Pige vasker tøj i regnvejr

Krise efter krise rammer Malawi

Cykloner har ødelagt alt på sin vej. Høsten er gået tabt, og husdyrene er druknet. Samtidig er det blevet sværere og dyrere at få mad på bordet.

© Francis Botha

Forestil dig, at dit hus er ødelagt af en tropisk storm, dine marker står oversvømmet og dine kvæg er druknet. Under en måned senere, rammer endnu en tropisk storm, som ødelægger dét, der stod tilbage. Det er virkeligheden for mange mennesker i Malawi, der har mistet deres hjem og levebrød på grund af voldsomme cykloner. Samtidig rammes befolkningen af stigende fødevarepriser og en svækket økonomi efter Covid-19-pandemien.

78-årige Magetsi Mbeu bor i en lejr for ofre for de to cykloner, Ana og Gombe, der ramte Malawi tidligere i år. Hun befandt sig inde i sit hus, lavet af ler, da cyklonen Ana ramte den 24. januar. Hun var nær blevet begravet levende, fordi husets mudrede vægge ikke kunne modstå stormens styrke. Sammen med sine to forældreløse børnebørn formåede hun at komme ud af landsbyen og i sikkerhed.

Kort tid efter, at Magetsi Mbeu blev evakueret til lejren, fik hun frarøvet de få ejendele, hun havde tilbage i det ødelagte hus. Hendes tre nederdele, køkkenredskaber og 25 kilo majsmel blev taget af tyve. I dag står hun derfor uden meget tilbage, men ingen kan tage modet og håbet fra hende.

Ældre dame fra Malawi står med hendes sidste stykker tøj i armene.
78-årige Magetsi Mbeu har mistet sit hjem under cyklonen Ana. Foto: Francis Botha

Krigen i Ukraine gør ondt værre

Malawi er et af de lande i den sydafrikanske region, der er hårdest ramt af klimakriser, stigende fødevarepriser og økonomisk usikkerhed. Klimaforandringer har længe været udfordrende for landets bønder, og inflation er blevet et kronisk problem.

Derudover har krigen i Ukraine medført forstyrrelser på det globale fødevaremarked, hvilket resulterer i rekordhøje fødevarepriser. Landet kæmper allerede med økonomisk nedgang på grund af Covid-19. Med altødelæggende klimakatastrofer oveni hatten, så er det svært for mange at få det hele til at hænge sammen.

De enorme prisstigninger går hårdt ud over de fattigste og kan betyde, at mange vil blive ramt af alvorlig sult. Mange familier må nøjes med ét enkelt måltid om dagen. Forældre må sende deres børn i skole på tom mave. Nogle kan endda blive nødt til at trække deres børn ud af skolen for i stedet at bruge pengene på mad.

Ifølge en rapport fra UNICEF er antallet af børn, der er indlagt med alvorlig akut underernæring, steget med 60 procent det seneste år i den landsby Magatsi Mbeu kommer fra. På landsplan er antallet steget med 49 procent.

En sultkrise har længe været undervejs i Malawi, og den globale fødevarekrise grundet krigen i Ukraine er kun med til at forværre en i forvejen kritisk situation.

Hjælp sultramte familier

Vær med til at give akut nødhjælp

Det er hårdt at bo i en lejr

Magetsi Mbeu lever et liv under trænge kår i den midlertidige lejr, og det går hårdt ud over helbredet. Den ældre dame er nemlig astmatiker og lider af gigt. Hendes tilstand er blevet forværret af at bo i lejren på grund af mangel på tæpper, så hun har derfor svært ved at holde sig varm om natten.

Livet i lejren har været stressende for Magetsi Mbeu.

 “Jeg er træt af at bo i en lejr. Det gør mig inaktiv og mine slægtninge besøger mig sjældent. Det er meget kedeligt her,” siger hun.

