Vores historie

Fortællinger om mere end 100 års nødhjælp og udvikling blandt klodens mest udsatte mennesker.

Folkekirkens Nødhjælp er den ældste nødhjælps- og udviklingsorganisation med danske rødder og har en over 100 år lang historie.

Folkekirkens Nødhjælp er historien om, at det er muligt at hjælpe mennesker i nød og skabe bæredygtig forandring i verden.

Det hele startede i 1922 i ruinerne efter 1. Verdenskrig. Mange små kirker i de mest krigshærgede lande kunne kun overleve med hjælp udefra. ”Den danske Folkekirkes Nødhjælp til Europas evangeliske kirker” blev stiftet for at støtte de europæiske søsterkirker. Senere skiftede organisationen navn til Folkekirkens Nødhjælp.

Teologen Alfred Theodor Jørgensen blev organisationens leder, og hverken han eller andre regnede med, at initiativet skulle leve mere end et par år.

Sidenhen har Folkekirkens Nødhjælp hjulpet millioner af mennesker i verdens fattigste lande med akut nødhjælp og forebyggende initiativer, der giver folk de bedste forudsætninger for at undgå kommende katastrofer.


Nødhjælp i mere end 100 år

Dyk ned i nogle af de historier, der har været med til at forme Folkekirkens Nødhjælp

Luftbro, Biafra, fly der letter © Peter Williams

Viggos vovehalse blev børnenes redning

Luftbroen til Biafra er historien om en dansk præst og generalsekretæren i Folkekirkens Nødhjælp, Viggo Mollerup, der ikke ville sidde med hænderne i skødet, mens verdens første tv-transmitterede sultkatastrofe løb over skærmen.

Luftbroen reddede en million børn
Grace Peto fra Kenya holder et af hendes gedekid © Bax Lindhardt

Velgørenhedsgaver: En brægende succes

Det var både helt nyt og lidt for sjov, da Folkekirkens Nødhjælp satte de første geder til salg i 2006. Men gedens glimt i øjet blødte op for det alvorlige formål. Nu er de symbolske gaver en fast bestanddel af Folkekirkens Nødhjælp.

Læs om den populære ged
Stiletter ligger på nogle fine kjoler

Genbrug: 50 år på bagen

Hvert år bruger danskerne op mod 50 millioner kroner i Folkekirkens Nødhjælps genbrugsbutikker. Og interessen for genbrug ser kun ud til at vokse. I 2022 var det 50 år siden, Folkekirkens Nødhjælp åbnede Danmarks første genbrugsbutik.

Bliv klogere på genbrug

Vi har brug for din hjælp

Vi fortsætter over 100 års tradition for handlekraft og innovation gennem seks fokusområder. Vi udvikler og afprøver nye løsninger sammen med dig, der er frivillig, donor og partnere, så vi kan støtte verdens fattigste familier i deres kamp for et værdigt liv.


Tidslinje

1922

Det hele startede i 1922 i ruinerne efter 1. Verdenskrig. Mange små kirker i de mest krigshærgede lande kunne kun overleve med hjælp udefra. Danmark var sluppet relativt let fra krigens ødelæggelser. Det var derfor for at støtte de europæiske søsterkirker, at ”Den danske Folkekirkes Nødhjælp til Europas evangeliske kirker” blev stiftet. Senere skiftede organisationen navn til Folkekirkens Nødhjælp.

1945

Efter 2. Verdenskrig lå Europa så igen i ruiner. Millioner af mennesker var hjemløse og på flugt – alene i Tyskland levede omkring 12 mio. mennesker som flygtninge.

De internationale kirkelige netværk blev gendannet. Folkekirken Nødhjælp kom med både i Det Lutherske Verdensforbund og i Kirkernes Verdensråd. Folkekirkens Nødhjælp brugte de to store forbund til at kanalisere nødhjælp og økonomisk støtte til flygtninge i og uden for Europa – herunder til de palæstinensiske flygtninge i Syrien og Libanon og til de kinesiske flygtninge i Hong Kong.

Folkekirkens Nødhjælp ændrer det evangeliske fokus, og sigter nu mod at kunne hjælpe alle mennesker uafhængig af tro og religiøs overbevisning.

1965

I 1965 var der tre milliarder mennesker i verden, og deraf sultede hele to milliarder. Årsagerne var mange: oversvømmelser, jordskælv, vulkanudbrud, tørke – og ikke mindst krige.

Folkekirkens Nødhjælp førende inden for at pakke at fly med nødhjælp og få hjælpen effektivt frem til de nødlidende.

1967

I 1967 oplevede Danmark sin første tv-transmitterede katastrofe, da provinsen Biafra forsøgte at løsrive sig fra Nigeria.

I fire år koordinerede og ledte Folkekirkens Nødhjælp en international indsats, der skulle sikre nødhjælp til civilbefolkningen i Biafra. En luftbro med mere end 5.000 natlige flyvninger til Biafra reddede millioner af mennesker fra sultedøden.

1972

I 1972 blev Folkekirkens Nødhjælps første genbrugsbutik åbnet af Aarhuspræsten, Herluf Andersen.

Samtidig begyndte de humanitære organisationer at fokusere på udviklingsindsatser, når den akutte katastrofe var afværget. Lederne i Folkekirkens Nødhjælp begyndte også at arbejde med strategier for, hvordan man kunne bidrage til at forbygge konflikter og sultkatastrofer.

