© Bax Lindhardt To piger og deres mor smiler, mens de samler ind til Folkekirkens Nødhjælps Indsamling

Bliv indsamler søndag den 10. marts 2024

Gå en tur for mennesker, som rammes af katastrofer verden over.

Hvad går hjælpen til?

I 2024 samler Folkekirkens Nødhjælp ind til mennesker, som rammes af katastrofer. Af krig, konflikter og klimaforandringerne, der får større og større konsekvenser.  

Det er efter cyklonen i Malawi, oversvømmelserne i Sydsudan eller angreb i Gaza og Ukraine. Det er lige dér, midt i katastrofen, at udsatte mennesker har brug for akut nødhjælp for at overleve.

Indsamler gennem mange år, Camille, fortæller hvor fedt det er at samle ind for Folkekirkens Nødhjælp.
Jeg synes, du skal samle ind, fordi det både er nemt og konkret, men samtidig betyder rigtig meget for udsatte mennesker ude i verden.
Camille Kirkegaard, indsamler for Folkekirkens Nødhjælp

Mød nogle af dem, du er med til at hjælpe

© Bax Lindhardt
Mira i Ukraine

5-årige Mira bor 40 km fra frontlinjen, hvor bombardementer og luftalarmer er blevet en del af hverdagen.

Siden krigen brød ud, er alle offentlige børnehaver blevet lukket. Nu har Mira fået mulighed for at komme i børnehave i en sikker kælder drevet af frivillige og støttet af Folkekirkens Nødhjælp.    

”Mira reagerer meget voldsomt på sirenerne. Hun har så mange traumer fra krigen, som kommer op til overfladen, når vi hører en bombe eller sirener. Men i børnehaven er hun en helt anden. Hun reagerer næsten ikke på sirenerne,” siger Miras mor, Natalja. 

5.7 millioner ukrainske børn vokser op under krigen. De kan ikke komme i skole, i børnehave eller være ude at lege, men tilbringer deres barndom i beskyttelsesrum og -kældre.

“Mira lyser op, når hun kommer i børnehave,” fortæller Natalja.

Børnehaven fjerner fokus fra krigen og giver børn lov at være børn. Her er de skærmet fra det, der sker udenfor. For børn som Mira er det at komme i børnehave en pause fra de rædsler, de har gennemlevet siden krigens begyndelse.

© Bax Lindhardt
Fatima i Malawi

Fatima bor med sine tre børnebørn i Malawi. Hun er 62 år og har i mange år kæmpet for at holde sig selv og sin familie i live.

På grund af oversvømmelser flygtede hun i 2015 sammen med sin familie og nabo fra det område, hvor de havde boet i mange generationer. De migrerede til en lille landsby, hvor de slog sig ned under et træ og langsomt begyndte at opbygge en ny tilværelse.

Flere og flere har siden hen fulgt efter, og Folkekirkens Nødhjælp har hjulpet de mange familier med en vandpumpe, et solcelledrevet vandingsanlæg, høns, geder, såsæd og træer, der bl.a. er med til at stabilisere jorden.  

“Jeg har aldrig følt mig så sikker, som jeg gør nu. Her er der mennesker, som passer på mig. Vi passer på hinanden, og jeg føler mig ikke alene,” fortæller Fatima. 

Malawi er hårdt ramt af klimaforandringerne, og i 2023 blev store områder ramt af den længste og værste cyklon, der nogensinde er målt i verden. Takket være det stærke fællesskab og en hjælpende hånd klarede Fatima og hendes børnebørn sig denne gang gennem den voldsomme klimakatastrofe.  

© Shirene Yaseen
Shirene i Gaza

Før krigen var 28-årige Shirene iværksætter i Gaza by.

Nu er hun sammen med over halvdelen af befolkningen fordrevet til Rafah, hvor hun bor i en teltlejr med sin familie. Hver dag står hun i lange køer for at få adgang til vand, mad – og for at komme på toilettet.

”I dag mindede min mor mig om, at vi ikke har nok bleer til min niece.”

Hendes nevøer og niecer har i de seneste måneder lidt af feber, udslæt og mavesmerter. Familien har boet otte forskellige steder under deres flugt.

