Sådan fik Nyabols restaurant i Sydsudan vokseværk

Nyabol gik fra at sælge te til at have en populær restaurant, efter at hun har fået et kursus i at investere sine penge.

© Rasmus Emil Gravesen

Midt på dagen i den sydsudanesiske landsby Akobo når temperaturen ofte over 40 grader. Derfor leder de fleste indbyggere efter et sted i skyggen, hvor de kan holde pause, mens varmen er værst. Det sted i skyggen kan Nyabol Lual tilbyde.

Skrå grene og presenning udgør vægge og loft i Nyabols restaurant. Ved middagstid er alle de farvede plastikstole i restauranten optaget af glade gæster, som mættes med frisklavet brød og sort te. Nyabol fryder sig over sin restaurants succes, når hun serverer for gæsterne.

”Med pengene fra min opsparing har jeg kunne investere både i min familie og i min virksomhed. Jeg kan sende mine børn i skole, jeg har bygget en ekstra hytte, og jeg har købt en ged,” siger hun.

I april 2022 blev Nyabol undervist i virksomhedsledelse med fokus på at opspare og investere penge i sin forretning af Folkekirkens Nødhjælps sydsudanesiske partnerorganisation Nile Hope. Nyabol har for eksempel købt nyt interiør til restauranten, og når hun køber ind til restauranten, gør hun det i storkøb. Det har givet Nyabols restaurant og hendes personlige indkomst vokseværk.

”Efter undervisningen er jeg blevet bedre til at bestyre min forretning. Jeg er blevet meget mere opmærksom på forholdet mellem udgifter og indtægter, og hvordan man sparer op for at investere sine penge og tjene mere,” siger Nyabol.

”Det har gjort, at min fortjeneste er steget meget. Hvis jeg tjener 100 kroner, så sparer jeg 50 kroner op. Den opsparing investerer jeg i min forretning. Den måde at tænke og lave forretning på, har virkelig gjort en forskel for mit liv,” forklarer hun.

Nyabol tjener nu omkring 2.000 kr. om måneden i sin restaurant, hvilket er et betragteligt beløb i et af verdens absolut fattigste lande. Restauranten er da også blevet et hyggeligere sted at være, og kvaliteten er brød og te er steget, fortæller flere af gæsterne, som er kommet i restauranten over det sidste år.

Målet er en fremtid for børnene

Ambitionen for Nyabols restaurant er klar. Restauranten skal blive større, og hun vil ansætte ekstra personale.

”Jeg plejede at arbejde meget mere, end jeg gør nu, og ikke tjene så mange penge. Det var før, jeg fik undervisning i at spare op og investere. Jeg havde det ret dårligt dengang, men nu går det godt. Jeg planlægger hele tiden næste skridt for min forretning. Jeg vil snart udvide min menu med flere traditionelle retter,” siger hun.

Sydsudan ligger nummer 191 ud af 191 lande på FN’s Menneskelig Udviklingsindeks (HDI), som måler et lands fremskridt baseret på forventet levetid, uddannelse og levestandard.

© Rasmus Emil Gravesen

Restauranten er for Nyabol midlet til et mål. Hun vil skabe en bedre fremtid for sine børn, som vokser op i krigshærgede Sydsudan. Med den ekstra indtægt, hun nu får, kan hun sende sine fire børn i skole og skabe en fremtid for dem. Det kræver hårdt arbejde og lange dage, da Nyabols mand ligger syg i hjemmet, og hendes børn er i alderen fem til syv år.

”Jeg står op for at lave mad og te til børnene og min mand klokken seks om morgenen. Derefter tager jeg på arbejde i restauranten. Når arbejdet er overstået hen ad eftermiddagen, tager jeg hjem og laver aftensmad til min familie. I mellemtiden skal jeg også have klaret alle de huslige pligter. Jeg skal feje, gøre rent og sørge for at hjemmet er ordentligt,” siger Nyabol.

Årsagen til, at Nyabol kan klare de lange dage med et smil på læben, er, at det giver hende håb for sine børns fremtid.

”Min restaurant sikrer, at mine børn kan få en god uddannelse og et bedre liv,” siger Nyabol.

Twitter LinkedIn Facebook