I tæt samarbejde med Danida begyndte Folkekirkens Nødhjælp at samarbejde med lokale aktører for at styrke civilsamfund i de fattigste lande. Det blev starten på Folkekirkens Nødhjælps udviklingsarbejde, der skulle være med til bekæmpe fattigdom og skabe udvikling i verdens mest skrøbelige lande.

Udviklingsarbejdet afstedkom en nødvendig beslutning om, at udviklingshjælp ikke måtte være politisk motiveret.

1980

I 1980 besøgte biskop Desmond Tutu København med et klart budskab. Hvis man virkelig var imod apartheid, måtte man indføre en økonomisk boykot mod det sydafrikanske styre. Ellers ville undertrykkelsen fortsætte.

Det sydafrikansk opgør med apartheid var med til at skærpe Folkekirkens Nødhjælps fokus på menneskerettigheder og demokrati.

1990

I 1990erne begyndte Folkekirkens Nødhjælp at lægge endnu flere kræfter i demokratiarbejdet. Under overskriften “Giv de fattige ret” udviklede ledelsen en rettighedsbaseret tilgang til udviklingsarbejdet. Organisationen sigtede målrettet på at gøre verdens fattigste mennesker i stand til at kæmpe for deres universelle rettigheder.

I takt med at Folkekirkens Nødhjælp udvidede sine aktiviteter stod det i stigende grad klart, at det var behov for økonomiske midler, der kunne supplere støtten fra Danida.  Folkekirkens Nødhjælp kontaktede derfor landets sogne og opfordrede til et samarbejde om en landsdækkende husstandsindsamling.

Siden den første Sogneindsamling i 1999 har indsamlingen udviklet sig til et stærkt samarbejde med flere end 1200 lokale sogne og tusindvis af frivillige indsamlere.

2000

Folkekirkens Nødhjælp indledte det nye årtusinde med en decentralisering. Ressourcer og kompetencer skulle flyttes fra hovedkvarteret i København og ud i verden, tættere på de lokale aktører og de nødlidende.

I samme periode indgik Folkekirkens Nødhjælp i det internationale ACT-samarbejde (Action by Churches Together).  ACT Alliance startede som et katastrofe-samarbejde men fra 2010 begyndte alliancen også at samarbejde om de langsigtede udviklingsindsatser i en række lande.

ACT Alliance består i dag af over 135 trosbaserede og humanitære organisationer, som arbejder med udvikling, katastrofehjælp og fortalerarbejde i over 120 lande.

2010

Folkekirkens Nødhjælp skærper sin operationelle indsats for at styrke kvinders rettigheder og for at sikre verdens skrøbeligste samfund mod ødelæggende klimaforandringer.

Folkekirkens Nødhjælps fokuserer målrettet på at samarbejde med kvindeledede organisationer, ligesom fokus er skærpet på at give verdens fattigste kvinder en økonomisk og politisk stemme.

Både inden for rettighedsområdet og inden for klimaområdet har Folkekirkens Nødhjælp et progressivt fortalerarbejde, hvor ambitiøse kræfter forsøger at få politikere til træffe beslutninger, der bekæmper den strukturelle ulighed mellem rige og fattige samfund så vel som mellem kønnene.

2022

Jubilæumssang fortolket af Annette Heick

I forbindelse med Folkekirkens Nødhjælps 100 års jubilæum i 2022 blev sangen “Du spør mig om håbet” skrevet. Sangen blev blandt andet fortolket af Annette Heick. Se videoen og lyt til sangen her.

I 2022 kunne Folkekirkens Nødhjælp fejre 100-års jubilæum. Jubilæet blev fejret under overskriften “100 år med håb og handling”. Gennem hele året blev jubilæet markeret i både Danmark og på vores landekontorer i udlandet.

I Danmark blev der holdt festgudstjenester i landets 10 domkirker og fællessangarrangementer flere steder. Lokale sogne og aktører bidrog til fejringen med forskellige arrangementer og indsamlinger ligesom jubilæet blev markeret på både FDF Landslejr, Spejdernes Lejr og Himmelske dage.

Folkekirkens Nødhjælp valgte i 2022 at tage ansvaret for 100 års klimaforbrug, og plantede derfor 280.000 træer som kompensation. Folkekirkens Nødhjælp forpligtede sig også til at reducere alle fremtidige udledninger.

Jubilæet landede midt i en tid, hvor krigen var tilbage på europæisk jord, ligesom den var dengang Folkekirkens Nødhjælp blev grundlagt i ruinerne efter 1. verdenskrig. Sammen med lokale samarbejdspartnere arbejder Folkekirkens Nødhjælp på at skaffe basale fornødenheder til de mest sårbare familier på flugt i Ukraine.

Foruden den mest essentielle nødhjælp, sørger vi også for legetøj til det mindste børn, hjælp til skolegang for de større børn – og fælles aktiviteter for børnene på modtagecentrene – i håbet om at sprede håb og skabe gode oplevelser i en ellers helt umenneskelig situation. 

Jeg havde aldrig troet, at Folkekirkens Nødhjælp igen skulle engagere sig med humanitær hjælp til millioner af ofre for krig i Europa
Generalsekretær i Folkekirkens Nødhjælp, Birgitte Qvist-Sørensen

Jubilæumsvideo (9 min.): Se vores historie

Folkekirkens Nødhjælp er historien om, at det er muligt at hjælpe mennesker i nød og skabe bæredygtig forandring i verden.