Et stort blåt telt, som fungerer som midlertidig lejr i Malawi.
Den midlertidige lejr, hvor Magetsi Mbeu bor. Foto: Francis Botha

Mbeu er vant til at være i gang, og trods sin høje alder, har hun et arbejde i en sandminefabrik. Hun klarer sig selv gennem akkordarbejde, og på en god dag tjener hun lidt mere end 4 kr. Men pengene rækker ikke så langt, som de har gjort engang. Folkekirkens Nødhjælp hjælper hende og andre fordrevne med kontanter, for at gøre tilværelsen en smule lettere i en ellers svær situation.

“Endelig kan jeg købe og spise mad efter eget valg. Jeg vil købe min yndlingsfisk. Jeg er træt af at spise bønner og græskarblade i lejren,” siger Magetsi Mbeu.

Ud over at støtte ofrene med kontanter og nonfoodvarer stiller Folkekirkens Nødhjælp vand-, sanitets- og hygiejnefaciliteter til rådighed for de berørte husstande som led i et katastrofeberedskab.

Kvinde fra Malawi står i kø for at få udleveret kontanter af Folkekirkens Nødhjælp i Malawi.
Magetsi Mbeu står i kø for at få udleveret kontanter, så hun kan købe mad. Foto: Francis Botha

Priserne stiger forsat i Malawi

I Malawi er prisen på brød allerede tredoblet siden krigen brød ud i Ukraine. Malawi importerer 100 procent af deres hvede, hvoraf cirka 70 procent kommer fra Rusland. Malawi importerer cirka en tredjedel af deres solsikkeolie – en stor del kommer fra Ukraine og Rusland.

Ifølge en rapport fra Famine Early Warning Systems Network (FEWS NET), forventes priserne på mad og nonfood at stige yderligere, hvilket gør det endnu sværere for husholdninger at få råd til mad og andre basale husholdningsprodukter.

Dog dyrker bønderne i Malawi også deres eget landbrug, men cyklonerne Ana og Gombe har ødelagt mange marker, og den kommende høstsæson ser ikke lovende ud.

De marker, der stadig står tilbage efter vinterens cykloner, skal gødes, men også gødning er blevet for dyr.  

FEWS NET forventer, at de malawiske bønder vil opleve ekstrem sult i 2022-2023 på grund af øgede priser på gødning.

Sådan er fødevarepriserne steget i hele verden

Illustration af en flaske vegetabilsk olie
Vegetabilsk madolie er steget med 46,4 procent.
Grafisk illustration af hvede
Prisen på hvede er steget med 34,3 procent.
Illustration af tre sukkerknalder
Prisen på sukker er steget med 21,8 procent.

Kilde: FAO Food Price Index. Tallene angiver den gennemsnitlige prisstigning på fødevarepriser fra april 2021 til april 2022.

Mere om fødevarekrisen og sult?

Forstå fødevarekrisen – læs artiklen

Krigen i Ukraine forværrer sultkrise i Afrika – læs artiklen

Folkekirkens Nødhjælps kamp mod sult har gennem ti årtier ændret karakter – læs artiklen

Danskere bevidnede verdens første tv-transmitterede sultkatastrofe – læs artiklen

Sulten rammer verdens fattige lande

Men det er ikke kun Malawi, der står overfor en livstruende sultkrise. Det gør en stor del af verdens fattigste lande. Kombinationen af klimaforandringer, Covid-19-pandemien og nu krigen i Ukraine gør det svært for mange mennesker at overleve.

Prisen på basale fødevarer er steget så meget, at det mærkes i hele verdenen. Men det er forskelligt hvor stor en påvirkning prisstigningerne har på de enkelte lande. I Danmark bruger vi i gennemsnit 11,4 procent af vores indkomst på mad, hvorimod de i verdens fattigste lande bruger over 50 procent af deres indkomst på mad.

Derfor kan de enorme prisstigninger være afgørende for, om der kan købes mad eller ej. Og om man må sulte eller ej.

Twitter LinkedIn Facebook