© Betina Garcia

Vil du gøre en kæmpe forskel for mennesker i nød?

Vær med til at samle ind søndag den 12. marts, så vi sammen kan hjælpe de mere end 37 millioner børn og voksne, der lige nu mangler mad og rent drikkevand.

Bliv indsamler og plant (også) et træ

For hver indsamler, der går en rute, planter Folkekirkens Nødhjælp et træ i Etiopien.

Det gør vi, fordi Etiopien er et af de lande, der er hårdest ramt af både sultkatastrofe og klimakrise. Træer er livsnødvendige for vores klode og et klimavenligt bidrag til en fattig families kost og indkomst.

Krigen i Ukraine, eftervirkningerne fra corona og tydelige konsekvenser af klimaforandringer har kastet verden ud i en af de værste fødevarekriser nogensinde.

På bare tre år er antallet af personer i verden, der har akut brug for mad og drikke, tredoblet. Et af de steder, hvor katastrofen for alvor har ramt, er den østligste del af Afrika, også kaldt Afrikas Horn. Her går et menneskeliv tabt hvert 48. sekund, og alt for mange børn dør, før de når skolealderen.

Søndag den 12. marts kan du være med til at gøre en forskel de mennesker, der lige nu sulter. En rute tager omkring tre timer, og du samler ca. 1.000 kr. ind.

Find dit mødested

Vil du være en del af holdet bag indsamlingen?

Folkekirkens Nødhjælp skaber konkrete løsninger, der redder liv. Men vi har brug for din hjælp til det.

Som indsamlingsleder er du med til at organisere vores årlige indsamling. Du kommer med på et stærkt hold af 650 lokale ildsjæle, der sammen med vores indsamlere gør en kæmpe forskel for mennesker i nød.

Til indsamlingen i 2022 blev der indsamlet 17.000.000 kroner, hvilket er en rekord i Folkekirkens Nødhjælps 24-årige indsamlingshistorie.

Vær med til at gentage succesen!

Hvordan hjælper vi?

Lige nu mærker vi alle sammen de stigende priser og den skyhøje inflation, og særligt går det ud over verdens fattigste lande. 345 millioner mennesker har lige nu akut brug for mad. Det tal var i 2019 på 135 millioner – det vil sige en tredobling på bare tre år.

Behovet for hjælp har aldrig været større, og i Folkekirkens Nødhjælp kæmper vi hver eneste dag for at stoppe den galoperende sultkatastrofe.

Det gør vi igennem akutte indsatser og langsigtede løsninger, for begge dele skal til, hvis millioner af mennesker ikke skal dø af sult. Det betyder, at vi både uddeler nødhjælp, som redder liv her og nu, og samtidig sørger vi for, at familier og samfund står stærkere over for klimaforandringer, krige og konflikter. Det sker ved at gøre udsatte områder selvforsynende med fødevarer og skabe muligheder for at tjene penge.

Det kan være uddeling af kontanter, så familier kan købe mad og vand. Det kan være såsæd til nye afgrøder, der kan overleve i lange perioder uden vand. Det kan være opsamlingssøer og vandingsanlæg, så høsten ikke går tabt.

Indsamlingsetiske retningslinjer

Hvert år afholdes der op til 12 hus- og gadeinsamlinger, hvor indsamlere over hele landet har tilladelse til at banke på og bede om donationer ved private husstande. For at skabe den bedste oplevelse for indsamlerne og for alle de husstande, der bliver banket på hos, har indsamlingsorganisationerne i fællesskab lavet dette kodeks for, hvordan den gode indsamler varetager opgaven.

Hvornår må du samle ind?

– I Folkekirkens Nødhjælp har vi vedtaget, at du må ringe på folks døre fra kl. 10, og samtidig anbefaler vi, at du er tilbage før det bliver mørkt. Ved indsamlinger foran butikker kan du derimod godt starte kl. 9 og slutte kl 18.

Hvor må jeg banke på?

