Syriens befolkning har nu været udsat for en altødelæggende borgerkrig i 12 år. Samtidig har et katastrofalt jordskælv kostet tusindvis af mennesker livet.
Situationen er desperat for Syriens udsatte befolkning, og de har akut brug for hjælp!
Vi er til stede i det nordlige Syrien, hvor vi lige nu for eksempel uddeler madrasser, dyner, mad, medicin og anden akut nødhjælp til de overlevende for jordskælvet. Mennesker, som i forvejen næsten ingenting har.
For 300 kr. kan et barn reddet ud af murbrokkerne få en ekstra varm dyne. Vil du hjælpe? Dit bidrag går direkte til redningsarbejdet i Syrien.
Hjælp nu
En forfærdelig tragedie for dem, der i forvejen er på flugt
Jordskælvet er en forfærdelig tragedie. Særligt for de mennesker, der i forvejen er på flugt fra krigen i Syrien.
Lige nu er det 12 år siden, at den syriske borgerkrig først brød ud. Få kriser har kostet så mange liv og så meget smerte. For 12 år siden gik syrerne på gaden for at få flere rettigheder. I dag står den forpinte befolkning tilbage med et ødelagt land og færre rettigheder end nogensinde.
Situationen er stærkt bekymrende, fordi det er folk, der i forvejen har fået fjernet hele deres levegrundlagJonas Nøddekær, international direktør i Folkekirkens Nødhjælp
Krigen i Ukraine har vores alles opmærksomhed lige nu, men som nødhjælpsorganisation er vi tvunget til at håndtere flere kriser samtidig. Syrien er desværre et rigtig godt eksempel på netop dette.
Hjælp nu
Hvad gør vi lige nu?
Nattefrost og efterskælv vanskeliggør redningsarbejdet, men vi kæmper på højtryk for at hjælpe de overlevende.
Sammen med vores partnere rykker vi ud med akut nødhjælp til de mennesker, der er ramt af katastrofen. Vi uddeler blandt andet mad, varme tæpper, et sikkert sted at bo eller penge, så ofrene selv kan bestemme, hvad de har brug for.
Samtidig kører et andet spor af nødhjælp til de mange mennesker, der har mærket konsekvenserne af den lange borgerkrig. Din hjælp kan betyde forskel på liv eller død!
Hjælp ofre for jordskælvet i Syrien
Vil du donere som virksomhed? Klik her
"*" indikerer påkrævede felter
12 år med borgerkrig
Der er gået 12 år med borgerkrig i Syrien og samtidig gennemlever befolkningen en af verdens værste humanitære kriser.
Krigen har ødelagt landet og økonomien – og sendt befolkningen på flugt.
FN’s status på den humanitære situation viser, at livskårene er blevet forværret det seneste år: To ud af tre syrere mangler mad og med krigen i Ukraine, den globale inflation og massive prisstigninger på hvede og madolie er udgiften til fødevarer steget med 87 procent for en syrisk familie.
6,8 millioner er internt fordrevet og lige så mange er på flugt i Europa og i nærområderne – ud af en befolkning på 22 millioner før borgerkrigen. Og så kom jordskælvet og ødelagde endnu flere liv.
Vi hjælper med genopbygning og minerydning
Vi har i lang tid været til stede i det nordøstlige Syrien, hvor ISIS herskede i årevis. Her hjælper vi med genopbygning og minerydning. Vi sørger for fødevarehjælp og husly til familier, der har levet et liv på flugt i mere end et årti.
De børn, der aldrig har oplevet andet end krig, får hjælp og støtte til at behandle deres traumer. Vi sørger også for, at de syriske børn kan komme i skole igen ved at rydde skoler for landminer og andre eksplosive rester fra krigen. Derefter genopbygger vi skolerne med handicapvenlige løsninger, så de mange børn med fysiske men fra krigen også kan komme i skole.
Mere end 12 millioner mennesker på flugt
Mere end 12 millioner syrere er på flugt internt – eller drevet på flugt ud af landet. FN og andre nødhjælpsorganisationer, herunder Folkekirkens Nødhjælp, hjælper med mad, tæpper, tøj og husly, så mennesker på flugt kan overleve en akut situation og få en håndsrækning i en umenneskelig situation.
På trods af at der er mange, der hjælper og støtter op, er der langt fra midler nok til at opfylde de internationale minimumsstandarder for eksempel fødevarerationer, drikkevand, adgang til lægehjælp og skolegang.
Sådan hjælper vi Syrien
Vi arbejder i konfliktens nærområder, og igennem vores partnere i ACT Alliance-systemet arbejder vi på at udvide indsatsen, så vi kan komme flere nødlidende syrere til hjælp.
