Rashids computere skaber håb i Kenya

Rashid drømmer stort. Han fik hjælp af Folkekirkens Nødhjælp til at udvikle sin forretning og er i dag en lokal helt.

© Eunice Murathe

Rashid ser smilende op fra computerskærmen. Og der er nok at smile af. Der er nemlig sket meget for Rashid og hans forretning, siden han åbnede den lille computerbiks i 2018. 

I Kakuma-lejren i det nordvestlige Kenya ligger Rashids forretning klemt inde mellem kiosker, frisørsaloner og grønthandlere. Indenfor i det lille butikslokale er væggene beklædt med tæpper, og hen over klinkegulvet står der to skolebænke foran rækker af computerskærme. 

Kakuma-lejren, som er hjem for cirka 200.000 mennesker, er en af verdens største flygtningelejre. Men på mange måder minder Kakuma mere om en by end de flygtningelejre, du måske har set billeder af. I Kakuma har indbyggerne bl.a. deres eget marked. Her sælger mere end 1200 lokalt ejede virksomheder alt fra kosmetik til tørrede fisk og mobiltelefoner til både beboerne i selve lejren og de omkringliggende landsbyer. 

Rashid flygtede fra Congo og ankom til Kakuma i Kenya i 2016, og to år senere åbnede han sin egen forretning. I begyndelsen var det primært distribuering af wi-fi til private, han tjente penge på. Men i dag udbyder han også kurser i computerprogrammer, bl.a. Office-pakken og grafisk design. På den måde er forretningen ikke bare til gavn for ham selv. Han hjælper nemlig også andre unge i området med at lære nye færdigheder, som de kan bruge til selv at skaffe arbejde. 

Mange unge har svært ved at finde arbejde

Arbejdsløsheden i Kenya er høj, særligt blandt de unge. Hele 39% af Kenyas unge er arbejdsløse. Det gør Kenya til det land med flest arbejdsløse unge i hele Østafrika. I Kakuma-lejren bor der omkring 40.000 unge i alderen 15 til 24 år. Mange af dem er flygtet til Kenya i håbet om en bedre fremtid. Men når jobmulighederne er sparsomme, ser fremtiden ikke altid så lys ud, når det kommer til stykket. 

Siden 2018 har Folkekirkens Nødhjælp derfor udbudt kurser målrettet unge iværksættere i Kakuma-lejren. Indtil videre er mere end 350 unge blevet undervist i at starte og drive en virksomhed og på den måde tjene deres egne penge.  

Rashid underviser bl.a. unge i Kakuma-lejren i Office-pakken og grafisk design. På den måde hjælper han også andre unge i jagten på et job.

Det var netop gennem et kursus hos Folkekirkens Nødhjælp, at Rashid fik hjælp til at udvikle sin egen forretning. På kurset lærte Rashid at drømme større. Han fik hjælp til at udvikle sin forretning ved at tilbyde kurser i de færdigheder, han selv havde indenfor IT, til andre unge i Kakuma. 

Det har ændret mig fuldstændig

Motiverende at kunne hjælpe andre

I begyndelsen havde Rashid kun én computer, som fire elever på hans kurser måtte deles om. Men med hjælpen fra Folkekirkens Nødhjælp lånte han penge til at udvikle sin forretning. Sådan fik han råd til at købe flere computere, en printer og batterier til sin forretning. 

Rashid fortæller, at han ikke ville være der, hvor han er i dag, uden kurset hos Folkekirkens Nødhjælp. Han har også sat prisen på sine kurser ned, så der nu er endnu flere unge i Kakuma, der har råd til at deltage. Hvert kursus tager seks måneder at gennemføre. Indtil videre har Rashid haft 220 unge igennem sine kurser, og efterspørgslen er stadig høj. 

Udover kurserne tilbyder Rashid også forskellige IT-tjenester i biksen. Man kan bl.a. købe sig til print og scanning af dokumenter. 

Rashid er gået hen og blevet lidt af en lokal helt. Hans kurser og historien om, hvordan han har udviklet sin forretning, er til stor inspiration for andre unge. Og for de penge, han tjener på forretningen, kan han hjælpe fem andre i lejren med penge til mad, fortæller han. 

Udover grafisk design og computerprogrammer tilbyder Rashid også undervisning i engelsk. Det er vigtigt for de unge i lejren at kunne engelsk, da det giver flere muligheder. Det gælder særligt for dem, der selv vil i gang med at sælge deres ydelser indenfor grafisk design og andre digitale færdigheder. 

Rashid er meget taknemmelig for den hjælp, han har fået. Han føler endelig, at han er i en situation, hvor han har ressourcer til at hjælpe andre, fortæller han. Og det motiverer ham meget, at han kan være med til at gøre en positiv forskel for andre unge i området. 

Unge i Kakuma-lejren

Kakuma er en flygtningelejr i Turkana-området i det nordvestlige Kenya. I lejren, som er en af verdens største, bor omkring 200.000 registrerede flygtninge og asylansøgere. De fleste kommer fra Somalia og Sydsudan. Omkring 40.000 af beboerne er unge i alderen 15 til 24 år. Lejren har eksisteret siden 1992. 

Arbejdsløshed blandt unge i Kenya

Hele 39% af Kenyas unge er arbejdsløse. Det gør Kenya til det land med den højeste arbejdsløshed blandt unge i Østafrika. 

Folkekirkens Nødhjælps arbejde i Kenya og Kakuma

Folkekirkens Nødhjælp arbejder i flere dele af Kenya med uddeling af nødhjælp, langsigtet udvikling og tilpasning til klimaforandringerne. Vi arbejder bl.a. i Kakuma-lejren, hvor vi siden 2018 har udbudt undervisningsforløb målrettet unge iværksættere. På kurserne lærer de unge, hvordan man starter en virksomhed, udvikler sin forretning og derigennem sikrer sig selv en stabil indkomst og er med til at udvikle lokalsamfundet.

Twitter LinkedIn Facebook