Kreditkort til flygtninge, der søger for, at de hver uge kan handle på grøntmarked

Et lille, hvidt plastikkort er en ny form for nødhjælp

Et lille hvidt plastikkort er et godt eksempel på, hvordan digitale løsninger kan gøre en verden til forskel for flygtninge.

© Mathilde Berg Utzon

Situationen kan virke simpel for de fleste rundt om i verden: Et marked med en køber og en sælger, der tilbyder frisk frugt, grøntsager og kød. Men i Gambella i det vestlige Etiopien, hvor der er fem flygtningelejre, er der sket en revolution. Årsagen er et lille hvidt plastikkort, som Nyajuok Bituang, en ung kvinde, holder i sin hånd.

Nyajuok køber ind på grøntsagsmarked i Kule-lejren
Nyajuok Bituang handler ind på markedet. Et kilo tomater koster 10 birr, der svarer til knap 3 kr.

Nyajuok Bituang er flygtet fra Sydsudan og bor nu i flygtningelejren Kule i Gambella. Hun har fået penge på kortet, så hun kan købe både tomater, kartofler og gulerødder på det lokale marked. Det har forandret hendes og hendes lille søn, Bhans, liv. Den sunde mad sikrer, at han ikke dør af fejlernæring.

Da Nyajuok Bituang var 18 år udbrød der uroligheder i hendes hjemland, Sydsudan, og hun flygtede, efter hun på tæt hold så sin bror blive halshugget. Siden da har hun boet i flygtningelejren og levet af madrationer fra FN’s Fødevareprogram. Efter Nyajouk Bituang fødte sin søn i flygtningelejren, forlod hendes mand familien og tog tilbage til Sydsudan for at kæmpe i krigen. Maden var knap, og sønnens helbred blev værre og værre.

”Da jeg fik kortet, droppede jeg alle mine bekymringer, for nu er der muligheder i stedet,” fortæller Nyajuok Bituang.

Adgang til friske råvarer

Men i november 2016 ændrede livet sig for den lille familie. Folkekirkens Nødhjælp startede projektet med uddeling af plastikkort. 800 gravide og ammende kvinder blev udvalgt i flygtningelejren, og Nyajuok Bituang var én af dem.

Kvinderne fik udleveret et kort med penge på, og for Nyajuok Bituang blev det et bevis på en ny start. Kortet gav adgang til friske råvarer og et farvel til ensformig kost, fejlernæring og frygt for sygdomme. Samtidig fik kvinderne et madlavningskursus med fokus på de nye råvarer.

”Da jeg fødte min søn, producerede jeg for lidt brystmælk. Nu hvor jeg får bedre mad og god ernæring, er der mere mælk. Jeg var bekymret for madrationen, fordi min mand ikke var her og kunne hjælpe. Før jeg fik kortet med penge på, frygtede jeg, at Bhan ville dø. Det gør jeg ikke mere,” siger Nyajouk og fortsætter.

”Da jeg fik kortet, droppede jeg alle mine bekymringer, for nu er der muligheder i stedet.”

Tag med på markedet i en etiopisk flygtningelejr og se, hvordan kortet virker:

Frihed til selv at vælge

Teknikken er simpel: Flygtningene har et personligt plastikkort, og butiksejerne som sælger varer på de lokale markeder har mobiltelefoner, som de kan scanne kortet med. Via en app på telefonen modtager sælgeren betaling (så længe der er penge på kortet). Hver uge sætter Folkekirkens Nødhjælp et beløb ind på flygtningenes kort. Beløbet afhænger af familiens størrelse.

En helt afgørende effekt ved kortet, som folk i projektet er stolte af, og som Nyajuok Bituang og veninderne fremhæver, er, at flygtningene selv bestemmer, hvad de vil købe og spise. Efter flugt fra krig, natlige mareridt om halshugning og år på ensformige madrationer kan Nyajuok Bituang nu pege på lige netop dét, hun har lyst til og købe det. Det har stor betydning for kvinderne at have indflydelse på deres indkøb.

Samtidig er deres efterspørgsel på varer med til at stimulere den lokale produktion og økonomi i området. Det betyder, at lokale producenter også mærker fordelene ved kortene. Og derudover er en af fordelene ved kortet, at det kan sænke risikoen for korruption og snyd. Der er nemlig ingen kontanter at stjæle.

Gør gavn flere steder

Det er ikke kun i Etiopien, at det lille, hvide plastikkort hjælper mennesker på flugt. Folkekirkens Nødhjælp uddeler pt også plastikkortet i Uganda, Bangladesh og blandt fattige familier i Gaza.

Se i videoen her, hvordan kortet hjælper 17-årige Maysaa og hendes familie i Gazastriben til en bedre fremtid.

Se også flygtninge i Etiopien på madlavningskurser, der følger med udleveringen af kortet:

Twitter LinkedIn Facebook