En mand bliver oplært i minerydning

Største indsamling nogensinde

Flygtningene fra Kosovo fik danskerne til lommerne i en helt overvældende og uset grad.

© Rikke Østergård

Sjældent har Danmark oplevet så stor en folkelige opbakning som i 1999, da det gjaldt om at hjælpe flygtninge fra krigen i Kosovo. 

På få uger blev der i et samarbejde mellem Dansk Røde Kors og Folkekirkens Nødhjælp indsamlet over 80 millioner kroner. Det skete bl.a. med assistance fra DR og TV2, der lavede fælles gallashow, og danske musikere, der indspillede støttepladen ”Selv en dråbe”. 

Det var det dengang største beløb nogensinde, indsamlet i Danmark på så kort tid. Og det var øvrigt første gang, man kunne indbetale sit bidrag med Dankort via internettet.

Alle kun se, at der var brug for hjælp

”Det var en bred folkesag at hjælpe flygtningene fra Kosovo. Alle, uanset politisk observans, kunne se, at der var brug for hjælp”, udtalte den daværende generalsekretær i Folkekirkens Nødhjælp, Christian Balslev-Olesen. 

Folkekirkens Nødhjælps givere var blandt de mest aktive, og endte med at donere i alt 54,5 millioner kr. til hjælpearbejdet. 

Opbakningen kom fra alle sider.

F.eks. lod en nordjysk biograf entreindtægten ved fire forestillinger gå til Kosovo.

Et diskotek i Roskilde lavede et særarrangement, hvor hele entreindtægten gik til krigens ofre.

Og en 3. klasse på Frederiksberg lavede loppemarked for at finansiere en lejrskole, men valgte at lade halvdelen af overskuddet gå til Kosovo. 

Folkekirkens Nødhjælps kamp mod landminer

Folkekirkens Nødhjælp indledte midt i 1900’erne sin kamp mod landminer med en kampagne, der var med til at presse det danske forbud mod landminer igennem i 1997.

Det betød, at alle de landminer, forsvaret havde på lager, skulle skrottes, og de sidste miner fra Anden Verdenskrig skulle fjernes. I december 1997 skrev yderligere 100 lande under på et mineforbud.

Det kunne have været os selv

“Det spillede nok en rolle, at dem, vi skulle hjælpe, var så tæt på os, og de lignede os. Den lille dreng på billedet kunne være din nabos søn,” siger Peter Høvring, der som ansat i informationsafdelingen var med til at rapportere fra Kosovo. 

Allerede få dage efter det store TV-gallashow lettede det første fly med nødhjælp fra Danmark, og kort efter trillede af en konvoj af lastbiler afsted læsset med telte, tæpper og mad til flygtninge.  

Twitter LinkedIn Facebook