Støt

Nødhjælp kan se ud på mange måder

Støt fast
©Jakob Dall

I Folkekirkens Nødhjælp hjælper vi mennesker i yderste nød:

De sultende og de sårbare. De fordrevne og de forfulgte. De undertrykte og de diskriminerede. Verdens fattigste, som på grund af krig og katastrofer eller strukturel ulighed ikke har en stemme, der kan høres.

Og vores hjælp ser ud på mange måder.

Katastrofehjælp

Vi rykker ud, når katastrofen rammer. Det kan være et jordskælv i Nepal, en eksplosion i Libanon, borgerkrigen i Syrien eller konflikten i Gaza. Det er lige dér, midt i katastrofen, at udsatte mennesker har brug for akut hjælp til at overleve.

Hjælpen kan være stor som lille: Varme tæpper, tøj, et sikkert sted at bo, mad eller penge kan betyde forskellen mellem liv og død. Derfor handler vi hurtigt, når skaden er sket.

Folks liv gik op i røg, da en eksplosion ramte havnen i Beirut, Libanon. Vi var hurtigt fremme med katastrofehjælp.

Udviklingshjælp

Vi giver hjælp til selvhjælp. Vi har fokus på de omstændigheder, der gør, at mennesker har svært ved at bryde ud af fattigdom.

Vores motto er, at vi ikke kun skaffer en sulten mand en fisk. Vi skaffer ham en fiskestang og retten til at fiske i den lokale sø.

Udviklingshjælp kan være landbrugsproduktion, skolegang eller endda en ged. Alle sammen ting, der giver værdighed og håb.

En ged giver effektiv gødning til markerne og gedekid, som kan sælges på det lokale marked.

Klimahjælp

Vi styrker verdens fattigste i kampen mod klimaforandringerne.

I tørkeplagede lande som Etiopien og Zimbabwe sulter millioner af mennesker, fordi høsten slår fejl år efter år. I lande som Nepal og Bangladesh forsvinder livsgrundlaget, når voldsom regn skyller jorden væk.

Derfor planter vi træer, der modvirker jordskred og bremser voldsomme oversvømmelser. Vi bygger vandpumper og vandrensningsanlæg, som sikrer rent drikkevand. Og vi sår nye afgrøder, der kan klare tørke og omskifteligt vejr.

Sydamerikanske afgrøder i den afrikanske jord er med til at give mad på bordet, når klimaforandringerne forværrer tørken.

Rettigheder

Vi uddanner undertrykte mennesker i deres rettigheder. Når man kender sine rettigheder, er det nemmere at bekæmpe ulighed.

Vi støtter derfor aktivister, der gør en forskel.

Aktivisterne er med til at styrke demokratiet, kvinde- og minoritetsrettigheder og frie valg. De holder myndighederne i ørerne, så der ikke bliver begået korruption. Og de giver andre udsatte mennesker en stemme i verden.

Transkønnede Nith Vanyou er en modig aktivist, der er med til at sætte minoriteters rettigheder på dagsordenen i Cambodja.

Her arbejder vi

Sådan arbejder vi

Indkøb og logistik
Indkøb er en integreret del af det praktiske katastrofe- og udviklingsarbejde.

Anti-korruption
Vi bekæmper aktivt korruption. For os er det en del af udviklingsarbejdet

Kvalitetssikring
Vi afrapporterer på vores arbejde for at blive bedre

Internationale standarder
Vi arbejder efter internationale Sphere standarder og er certificeret efter Core Humanitarian Standard.