Hvad er Earth Overshoot Day?
Dagen kaldes ’Earth Overshoot Day’ eller på dansk ’Klodens Overforbrugsdag’. Det er den dato, hvor vi mennesker har opbrugt naturens budget – flere måneder, inden året er omme.
I 2022 var den dato 28. juli. Forbruget resten af året tærer på jorden og kan ikke gendannes i tide.
Beregningerne begyndte i 1970, og datoen falder tidligere og tidligere hvert år.
Danskernes forbrug er for højt.
Hver gang du flyver på ferie, streamer Netflix, spiser en bøf eller køber et par jeans, tærer du på klodens begrænsede ressourcer.
Og vores forbrug af klodens ressourcer stiger år for år – især i den vestlige del af verden.
Forbruget er blevet så højt, at kloden ikke kan nå at genskabe lige så meget, som vi forbruger. Faktisk forbruger vi globalt, som om der var 1,75 jordklode til rådighed.
Danskere bruger mere end 4 jordkloder om året
Hvis hele jordens befolkning havde et forbrug, der svarede til det danske, ville vi allerede have opbrugt et års ressourcer 28. marts 2023.
Det svarer til, at danskerne hvert år forbruger mere end 4 jordkloder.

Hvor mange ressourcer bruger du?
Men hvor meget bidrager du til det danske forbrug, og hvornår er din personlige Earth Overshoot Day?
Organisationen Global Footprint Network har kreeret en beregner, hvor du indtaster oplysninger om dig selv – hvor meget du rejser, hvad du spiser, og hvilken boligform du bor i.
På baggrund af de indtastede oplysninger får du vist, hvornår du rammer din personlige Earth Overshoot Day.
Vi skal tænke globalt
Danskere og folk fra de andre rige lande udleder langt mere CO2 end en person fra Malawi eller Etiopien. Men hvorfor er det et problem, at verdens rigeste lande bruger så mange ressourcer?
Det er et problem, da der på den måde ikke er plads til, at verdens fattigste lande kan få lov at udvikle sig. Derfor skal vi tænke vores forbrug ind i en global sammenhæng.
At mindske vores CO2-udslip i Danmark vil gavne klimaet og give plads til, at verdens mest udsatte mennesker også kan få del i det globale opsving.
I Folkekirkens Nødhjælp forsøger vi f.eks. at nedsætte vores CO2-udslip ved at bekæmpe madspild. I Danmark gør vi det ved at sælge overskudsmad i vores Wefood-butikker. Herhjemme sker madspild oftest, når fødevarerne er endt hos forbrugerne, men det ser anderledes ud i verdens fattigste lande.
Her er det opbevaringen, der kan skabe store problemer. Det er én af de ting, vi prøver at ændre igennem vores internationale udviklingsarbejde.
Du kan gøre en forskel
For at udnytte klodens ressourcer bedre skabte Folkekirkens Nødhjælp Wefood i 2016. En butik, der udelukkende sælger overskudsvarer, som intet fejler, men som havde direkte kurs mod skraldespanden.
I dag driver Folkekirkens Nødhjælp seks Wefood-butikker i København, Aarhus og Aalborg, som tilsammen reddede fra 420 tons mad fra danske skraldespande i 2022.
Planen er at åbne endnu flere Wefood-butikker i fremtiden.
Bliv frivillig i en af vores Wefood-butikker eller støt kampen mod madspild ved at handle i en af Wefood.
