Støt

Vandpumpe på solenergi

Nødhjælp kan se ud på mange måder

©Guido Dingemans

Nødhjælp kan se ud på mange måder - det kan være en vandpumpe drevet af solceller, der sikrer en bedre høst. 

Tørke rammer mennesker i verdens fattigste lande hårdt. Når regnen ikke falder, slår høsten fejl, og der kommer ikke mad på bordet.

Men med en vandpumpe drevet af solceller kan bønder i for eksempel Malawi overrisle deres marker og på den måde sikre høsten. Og ikke nok med, at høsten sikres, vandingssystemet er så effektivt, at der kan høstes op til tre gange om året.

Folkekirkens Nødhjælp har i samarbejde med blandt andre Grundfos etableret solcelledrevne vandpumper i landsbyer i Malawi og Zimbabwe. Ved hjælp af et kanalsystem pumpes vand fra for eksempel en flod eller undergrunden ud til markerne.

Se også: Investér i en grøn klimaaftale

Solens energi bliver udnyttet og pumper vandet op til markerne, hvor det gavner afgrøderne, som bønderne lever af. 

Dermed har familier mulighed for at dyrke flere forskellige former for afgrøder som bønner, løg, tomater og frugttræer. Det sikrer ikke alene en familie en mere varieret kost, det giver også muligheden for at videresælge de overskydende afgrøder. Samtidig er overrislingsanlægene baseret på grøn energi og belaster dermed ikke miljøet.

Et overrislingsanlæg gør en familie i stand til at høste omkring 15 sække á 50 kg majs, mens en familie uden overrisling kun kan høste 1 sæk majs á 50 kg, når høsten slår fejl.

Den større arbejdsmængde og udsigten til profit får mændene til at arbejde i marken – det er ellers traditionelt anset som kvindearbejde.

Solenergipumperne bliver ikke bare til mere mad men også til ekstra indtægter og sågar til arbejdspladser. Det får unge mennesker, som var taget til byen i håb om at finde arbejde, til at vende hjem, fordi der nu er arbejde og mad at få.

Nødhjælp kan se ud på mange måder

Nødhjælp kan være et kreditkort,
der kun kan bruges til frisk råvarer på det lokale marked

Nødhjælp kan være en fårekylling,
som er smækfuld af vigtig proteiner og kan dyrkes i en flygtningelejr

Nødhjælp kan være vertikale højbede,
der giver grøntsager og ikke optager særlig meget plads