Regnen og et stort vandhul giver nyt håb

Efter næsten tre år er regnen endelig faldet på Afrikas Horn, og med regnen følger også et nyt håb for området, der har været ekstremt tørkeramt

© Samuel Mesfin

Regnen har gjort det muligt for både afgrøder og husdyr at overleve – og i sidste ende også befolkningen, der har kæmpet for livet i den glohede tørke.

41-årige Rabla Abdoo fra Bale-dalen i det sydlige Etiopien er et af de mennesker, tørken har ramt hårdest. Rabla og hendes familie har mistet deres levebrød i form af alle deres afgrøder og husdyr; syv køer, 10 geder og tre æsler. Alt sammen til solens altopslugende hede.

Heldigvis har den gavmilde regnsæson givet befolkningen mulighed for at hente vand til deres marker, dyr og eget forbrug. For de lokale ser fremtiden nu en del lysere ud, end den gjorde i månederne inden.

“Jeg er lykkelig for den positive fremgang, som vores køkkenhaver har haft,” siger Rabla

Tørken tog over

I begyndelsen af 2023 var regnsæsonen udeblevet i knap tre år, og den uafbrudte tørke var målt som den værste i 40 år. For Rabla var hver dag en kamp mod sulten. Uden vand var det svært at se forbedring på sultkatastrofen på Afrikas Horn. En rasende katastrofe, der slog et menneske ihjel hvert 48. sekund.

Det kan blive os næste gang.
Vi har ingen mad, ingen vand,
og vi har mistet alle vores husdyr.
Rabla

Med økonomisk hjælp fra Folkekirkens Nødhjælp fik Rabla og 575 andre familier gravet et stort vandhul, som svarer til et olympisk svømmebassin. Hullet skal holde på vandet, når regnen engang ville melde sin ankomst.

Læs hele Rablas kamp mod tørken

Med regnen kom livet

Og i foråret 2023 skete det endelig. Regnen kom, vandhullet blev fyldt, og det tidligere ørkenområde blev transformeret til et grønt og frodigt nyt håb for Bale-dalen.

Siden regnen faldt, har vandhullet sørget for vand til vores meget trængende lokalsamfund. Jeg besøger dagligt vandhullet og passer planterne.
Rabla

I dag har Rabla høstet både løg, peberfrugt, spinat, gulerødder og tomater. Hun har også sået frø fra avokadoer, papajaer og mangoer. Med den nye høst håber Rabla på, at hun kan sælge sine grøntsager på det lokale marked, så familien kan få en indkomst. Familien har også fået fem geder fra Folkekirkens Nødhjælp, som de kan bruge til både mad og indkomst. Et lille gedekid har allerede sluttet sig til flokken.

Regnen har skyllet et nyt håb til Afrikas Horn, og med de langsigtede forandringer for lokalsamfundet i Bale-dalen skal familier som Rablas ikke længere dagligt frygte for deres overlevelse.

Vil du hjælpe familier som Rablas? Læs om at blive klimahjælper

Twitter LinkedIn Facebook