Det gør Folkekirkens Nødhjælp i Syrien lige nu:
- Uddeler nødhjælp til de overlevende efter jordskælvene
- Underviser om faren ved miner og ueksploderede krigsrester
- Yder krisehjælp til børn. I en række skoler hjælpes børn til at håndtere traumatiske oplevelser, sorg og den daglige stress-situation
- Beskytter børn. Børn bliver ofte væk fra deres forældre, når familien flygter. Vi underviser børn og forældre om, hvad de skal gøre for at finde hinanden igen, hvis de bliver væk fra hinanden
- Uddeler kontant nødhjælp, så folk kan købe præcis det, de har brug for
- Som noget nyt forsøger vi at hjælpe mennesker, der har mistet deres livsgrundlag, i gang igen gennem små landbrugs- og husdyrholdsprojekter.
Spørgsmål og svar
Hvad går min donation til?
Din donation går til uddeling af mad, medicin og varme tæpper. Om natten rammer temperaturen i Syrien frysepunktet, og der er derfor akut behov for livreddende nødhjælp.
Hvorfor skal jeg sende støtte til Syrien?
Situationen i Syrien er ekstra sårbar, fordi jordskælvet rammer i det nordlige område, som har været krigsramt i 12 år, og hvor der er millioner af mennesker, der allerede lever af humanitær bistand.
Hjælpen skal akut frem til de mennesker, der er ramt af jordskælvet. Temperaturen når frysepunktet om natten, og dit bidrag går direkte til redningsarbejdet i Syrien.
Hvor i Syrien arbejder Folkekirkens Nødhjælp?
Vi arbejder i det nordlige Syrien gennem vores lokale partnere, der udleverer tæpper og madrasser, mad og medicin til overlevende i byerne Aleppo, Hama og Latakia.
Vores lokale partnere, der lige nu yder nødhjælp i Syrien er: MECC, GOPA-DERD, Christian Aid, Swiss Church Aid, Fin Church Aid, The Lutheran World Federation og Diakonie Katastrophenhilfe.
Hvorfor arbejder Folkekirkens Nødhjælp i Syrien?
Folkekirkens Nødhjælp er til stede i det nordøstlige Syrien, hvor ISIS herskede i årevis. Her hjælper vi fordi der er brug for genopbygning og minerydning. Vi sørger for fødevarehjælp og husly til familier, der har levet et liv på flugt i mere end et årti på grund af borgerkrig.
De børn, der aldrig har oplevet andet end krig, får hjælp og støtte til at behandle deres traumer. Vi sørger også for, at de syriske børn kan komme i skole igen ved at rydde skoler for landminer og andre eksplosive rester fra krigen. Derefter genopbygger vi skolerne med handicapvenlige løsninger, så de mange børn med fysiske men fra krigen også kan komme i skole.
Hvad kan jeg gøre, hvis jeg gerne vil hjælpe endnu mere?
Alle har ret til et trygt liv dér, hvor de vokser op. Så hvis du – ligesom os – ønsker en mere retfærdig og bæredygtig verden, er du velkommen til at støtte vores arbejde med fast et månedligt bidrag.
Støtter du fast, er du med til at sikre, at vi kan rykke ud, når katastrofen rammer, og at vi kan fortsætte vigtigt arbejde, når kameraerne slukkes. Alt sammen for at skabe en bedre fremtid for mennesker i nød.
Beløbet vælger du selv. Hver en krone tæller!
Der er brug for din hjælp.
Kan jeg få skattefradrag for min donation?
Hvis du har oplyst dit CPR-nummer (privatperson) eller CVR-nummer (virksomhed) til os under eller efter en donation, får du automatisk skattefradrag.
Du kan få skattefradrag op til 17.700 kr. i 2023 (17.200 i 2022), og vi indberetter automatisk alle dine donationer til SKAT.
Hvem er Folkekirkens Nødhjælp?
Siden 1922 har vi arbejdet for at skabe en bedre verden.
Folkekirkens Nødhjælp udspringer af et kristent menneskesyn, og næstekærligheden er stadig en rettesnor for vores arbejde. Vi ser det som vores pligt at hjælpe mennesker i nød – uden hensyn til religion, køn, race eller politisk overbevisning.
Sådan var det i 1922, da vi blev stiftet for at hjælpe ofrene for 1. verdenskrig – vel at mærke på begge sider af krigen. Og sådan er det i dag.
Meget har ændret sig i de forløbne år. Folkekirkens Nødhjælp er i dag en af Danmarks største, selvstændige NGO’er, der beskæftiger over 1.000 medarbejdere i 25 lande. Og vores arbejde har ændret sig markant i takt med, at verden har forandret sig.
Men missionen forbliver den samme som dengang: At redde liv. At bekæmpe fattigdom og uretfærdighed. At skabe en bedre verden gennem håb og handling.