Emily watering her crops in her vegetable garden.

I tørkeramte Turkana spirer Emilys køkkenhave og drømmen om at sende børnene i skole

I de seneste to år har en vedblivende tørke gjort livet svært i Turkana, Kenya. Men håbet for et bedre liv spirer i Emilys klimaresistente køkkenhave.

© Mark Njoroge

De seneste fire regnsæsoner er slået fejl i Turkana-regionen i det nordvestlige Kenya, og meget tyder på, at regnen også udebliver i den femte. Vandkilder tørrer ud, husdyr tørster ihjel, men i en lille landsby i Kakuma-provinsen formår flere at dyrke friske grøntsager. En af dem, der har succes med sin køkkenhave, er Emily Akai.

Tørre, tykke grene står lodret op som en forlængelse af den sandede ørkenjord og danner en ramme om Emily Akais grund. Som et slags hegn, der omringer huset og holder nysgerrige blikke ude. Den eneste kontrast til det brune landskab er den klare, blå himmel og kvindens laksefarvede bliktagshus. Træder man uden for grundens grove indhegning, står man overfor hendes køkkenhave. Hen over havens spirende kålskud er der placeret et grønt skyggenet, som beskytter de sårbare afgrøder.

29-årige Emily Akai bor sammen med sine to små børn, Virginia og Darlingtone, i landsbyen Kangura tæt på Kakuma-flygtningelejren i Turkana. Familien flyttede for ca. fem år siden til landsbyen i håb om et bedre liv og en vej ud af fattigdom.

”Jeg ønskede et bedre liv for mine børn, og min mand var ingen hjælp. Så jeg blev nødt til selv at tage ansvar for vores liv,” fortæller hun.

Emily sitting on a blue mat with her two children by her side smiling at the camera.

I de seneste ti år har Kenya oplevet tre alvorlige tørkeperioder, hvor Turkana er det hårdest ramte område i landet. Turkana ligger i det nordvestlige hjørne af Kenya og er den største region med knap en million indbyggere.

Et net gav skygge og håb

En simpel konstruktion af smalle træstammer holder et skyggenet på plads i en drivhuslignende struktur. Gennem en lille dør træder Emily ind i haven og tilser sine voksende afgrøder. Toårige Virginia klynger sig til sin mor og følger hende rundt i hendes gøremål, mens otteårige Darlingtone sporadisk dukker op fra en leg i nærheden, tjekker om der er brug for ham derhjemme og forsvinder igen.

”Inden jeg fik skyggenettet, havde vi det rigtig svært. Vi gik ofte sultne i seng. Men efter jeg fik nettet, kunne jeg dyrke grøntsager, som vi selv kunne spise, og jeg kunne sælge overskuddet til de andre i landsbyen. Nu spiser vi tre måltider om dagen”.

Folkekirkens Nødhjælp introducerede skyggenet i Kakuma-provinsen i 2017, hvor modtagerne både fik frø og træning i dyrkning og vedligeholdelse af deres køkkenhaver. De lærte blandt andet at vande deres afgrøder tidligt før solen står op og sent efter solnedgang. På den måde kan man spare på vandet og undgå, at vandet fordamper i varmen. Derudover holder skyggenettene jordtemperaturen nede og beskytter mod sol, vind og skadedyr.

Tørkeperioderne bliver længere og længere, og konsekvenserne større og større. Tørken får brønde og vandløb til at tørre ud, og adgangen til vand mindskes hver eneste dag. Manglen på vand har taget livet af mange husdyr, og Turkanas mange hyrder er ved at miste grundlaget for deres levebrød. Millioner af dyr er allerede døde af tørken.

Men døde husdyr og høje fødevarepriser er ikke de eneste udfordringer, der plager Kenyas tørkeramte landdistrikter. Manglen på hospitaler og lægehjælp er et stort problem, og kvaliteten af undervisningen i de offentlige skoler er lav, fortæller den enlige mor.

”Min største udfordring er at få råd til at sende mine børn i en god skole og sørge for, at de har et godt helbred. De bliver ofte syge, men der er ikke nogen hjælp at hente i nærheden”.

Emily doing homework with her two children on a blue mat on the ground.
Emily drømmer om at få råd til at sende sine børn i privatskole, så de kan få en bedre uddannelse.

”Alt jeg har og ejer er takket være skyggenettet”

Da familien først kom til Kangura, levede Emily Akai af at sælge vand i en kiosk, mens hun boede gratis hos en ældre herre i landsbyen. Efter et par år havde hun sparet nok penge op til at købe den grund, hvor hun i dag har bygget sit hus. Kort efter fik hun sit skyggenet, og tingene begyndte at ændre sig til det bedre.

I dag er Emily Akai en succesfuld forretningskvinde med egen butik. Hun lever af at sælge overskuddet fra sin køkkenhave og andre indkøbte varer. Men det har krævet hårdt arbejde og en hjælpende hånd at nå hertil.

Emily tending to her crops in her vegetable garden.

”Jeg har selv oplevet, hvor stor en forskel et skyggenet kan gøre, og det har givet mig styrken og modet til at være alene og eneforsørger til mine børn. Folk siger, at jeg har brug for en mand, men det har jeg ikke. Jeg har mit skyggenet. Alt jeg har og ejer er takket være skyggenettet”.

Twitter LinkedIn Facebook