Bank kun ved de husstande, der er på dit rutekort: På dit kort kan du se hvilke husstande, der er på din rute. Det er vigtigt, at du holder dig til disse husstande, da du ellers risikerer at samle ind på en andens rute. Det er både ærgerligt for den indsamler, der kommer forbi efter dig, og for dem, der bor i huset.

– Gå ikke ind i huset eller om i haven: Gå hen til hoveddøren og ring eller bank på. Er der ingen, der åbner, skal du gå videre på din rute. Du må ikke selv gå ind i huset eller om i haven, medmindre du bliver opfordret hertil af beboeren – heller ikke, slvom du kan høre, at der er nogen hjemme.

– Respekter et nej: Tag i mod et nej med et lige så stort smil, som du tager i mod en donation. Der er ingen grund til at diskutere – for det er helt frivilligt, om man vil støtte indsamlingen eller ej.

Må jeg dele andet materiale ud samtidig med at jeg samler ind?

– Del ikke andet materiale ud samtidigt: Du må ikke dele materialer ud for f. eks en lokal sportsklub eller forening samtidig med, at du samler ind. Det skaber tvivl om, hvem du samler ind for.

Hvilke oplysninger fra ruten må du dele?

Du må meget gerne dele f. eks det samlede resultat af din indsamling og den største donation, du har modtaget, med venner, bekendte og på de sociale medier. Men da det er frivilligt og en privat sag, om man vil støtte indsamlingen eller ej, må du ikke fortælle, hvem der har støttet, og hvem der ikke har støttet ude på din rute.

Hvem må jeg spørge om donationer?

– Spørg kun voksne om donationer, og brug din sunde fornuft: Hvis et barn åbner døren, så bed barnet om at spørge sine forældre, om de vil støtte indsamlingen. Tag ikke imod penge fra børn under 15 år, medmindre du er sikker på, at det er med forældrenes accept. En donation skal gives frivilligt og på et oplyst grundlag, så brug generelt din sunde fornuft. når du tager imod donationer.

Hvad er reglerne når børn og unge samler ind?

– Børn under 11 år må gerne samle ind sammen med en voksen. Børn og unge mellem 11 og 18 år må gerne samle ind, hvis de går sammen to og to.

Må jeg stå foran en butik?

Hvis du har fået en ståplads foran en butik, må du gerne stå uden for butikken, så længe du står på offentlig vej eller fortov. Det er god stil at gøre butikken opmærksom på, at du er der, og du må ikke spærre vejen eller være til gene for kunderne

Hvad gør jeg, hvis døren ikke bliver åbnet?

– Læg husstandsfolderen helt ind i postkassen: Hvis du har fået en bunke foldere med fra din organisation til dem, der ikke er hjemme, skal du sørge for, at folderen ikke kan ses, efter du forlader stedet. Det kan virke som en invitation til indbrudstyve, fordi de ser, at der måske ikke er nogen hjemme. Læg derfor folderen helt ind i postkassen. Folderen må heller ikke efterlades på dørmåtten, i opgangen, i klemme i døren, i havelågen eller andre steder. Samler du ind i en etageejendom, skal du bruge postkasserne nede ved hoveddøren.


Vil du vide mere?

© Betina Garcia
Fødevarekrisen: Hvordan er den opstået?

Krig, corona og klimaforandringer har kastet verden ud i en alvorlig fødevarekrise. Men hvordan hænger det helt præcist sammen?

Få svaret her
To Wefood frivillige snakker sammen foran kassen i butikken og er i godt humør.
Kom med på holdet som frivillig

Se alle de måder, du kan være med til at gøre en forskel for kloden og mennesker i nød

Bliv frivillig
Kenyansk dreng i gule bukser, står med en kylling i hænderne - Giv en Ged kampagne - Folkekirkens Nødhjælp © Bax Lindhardt
Find din måde at støtte på

Vær med til at redde liv, bekæmpe ulighed og opbygge robuste samfund.

Se alle muligheder