Lodrette køkkenhaver

Nødhjælp kan se ud på mange måder - det kan være vertikale køkkenhaver, der ikke optager særlig meget plads.

© Mathilde Berg Utzon

Nødhjælp kan se ud på mange måder – det kan være vertikale køkkenhaver, der ikke optager særlig meget plads. 

I mange flygtningelejre er pladsen trang, og det er en udfordring, og vand er ofte en mangelvare. Derfor har vi introduceret vertikale køkkenhaver, som vi også kender herhjemme fra små altaner. Et enkelt greb, der giver et større udbytte og kræver mindre plads. 

Istedet for at lægge løg side om side, fylder man store sække med jord, prikker hul i siderne og dyrker afgrøderne i lodrette rækker. Det er både plads- og vandbesparende og hver sæk kan rumme op til 30 planter. Et jordlod giver ca. fire gange større afkast, når den er beplantet med lodrette køkkenhaver, end hvis den dyrkes på traditionel vis.

Se også: Giv en køkkenhave gennem Giv en ged-gavekataloget

En køkkenhave med løg, bønner og spinat i rækker er for mange flygtninge udsigten til et spisekammer. Hvis høsten er god, giver det både sund og nærende mad på bordet og måske ligefrem mulighed for at sælge de overskydende afgrøder og dermed skabe en indtægt.

I mange flygtningelejre er kosten ensidig, og det kan føre til fejl-og underernæring hos især børn. Vi giver flygtningefamilier muligheden for at få og dyrke deres egne vertikale højbede, så de ikke bare kan brødføde sig selv og give børnene varieret kost, men også sælge deres afgrøder på det lokale marked – og derved få en stabil indkomst langt ind i fremtiden. 

På den måde får familien forståelse for betydningen af en varieret kost og en viden om, hvordan de får mest ud af frøene ved forspiring og andre dyrkningsmetoder.

Se også: Innovativ brug af solenergi og vandpumper sikrer en bedre høst

Twitter LinkedIn Facebook