Ung kvinde sidder med sit barn i skødet

Queen blev tvangsgift som 15-årig

Hver anden pige i Malawi bliver gift, inden hun er fyldt 18 år. Her møder du Queen.

© Folkekirkens Nødhjælp

16-årige Queen Office burde gå i skole og være sammen med sine jævnaldrende veninder.

I stedet har hun travlt med at passe sin lille søn på fem måneder og lære voksenlivet at kende.

Queen er en af de mange unge piger i Malawi, der hvert år bliver tvangsgift i en alt for tidlig alder. Hun var blot 15 år gammel, da en ældre mand i landsbyen gjorde hende gravid. Og fordi børn uden for ægteskabet er en synd i Malawi, blev Queen tvunget til at gifte sig med manden.

Ægteskabet var alt andet end kærlighed. Den unge pige blev både udsat for fysisk, psykisk og seksuelt misbrug.

Folkekirkens Nødhjælp hjælper piger som Queen, så de kan komme ud af tvangsægteskaber og få sig en uddannelse.

Malawis piger skal gå i skoleuniform – ikke i brudekjole

For halvdelen af alle piger i Malawi begynder voksenlivet i en tidlig alder. Derfor er Queens historie langt fra et særsyn. I Malawi bliver piger helt ned til 10-årsalderen gift bort – ofte med ældre mænd på 25-40 år. Årsagen er fattigdom.

Når piger vokser op i trygge rammer, hvor de går i skole og får en uddannelse, hjælper det ikke bare den enkelte pige. Det hjælper hele det samfund, som hun er en del af.

For mere uddannelse giver mindre fattigdom. Desværre er virkeligheden for mange piger dyster: uddannelse afløses af håbløshed, desperation og trøstesløshed.

Queen fik hjælp

Efter seks måneder lykkedes det Queen at komme ud af ægteskabet med hjælp fra en lokal organisation kaldet Evangelical Association of Malawi (EAM), der får økonomisk støtte fra Folkekirkens Nødhjælp. Hun flyttede hjem til sine forældre sammen med sin lille søn.

Hendes største drøm var at begynde i skole igen og få sig en uddannelse.

Folkekirkens Nødhjælp hjælper piger som Queen til at kunne komme i skole igen og få en uddannelse. Vi støtter særligt udsatte familier, så de ikke føler sig nødsaget til at gifte deres unge piger væk.


Queen er igang med at uddanne som tømrer som en del af uddannelser til kvinder Folkekirkens Nødhjælp er en del af. © Francis Botha

Sådan er det gået Queen

Queen har med hjælp fra Folkekirkens Nødhjælp fået en uddannelse.
Hun har nu nye drømme om, hvad hun vil bruge sine evner til.

Læs mere
Twitter LinkedIn Facebook