”Hvis vi havde vidst, vi skulle på flugt så længe, havde vi taget vores vintertøj med – og vores vigtigste ejendele, som dyner og tæpper.”

Hver dag fokuserer Folkekirkens Nødhjælp på at kunne give mennesker som Shirene adgang til de mest basale fornødenheder.


På 2-3 timer indsamler du i gennemsnit et beløb, der kan blive til:

Hygiejne kits med bl.a. sæbe til 15 kvinder i Malawi

Elektricitet, varme og vand til en børnehave i tre uger i Ukraine

Eller varm mad til et barn i Gaza i en måned.

3 andre gode grunde til at blive indsamler

 1. Du planter et træ. For hver indsamler, der melder sig, planter vi et træ i Malawi. Det er et af de lande, der er hårdest ramt af både sultkatastrofe og klimakrise.
 2. Du får tid med dine nærmeste. Hvad med at samle ind sammen med en, du holder af? Det kunne f.eks. være din kæreste, dit barn, din mor eller måske den ven, du ser alt for sjældent?
 3. Du ser din by fra nye vinkler. Du vælger selv, hvilken indsamlingsrute, du vil gå. Så hvad med at benytte anledningen til at komme ud og lære din by lidt bedre at kende?

  Er du stadig ikke overbevist?
  Få 7 ekstra grunde til at melde dig som indsamler

Alle indsamlere planter (også) et træ

For hver indsamler, der har gået en rute, planter vi et træ i Malawi. Det gør vi, fordi Malawi er et af de lande, der er hårdest ramt af klimaforandringerne. I store områder er der ekstrem tørke, og når regnen endelig kommer, oversvømmes den bare jord, fordi den ikke kan suge vandet til sig.

I 2023 blev det sydlige Malawi ramt af den værste og længste cyklon, der nogensinde er målt i verden med voldsomme jordskred til følge. Den varede i fem uger og flere end 1.000 mennesker blev dræbt, mens mange tusinder frygtes begravet under store sten.

Når du som indsamler er med til at plante træer, hjælper det på flere måder:

 1. Træer stabiliserer jorden
 2. Træer holder på vandet, når der er oversvømmelser
 3. Træer er med til at give jorden næring
 4. Træer kan være et bidrag til en families kost
 5. Træer suger CO2 ud af atmosfæren.

© Bax Lindhardt

Mira lyser op, når hun kommer i børnehave

Mira og hendes familie bor 40 km fra frontlinjen, hvor bombardementer og luftalarmer er blevet en del af hverdagen. Kom med Folkekirkens Nødhjælp på besøg i deres hjem og i børnehave.

Mød Mira
Fatima sitting on the ground with three children © Bax Lindhardt

Etablerede ny landsby efter klimakatastrofe

Fatima mistede næsten alt, da cyklonen Freddy ramte Malawi sidste år. Men takket være et stærkt fællesskab og en hjælpende hånd, har det ikke taget modet fra hende. Tværtimod.

Mød Fatima
© Shirene Yaseen

“Hver dag vågner vi op med et håb om, at det her mareridt vil stoppe”

28-årige Shirene Yaseen var tæt på at realisere sin iværksætterdrøm, da krigen i Gaza brød ud. Nu er hun, ligesom 75 procent af befolkningen, drevet på flugt sammen med sin familie.

Mød Shirene
© Håvard Bjelland/Kirkens Nødhjelp

Arbejder på højtryk for at skaffe basal nødhjælp

Landedirektør i Palæstina, Mads Frilander fortæller om Folkekirkens Nødhjælps arbejde i Gaza de seneste måneder.

Læs mere

Spørgsmål og svar

Har du spørgsmål?

Find svar på de mest stillede spørgsmål nedenfor – og tøv ikke med at kontakte os! Du kan ringe til os på tlf. +45 3315 2800.

Telefontider:
Mandag: 10-15
Tirsdag: 10-15
Onsdag: 10-15
Torsdag: 10-15
Fredag: 10-15

Du kan også kontakte os på mailen besked@dca.dk.

Tak til Bilka og Føtex for at støtte Folkekirkens Nødhjælp med kontanthåndtering ved indsamlingen, så pengene når sikkert frem.

Hvornår på dagen samler man ind?

