© Mathilde Berg Utzon To hænder holder korn og frø i hver sin farve

STOP SULT

Høstindsamling 2022

Afrikas Horn oplever lige nu den værste tørke i 40 år. Millioner af mennesker kæmper mod sult som følge af klimaforandringer og den globale fødevarekrise. Den nuværende sultkatastrofe kommer efter to hårde år med corona og er forstærket af store prisstigninger på hvede, som følge af krigen i Ukraine.

Folkekirkens Nødhjælp yder akut hjælp i Kenya og Etiopien og fremmer klimarobuste afgrøder, som kan give håb for fremtiden.

Tak fordi du vil være med til at stoppe sult i verden!

Høstindsamling

Stop sult

Tørke på Afrikas Horn

Befolkningen på Afrikas Horn sulter. Markerne visner, husdyrene dør af tørst, og maden forsvinder for øjnene af millioner af mennesker. Manglen på mad er akut, og der er behov for handling nu.  

Atape Imoru Lomanicha bor i Turkana i Kenya, der er hårdt ramt af sult på grund af den alvorligste tørkeperiode i 40 år:

Den her tørke er den værste af alle, den kan ikke sammenlignes med noget. Vi har mistet styrken i vores samfund, og vi har ikke selv ressourcerne til at komme igennem tørken.
Atape Imoru Lomanicha, Turkana, Kenya

Klimarobuste afgrøder

Situationen på Afrikas Horn er et resultat af de globale klimaforandringer, som i denne tid sætter nye standarder. Tørkeperioden bliver længere, alt imens regnperioder kortes og bliver mere ekstreme.  

Folkekirkens Nødhjælps hjælper bønder i de tørkeramte områder med at ruste sig mod klimaforandringerne ved nye metoder til dyrkning af land. Èn af disse metoder handler om chia.  

Et chiafrø ser ikke ud af meget – men er umådelig rigt på næring. Tilmed kan det dyrkes på steder, som er hårdt ramt af tørke som følge af klimaforandringer. Derfor kan chiafrø gøre en verden til forskel i lande som Kenya. Familier skaffer sig mad på bordet. Og ved at sælge frøene sikres en vigtig indkomst. I Folkekirkens Nødhjælp kalder vi chia fra Kenya for ’håbsfrø’, fordi de er med til at skabe bæredygtig forandring. 

Herhjemme må vi gøre, hvad vi kan, for at råbe verden op og ikke lade den hårdt prøvede befolkning i stikken. Lad os i høsttiden have de steder, hvor høsten svigter, med i vores tanker. 

Tak, fordi du vil være med til at stoppe sult i verden!  

Om høstindsamlingen

Det er en fast tradition, at der i eftersommeren samles ind til Folkekirkens Nødhjælp. Det sker i kirker i hele landet, ved høstfester, og mange mennesker giver en donation, som et udtryk for taknemmelighed over at leve i et land, hvor marker og haver bugner af frugt og korn – og alle kan spise sig mætte hver dag. 


Giv et bidrag

"*" indikerer påkrævede felter

Hvis du indtaster dit CPR-nummer, får du automatisk fradrag for din donation
Dette felt er til validering og bør ikke ændres.

Indbetaling til høstindsamlingen

  • Netbank/Giro:  Reg.: 4183 Konto: 605 2800 Mrk: Høst
  • MobilePay: 64 64 64
  • SMS SULT til 1911 og giv 100 kr.

Materialer og inspiration

Høstgudstjeneste, høstfest eller høstmarked er en tradition, hvor alle kan være med. Med overskriften STOP SULT – Verdensmål 2 – flytter vi blikket ud i verden.

Nedenfor kan du læse mere om høstindsamlingen og hente inspiration:

Høstindsamling:

Download appel brev og print-selv plakat

Download hæfte med Inspiration til høsttiden

Chiafrø:

Herhjemme er chiafrø [tjia-frø] kendt for deres sunde egenskaber og fine smag. I Kenya er de med til at skabe håb midt i klimaforandringerne. Derfor foreslår vi at lade chiafrø fra Kenya være et konkret tegn på håb, som man kan dele ud til et høstarrangement eller ved en gudstjeneste. De kan bestilles gratis i små poser med postkort.

Bestil chiafrø i god tid (i sæt á 50 poser):

Download opskrift på chia-knækbrød (bagside): Inspirationshæfte med opskrift

Læs og se mere om dyrkning af chia i Kenya: Et lille frø med et stort potentiale

Jubilæumssang:

’Du spør mig om håbet’: Se tekst og noder

Samtalekort om sult, madspild, håb og handling

Med afsæt i Folkekirkens Nødhjælps 100-års jubilæumsfilm og et sæt af 8 samtalekort, inviteres konfirmander – og andre unge – til at dele tanker med hinanden og være med til at skabe forandring i verden.  

Samtalekort og vejledning er udarbejdet af Hanne Uhre Hansen, religionspædagogisk konsulent i Fyens Stift. Download, print/kopier ark med 8 kort (for og bagside) på kraftigt papir og skær/klip efter markeringerne.

Download: Samtalekort

Download: Vejledning

Jubilæumsfilmen

’100 år med håb og handling’ downloades på forhånd og lægges på pc-skrivebordet til visning:

Download: Filmen ‘100 år med håb og handling’ (9 min.)

Folkekirkens Nødhjælp opfordrer til lokalt at sætte madspild i et globalt perspektiv i høsttiden og i anledning af FN’s internationale madspildsdag den 29. september.

Fællesspisning mod madspild

Vi sætter samtale på menuen og tilbyder materialer til konfirmander, unge og voksne og et konkret koncept til ’Fællesspisning mod madspild’, som i eftersommeren og særligt i uge 39 ruller ud i sogne, foreninger og på høj-og efterskoler i hele landet. Vi sørger for indhold, flyers, plakater, sjove aktiviteter og stof til debat.

Tilmeld jer her og vær med som arrangør af en fællesspisning. Så modtager du konceptmaterialer: www.nødhjælp.dk/modmadspild

Kontakt: Casper Just, projektleder, Tlf. 50602037, caju@dca.dk


Kontakt

Chefkonsulent
Birthe Juel Christensen

Andre indsamlinger


Bestil dine chiafrø

"*" indikerer påkrævede felter

Vi sender din kvittering hertil
Dette felt er til validering og bør ikke ændres.