Nu er græsset grønnere i Iphithules egen have 

Med en køkkenhave fuld af næringsrige grøntsager har Iphithule fået flere gode grunde til at blive boende i sin landsby i det sydlige Zimbabwe.

© Zinyange Auntony

Iphithule går smilende rundt og luger ukrudt mellem tomatplanterne i hendes køkkenhave. Og det kan vi godt forstå. Køkkenhaven har nemlig givet Iphithule meget mere end mad på bordet og penge mellem hænderne. Den har også givet hende en fremtid i den landsby, hvor hun er født og vokset op. 

Iphithule på 29 år er mor til to. En dreng og en pige, som begge to går i skole, fortæller hun stolt. Men sådan har det ikke altid været. 

Mange unge bliver nødt til at droppe ud af skolen, fordi deres forældre ikke har råd til at betale for bøger og skoleuniformer
Iphithule

Vi befinder os i landsbyen Malindi i Matabeleland i det sydvestlige Zimbabwe, ikke langt fra grænsen til Sydafrika. Matabeleland har altid været et meget tørt område, og Iphithule har hele sit liv været vant til, at det ikke regner meget. 

For Iphithule har køkkenhaven betydet, at hun kan brødføde sig selv og sine børn. 

Den manglende adgang til vand i området gør, at det kan være en udfordring at få mad på bordet og at få pengene til at række.  

“Mange unge bliver nødt til at droppe ud af skolen, fordi deres forældre ikke har råd til at betale for bøger og skoleuniformer”, fortæller Iphithule. 

Hun uddyber, at mange unge fra området flytter til Sydafrika eller Botswana i håbet om en bedre fremtid. De fleste flytter uden at have en plan. De tager afsted uden andet end et lysegrønt håb. Men desværre ender fremtiden ikke altid med at se lysere ud på den anden side. 

Unge forlader Zimbabwe for at søge nye græsgange 

Om Folkekirkens Nødhjælps arbejde i Zimbabwe

Zimbabwe er ét af de 20 lande, Folkekirkens Nødhjælp arbejder i. 

Vi hjælper bl.a. småbønder med at omstille sig til bæredygtige afgrøder og dyrkningsmetoder, som kan modstå tørke og som er rige på næring, fx quinoa. 

Vi arbejder med langsigtet udvikling og hjælper bl.a. familier med at tjene deres egne penge og at være selvforsynende. 

Vi arbejder med at styrke kvinder og hjælper dem til at blive mere selvstændige gennem projekter, der sikrer, at de tjener deres egne penge. 

Når du støtter Folkekirkens Nødhjælp, er det mennesker som Iphithule, du hjælper. 

Hvert år forlader mange unge Zimbabwe for at søge arbejde i Sydafrika. Faktisk udgør zimbabwere den største gruppe af immigranter i Sydafrika. Men dét, der for mange zimbabwere i Sydafrika skulle have været starten på et nyt liv, ender desværre ofte med en hverdag præget af arbejdsløshed og ekstrem fattigdom. 

Derfor arbejder vi i det sydlige Zimbabwe på at hjælpe unge som Iphithule med at etablere sig og tjene deres egne penge dér, hvor de bor. For Iphithules vedkommende er det køkkenhaveprojektet, der har givet hende en grund til at blive i Zimbabwe. 

Køkkenhaven har gjort fremtiden lidt lysere for Iphithule 

Før i tiden kæmpede Iphithule for at få råd til at sende sine børn i skole og få det hele til at hænge sammen derhjemme. De få penge, hun tjente, forsvandt hurtigt, når hun både skulle sørge for sig selv og sine børn. 

Men takket være et vandingsanlæg og køkkenhaveprojekt, som er opstartet med hjælp fra Folkekirkens Nødhjælp, har Iphithule fået nye muligheder i sin egen landsby. 

”Jeg blev en del af køkkenhaveprojektet, fordi jeg brugte de få penge, jeg havde, på at købe grøntsager. Men nu sparer jeg penge, fordi jeg selv kan dyrke grøntsager i haven. Jeg bruger ikke længere penge på de ting, som jeg selv kan gro i køkkenhaven”, fortæller Iphithule. 

I køkkenhaven dyrker Iphithule bl.a. tomater, sukkerærter, quinoa, kål, gulerødder, majs og durra-korn. Afgrøderne sælger hun på det lokale marked og har på den måde fået råd til at sende sine børn i skole. 

Hun har også fået undervisning i, hvilke afgrøder der er gode at dyrke, så hun får mest mulig næring ud af jorden. Det betyder, at majs og hvede er byttet ud med mere næringsrige grøntsager og frø som amarant, chia og quinoa. 

Køkkenhaven har med andre ord vist sig at have mange fordele. Med de penge, Iphithule har tjent på at sælge grøntsager fra køkkenhaven, har hun fået råd til at sende begge sine børn i skole. Nu kan Iphithule både give sig selv og sine børn en sund og næringsrig kost, og hun har fået råd til at hjælpe sine børn til en bedre fremtid. 

Twitter LinkedIn Facebook