Nancy får sin nødhjælp til at vokse

Lige nu hersker en voldsom tørke i Turkana samtidig med, at prisen på mad er steget. Folkekirkens Nødhjælp giver kontant nødhjælp til udsatte familier

© Lasse Emil Kristiansen

I en lille landsby i det nordvestlige Kenya bor 27-årige Nancy Arupe Akalese med sine to børn på et og syv år. Nancy og hendes lille familie flyttede til landsbyen for et halvt år siden, efter at deres hjem brændte ned i en nærliggende landsby.

Nancy har for nylig mistet sin mand. Han blev slået ihjel af en rivaliserende stamme ved den etiopiske grænse 10 km nord for landsbyen, så nu er hun alene om at forsøge familien. På grund af områdets få ressourcer må flere ty til tyveri, hvilket har skabt fjendskab blandt forskellige stammer. I værste fald ender det med, at folk bliver slået ihjel ligesom Nancys mand.

En gang om måneden modtager Nancy 630 kroner af Folkekirkens Nødhjælp i kontant nødhjælp, som hun bruger til at forsørge sin familie og sende sin 12-årige lillesøster i skole. Men Nancy må stadig vende hver en krone, for at hendes familie kan overleve tørkens mange udfordringer.

”Det betyder meget for mig at få økonomisk hjælp, så jeg kan købe mad til min familie. Uden denne hjælp ville jeg ikke kunne få enderne til at mødes,” siger Nancy.

Se også: Bliv klogere på klimakrisen her

Nancy tænker innovativt

Tørken og stigende fødevarepriser gør det svært for Nancy at få den kontante nødhjælp til at slå til. Men Nancy har fundet på en måde, hvor hun kan få pengene til at vokse.

I en nærliggende by køber hun 20 liter brændstof for 245 kroner, som hun efterfølgende hælder i 1 liters flasker og sælger videre til de andre i landsbyen. På den måde skaber hun en mindre fortjeneste til sig selv og sin familie.

”Jeg drømmer om at få råd til at købe geder og et fiskenet. Med det kan jeg forbedre mine muligheder for at tjene penge, og jeg kan sørge for, at mine børn kan få mad hver dag,” siger Nancy.

I Turkana er prisen på mad og andre varer steget markant på grund af tørken. Derfor sælger Nancy brændstof for at få lidt flere penge til mad og andre basale fornødenheder til sin familie.

Todonyang er en landsby i krise

Nancy og hendes familie er langt fra de eneste af landsbyens 1.750 indbyggere, der kæmper for at overleve tørkens hårde kår. Hele landsbyen lider under mangel på rent drikkevand, øget fødevareusikkerhed og fattigdom. Landsbyens indbyggere er nødsaget til at drikke beskidt saltvand fra Turkanasøen, hvilket er sundhedsskadeligt og farligt.

Børnene keder sig. De fleste går nemlig ikke i skole. Den nærmeste skole ligger 25 kilometer væk, og det er for langt for børnene at gå hver dag. Hvis børnene skal i skole tættere på, skal de betale for at gå i en privatskole, hvilket de færreste i landsbyen har råd til.

Tørken og krigen i Ukraine har fået fødevarepriserne til at stige markant og gør det kun endnu sværere at få pengene til at række. Prisen på hvede og madlavningsolie er steget med 100 procent siden krigens begyndelse i februar, og prisen på sukker er steget med hele 140 procent.

Den kritiske situation i Todonyang er langt fra unik, men en virkelighed man møder i store dele af Turkana-regionen i Kenya.

Nancy er alene med sine to børn Asimit på et år og Ngasike på syv år. Den kontante nødhjælp, hun modtager, hjælper hende blandt andet med at få råd til mad til sine børn.
Bliv klogere på tørken i Turkana

De seneste fire regnsæsoner har slået fejl i Turkana. Alt tyder på at den femte også vil slå fejl. Det har altså knap nok regnet i Turkana siden 2020.

Vandkilder tørrer ud, husdyrene dør af sult og tørst, og den tørre jord er svær at dyrke. Omkring 2,4 millioner husdyr er allerede døde i Kenya på grund af tørken.

Det seneste år er prisen på mad steget markant. Det skyldes blandt andet tørken, makroøkonomiske udfordringer, fejlslået høst og krigen i Ukraine.

  • F.eks. er prisen på 1 kg ris steget med 42,9 procent og 1 kg hvedemel med 41,2 procent.

Nødhjælpskontanter hjælper de mest udsatte

Flere end 1.400 familier i Turkana har modtaget økonomisk hjælp til at overkomme tørkens udfordringer. En gang om måneden modtager familierne kontant nødhjælp, som består af 630 kroner, som de selv kan råde over.

Den enkelte familie kender bedst sine egne behov, og kontant nødhjælp lader familierne vælge den bedste måde at opfylde dem på. Med pengene kan familier købe mad, medicin og andre dagligvarer, som kan hjælpe dem med at overleve tørken.

“Jeg er meget bekymret for tørken, men kontanterne hjælper mig med at få råd til mad til mine børn og komme igennem denne krise,” siger Nancy.

Twitter LinkedIn Facebook