Smilende kvinde, Daisy, med afgrøder i hånden

Klimafrø skaber bæredygtigt landbrug

I Kenya har Daisys familie skiftet de svigtende majsplanter ud med klimaresistente afgrøder - og det batter

Giv klimafrø Om klimaforandringerne
© Bax Lindhardt

Daisys familie har i generationer dyrket majs, men klimaforandringerne har udfordret familiens levebrød. I dag har de omlagt markerne til klimaresistente afgrøder, der brødføder familien og sikrer dem en indkomst.

.I den kenyanske by Nakuru nordvest for Nairobi bor Daisy Chepkemoi med sin familie. De driver et klimaresistent landbrug med blandt andet chiliplanter, grønne bønner og auberginer.

De store marker kræver masser af pasning og pleje, så Daisy priser sig lykkelig over at være en del af et lokalt landbrugsfællesskab, hvor alle hjælper hinanden.

Klimafrø fra Folkekirkens Nødhjælp - Giv en ged
Klimafrø er med til at vende udviklingen i Kenya. © Bax Lindhardt

I fællesskabet, der er stablet på benene med støtte fra Folkekirkens Nødhjælp, hjælper familierne i lokalsamfundet hinanden med at høste og sælge afgrøderne, og så deler de frø og stiklinger med hinanden på kryds og tværs.

”Vi står rigtig stærkt som gruppe, fordi vi sammen kan sælge vores afgrøder i større mængder og dermed opnå de bedste priser. Samtidig skaber det en bedre mulighed for at eksportere til udlandet,” siger Daisy om afgrøderne, der eksporteres til lande som Kina, Holland og England.

Daisys familie har i generationer drevet landbrug i området. Men for blot få år siden var hun tæt på at opgive drømmen om at videreføre den stolte familietradition.


Kvinde arbejder i sin køkkenhave. Illustration til Folkekirkens Nødhjæpls klimahjælper. © Jakob Dall

Bliv Klimahjælper

Vil du skabe løsninger for verdens mest udsatte, der lige nu mærker klimaforandringerne på egen krop? Som Klimahjælper gør du en forskel hver eneste måned.

Bliv Klimahjælper

Fra udtørrede majsmarker til klimaresistente grøntsager

Dengang dyrkede Daisys familie majs – og havde gjort det i generationer. Men klimaforandringerne udfordrede dyrkningen af de ellers engang så grønne og spirende majsmarker.

De sidste ti år er vejret blevet så uforudsigeligt, at majsene enten tørrer ud, når regner lader vente på sig – eller rådner, fordi regnen falder i så store mængder, når den endelig falder, at den ødelægger høsten.

Ved hjælp af klimafrø er det lykkedes Daisys familie at omlægge majsmarkerne til grønne bønner, auberginer og chiliplanter – afgrøder, der er klimaresistente og kan overleve det nye klima i Kenya. De vokser uanset vejret, og de er særligt udvalgt efter sorter, så de passer præcis til årstiden og lokalområdet.

Det giver dem de bedste forudsætninger for at gro sig store, velsmagende og nærende.

Klimafrø fra Folkekirkens Nødhjælp kan blive til grønne bønner - Giv en ged
Sammenlignet med majs er der et stort økonomisk potentiale i klimaresistente afgrøder som grønne bønner. © Bax Lindhardt

Vil du være med til at give klimahjælp hver dag – året rundt? Se hvordan lige her

En tryggere tilværelse

I dag behøver Daisy ikke længere ligge søvnløs om natten, fordi utilregnelige vejrforhold ødelægger morgendagens høst. Det har givet hende et overskud, som hun ikke havde før.

”Min familie og jeg lever et meget mere sikkert og trygt liv, end vi gjorde tidligere. I dag ved jeg, at jeg har råd til at give alle mine fire børn en uddannelse,” siger Daisy om sine børn i alderen 2, 8, 11 og 13 år.

Daisy Chepkemoi har fået klimafrø fra Folkekirkens Nødhjælp - Giv en ged
Før kunne Daisys familie tjene cirka 16 kr. på en sæk med 90 kilo majs. I dag kan de tjene 52 kr. på en kasse med 16 kilo chilier eller bønner. © Bax Lindhardt
Twitter LinkedIn Facebook