Den 10. marts møder du op på det lokale mødested efter påvist tidspunkt af indsamlingslederen, som du har fået oplyst på mail.

Du vil ofte kunne møde op et sted mellem kl. 10 og 13, hvor du får udleveret en indsamlingsbøsse eller et indsamlingsskilt og en rute i lokalområdet. Derefter er du afsted på ruten og samler ind.

Må man samle ind en anden dag?

Nej, det må man desværre ikke. Vi har kun tilladelse til at samle ind søndag d. 10. marts. Kan du ikke deltage den dag, kan du i stedet hjælpe ved at starte din ege digitale indsamling på indsamling.noedhjaelp.dk.

Hvor gammel skal man være for at samle ind?

Børn over 11 år må gå sammen to og to. Børn under 11 år må samle ind sammen med en person, der er fyldt 18 år.

Kan vi samle ind to og to?

Ja, det kan I godt. Det er ofte hyggeligt at gå sammen to og to. I kan gå sammen på den samme rute, eller I kan tilmelde jer hver sin rute og gå begge ruter sammen.

Kan jeg også deltage i indsamlingen digitalt?

Ja, det kan du. En digital indsamling giver dig mulighed for at samle penge ind online i tiden op mod indsamlingsdagen.

Du kan oprette en digital indsamling her: indsamling.noedhjaelp.dk/

Du kan oprette dig både som et hold (sogne, virksomheder, konfirmandhold, ungdomsgrupper m.fl.) og som privatperson. En digital indsamling kræver, at du bruger et par timer om ugen til at holde dit netværk opmærksom på din indsamling.

Hvad siger jeg, når de åbner døren?

Hej, jeg samler ind til mennesker ramt af katastrofer fx ofre for oversvømmelser i Malawi og familier på flugt fra krigen i Ukraine. Har du mulighed for at give et bidrag?

Du er velkommen til at læse vores ”Gode råd til at samle ind”, så du føler dig godt klædt på til at samle ind d. 10. marts.

Hvad er jeg med til at samle ind til?

Søndag den 10. marts går tusindvis af danskere på gaden for at samle penge ind til mennesker i nød. Pengene går til Folkekirkens Nødhjælps generelle arbejde i verdens mest udsatte områder. I år har vi med indsamlingen særligt fokus på klimakatastrofer i Malawi og Sydsudan og på det akutte nødhjælpsarbejde i Ukraine.

Hvad svarer jeg, hvis folk spørger, hvor mange penge der går til formålet ifm. indsamlingen?

Administrationsprocenten er 4,6%.

Administrationsprocenten beregnes af de totale omkostninger til lønninger, personale- og driftsomkostninger med fradrag af de totale omkostninger, som vedr. aktiviteter i International afdeling og Engagement i procent af den samlede omsætning.

Hvad gør jeg, hvis folk ikke har kontanter i døren?

Der er mange forskellige måder, som man kan støtte indsamlingen på, selvom man ikke har kontanter. Man kan fx støtte direkte i døren via MobilePay 114400.

Må jeg samle ind på veje, der ikke fremgår på min rute?

Du må kun samle ind hos de husstande, der er på din rute.

Hvad gør jeg, hvis jeg har problemer på ruten?

Har du udfordringer på ruten, kan du kontakt din lokale indsamlingsleder eller kontakte indsamlingsteamet på 3315 2800 den 10. marts. Folkekirkens Nødhjælp har en forsikring, der dækker alle indsamlere under indsamlingen.

Skal jeg give alle husstande en folder?

Ja, tilbyd alle, der åbner døren en folder og læg en folder i postkassen, hvis der ikke er nogen hjemme. Folderen må aldrig være synlig, når du går derfra, så det er vigtigt, at den bliver lagt helt ind i postkassen.

Hvordan får jeg besked om, hvor meget jeg har samlet ind?

Når du kommer tilbage fra ruten, kan du få besked på dit mødested om, hvor meget du har samlet ind, eller du kan slå det op det via hjemmesiden: www.noedhjaelp.dk/mobilepay.

Del din indsamlingsdag på sociale medier

Tag os på Facebook eller brug @noedhjaelp på Instagram, så vi kan dele dit opslag eller din story fra dagen.


Du kunne også være interesseret i …