere med svær bronkitis og bruger ikke tid og kræfter på at finde brænde hver dag

© Bax Lindhardt

Leah Cheruyo bor i et træhus sammen med sin familie i det kenyanske højland. Huset er malet i turkise nuancer, og rundt omkring vokser lyserøde og lilla bougainvilleas.

Men træder du indenfor i det farverige hus og går til højre ind i familiens køkken, står du pludselig i stærk kontrast til det smukke ydre. Her er træværket ikke malet turkis. Det havde været spildt arbejde, for væggene er dækket af tyk, sort sod, der flere steder hænger som fedtede flæser ned fra loftet.

”Her plejede jeg at lave mad, ” fortæller 62-årige Leah og går hen mod et traditionelt ildsted for enden af rummet. Det er bygget op af ler, og under en stor gryde er der plads til brænde. Hun tænder op med et par tykke kviste for at vise, hvordan det fungerer, og på få sekunder er rummet dækket af røg.

Kvinde sidder ved sit traditionelle komfur med røg over det hele - Folkekirkens Nødhjælp
Leah tænder op i det gamle komfur for at vise, hvordan det fungerer, og på få sekunder er rummet dækket af røg.

”Man vænner sig til det,” siger hun og vifter med armene for at holde røgen væk fra øjnene. Hun fortæller, at tidligere tilbragte hun mellem fire-fem timer dagligt i den tykke tåge i køkkenet for at lave mad til familien. Men det er heldigvis slut. De seneste seks måneder har hun brugt et lille nyt og effektivt komfur, som kræver mindre brænde og udleder meget mindre røg. Skiftet er altså ikke blot godt for hende – det er godt for klimaet.

”Nu bruger jeg højst to timer om dagen på madlavning, og det er sjældent herinde,” siger hun.

Klimahjælp

Giftig røg fra åbne ildsteder er et udbredt problem mange steder i verden. Ikke kun fordi det er en stor klimabelastning, men fordi røgen dræber og er skyld i mange luftvejssygdomme. Ifølge FN dør 4 millioner mennesker hvert år af den farlige røg og størstedelen er kvinder. Det skyldes, at de bruger mange timer i røgen, mens de laver mad. På det afrikanske kontinent, syd for Sahara, dør op mod en halv million babyer hvert år af røgforgiftning. Mange, fordi de har været båret på kroppen af deres mødre, mens de lavede mad.

Et klimakomfur er et eksempel på den klimahjælp, som du er med til at give, når du støtter Folkekirkens Nødhjælps klimaprojekter i verdens fattigste lande.

Vil du være med til at give klimahjælp hver dag – året rundt? Se hvordan lige her

Svære luftvejsproblemer

Det nye klimavenlige komfur har vendt op og ned på tilværelsen for Leah og hendes familie. Ligesom mange andre kvinder i denne del af Afrika, døjer hun med svære luftvejsproblemer på grund af røgen fra madlavning. De seneste par år har hendes lunger været i så dårlig stand, at hun hver dag tog medicin mod bronkitis.

”Lægen havde sagt, at jeg ikke burde lave mad, men det var jeg jo nødt til, ” siger Leah, der bor sammen med sin mand og to af parrets voksne sønner. Hun forklarer, at de alle arbejder hårdt for at få råd til mad, medicin og andre omkostninger, og det er hendes opgave at passe huset og lave mad.

Med det nye komfur kan Leah lave mad og samtidig passe på sit helbred.

”Jeg har det meget bedre i dag, og jeg bruger ikke længere medicin,” siger hun.


Kvinde arbejder i sin køkkenhave. Illustration til Folkekirkens Nødhjæpls klimahjælper. © Jakob Dall

Bliv Klimahjælper

Vil du skabe løsninger for verdens mest udsatte, der lige nu mærker klimaforandringerne på egen krop? Som Klimahjælper gør du en forskel hver eneste måned.

Bliv Klimahjælper

Skeptisk i begyndelsen

Det nye komfur er flytbart, og derfor laver hun mest mad udenfor, og på dage, hvor det er for koldt eller regner, rykker hun komfuret ind i sin lille entre.

”Jeg var meget skeptisk i begyndelsen, fordi vi i generationer har lavet mad på de traditionelle komfurer. Men nu opfordrer jeg alle andre kvinder i området til at få et nyt, hvis de kan,” siger hun.  

Leah fortæller også, at hun tidligere havde svært ved at vaske alt den sod og røg af sig selv og sit tøj. Det gjorde, at hun havde svært ved at gå ud og møde andre mennesker.

”Jeg brugte det meste af dagen på at lave mad eller skaffe brænde. I det her område kan det godt være farligt at finde brænde, fordi man nemt kan komme til skade ved jordskred,” siger hun og peger ud på det bakkede terræn.

”Det tog mig en halv til to timer hver dag at hente brænde. Nu skal jeg kun hente brænde hver femte dag.”

Klimakomfur der minimerer røg og sygdom i kenyanske familier - Folkekirkens Nødhjælp
Sådan ser et klimavenligt komfur ud.

Flere timer i døgnet

De ekstra timer, som Leah har fået foræret takket være det nye komfur, bruger hun i sin køkkenhave. Hun har nu flere afgrøder, som hun kan sælge af, og for første gang har familien fået en lille opsparing og er blevet del af en større låne-spare-gruppe i området.

”Jeg har også fået tid til at have en lille kyllingefarm, som giver os en ekstra indkomst. Pengene sparer vi op,” fortæller hun og kan ikke lade være med at smile. Der er nemlig også blevet råd til at par personlige indkøb.

”Jeg har købt lidt nyt tøj, og nogle andre ting, som bare er til mig,” siger hun stolt.

Twitter LinkedIn Facebook