De enorme græshoppesværme æder alle afgrøder på deres vej

Sultkatastrofe truer Afrikas Horn

© Ritzau

Gigantiske sværme af græshopper æder sig lige nu gennem de østafrikanske bønders marker. Hvis vi ikke handler nu, risikerer vi en regulær sultkatastrofe. 

Især Kenya og Etiopien er hårdt ramt, og sværmene er gigantiske. En sværm er blevet målt til at fylde 2400 km2. Det er mere end fire gange så stort som Bornholm.

De enorme sværme fortærer hele marker på rekordtid, og sætter bønderne i en ulykkelig situation. De afgrøder, som brødføder familier og husdyr i flere måneder, bliver nu spist af græshopperne på bare få timer.

Græshoppeangreb er det værste i 70 år

Græshoppesværmene er ikke et nyt fænomen, men størrelsen på sværmene og den hastighed de formerer sig i, gør det til det værste angreb i over 70 år.

I Folkekirkens Nødhjælp vækker udviklingen også bekymring: 

”Situationen er meget alvorlig. Tusindvis af mennesker har fået ødelagt deres levebrød, og det er afgørende, at vi handler nu.” siger generalsekretær Birgitte Qvist-Sørensen om situationen i Uganda.

Derfor har vi igangsat flere tiltag, der både skal hjælpe bønderne lige nu og på længere sigt.

Sådan hjælper vi

På Afrikas Horn står millioner af mennesker pludselig i en ekstrem usikker situation, hvor de ikke ved, om de kan få mad. De har brug for hjælp til at skaffe deres næste måltid.

Vi støtter dem økonomisk, så de får adgang til mad.

Men det er også nødvendigt, at bønderne kan dyrke jorden igen og sikre den næste høst. Derfor stiller vi frø og redskaber til rådighed, så de kan plante nye afgrøder og erstatte dem, der er blevet spist af græshoppesværmene.

De enorme græshoppesværme æder alle afgrøder på deres vej. Her er det en motorcyklist i Kenya, der kæmper sig igennem en sværm.

Samtidig er det vigtigt, at de nye afgrøder bliver beskyttet mod nye græshoppeangreb. Derfor laver vi oplysningskampagner, der informerer de lokale om, hvordan de bedst muligt beskytter deres marker og høst.

Og så samarbejder vi med de lokale om at følge og dokumentere græshoppernes færden og adfærdsmønstre. På den måde er bønderne bedre stillet, hvis græshopperne slår til igen. 

Du kan gøre en enorm forskel for nogle af de familier, der lige nu lider under græshoppernes hærgen. 

Det går dine penge bl.a. til:

  • Fødevaresikkerhed til de mest påvirkede husstande
  • Økonomisk støtte og uddeling af frø til nye afgrøder
  • Hjælp til overvågning af græshoppesværmene
  • Information om strategier, der kan beskytte markerne mod nye angreb 

Få skattefradrag for din donation

Vidste du, at du kan få skattefradrag for din donation? Se mere her: Få skattefradrag for donationer til velgørenhed 

Dette er et eksempel på, hvor dit bidrag gør en forskel. Din støtte gør os i stand til at hjælpe de mennesker i verden, der har allerstørst behov. Læs mere om, hvordan vi arbejder.

Twitter LinkedIn Facebook