Hvordan hjælper vi ofrene for krigen i Ukraine?
Vi arbejder hårdt på at skaffe tøj, husly og mad til de mest sårbare mennesker på flugt inde i Ukraine.
Vi arbejder også på at få rede penge frem til den ukrainske befolkning, og vi køber varer lokalt, så vi kan holde de naturlige markedskræfter i gang i et land, der lige nu er hårdt ramt økonomisk.
På længere sigt er det nemlig essentielt, at vi får skabt en hverdag for dem, der flygter fra krigens rædsler. I Folkekirkens Nødhjælp følger vi løbende krigens udvikling, så vi er sikre på, at vi uddeler den hjælp, der er mest brug for.
Hjælp nu!
"*" indikerer påkrævede felter
Mød 7-årige Masja og hendes mor Margarita

Mor og datter bor i Kherson-regionen, hvor oversvømmelserne fra den sprængte Khahovka-dæmning har ødelagt store dele af byen. Her i blandt familiens hus.
Derfor blev de nødt til at forlade deres hjem og flytte ind hos deres nabo, hvor de stadig bor.
Nu forsøger de at reparere deres eget hus, men deres økonomi er dårlig, fordi ingen i familien har arbejde. Der er intet arbejde at få i byen, fordi den ligger så tæt på krigens frontlinje.
Familien håber på, at de kan nå at reparere og isolere mindst ét rum i deres hus, inden vinteren kommer. Men de er ikke sikre på, at det kan lykkes.
Masjas børneværelse er det rum, de har prioriteret at ordne først. Her har hun lidt legetøj og en xylofon, som hun godt kan lide at spille på.
Sådan har vi allerede hjulpet i Ukraine
Folkekirkens Nødhjælp har i alt støttet 121.131 krigsramte ukrainere i 2022. Men krigen i Ukraine er ikke ovre. Og det er vores indsats heller ikke – så tak for din uundværlige støtte!
Mød menneskerne, du er med til at hjælpe
En sikker hjemkomst uden miner
De fleste ukrainske flygtninge drømmer om at kunne vende hjem. Men farerne lurer overalt. Det er særligt efterladte miner og anden ueksploderet ammunition, der kan gøre hjemkomsten til et mareridt.
Vores mineeksperter er til stede i Ukraine for at bedømme risikoen i udvalgte områder. Her har de bl.a. fundet efterladte miner, lureminer og andre eksplosive genstande i køleskabe, under tæpper og i børns legetøj.
Vi arbejder lige nu for, at ukrainerne sikkert kan vende tilbage til deres hjem.
I de kommende måneder vil vi – sammen med lokale ukrainske aktører – rydde nogle af de store områder, der er dækket af miner og anden ueksploderet ammunition. Vi har nemlig stor erfaring med minerydning i verdens brændpunkter. Blandt andet har vi ryddet miner efter Balkan-krigen og gør det lige nu i DR Congo.
Der er efterladt miner, som kan eksplodere. De er i alt fra børnenes legetøj til køkkenskabene. Deres eget hjem er ikke længere sikkert.Birgitte Qvist-Sørensen, generalsekretær i Folkekirkens Nødhjælp
Det er altafgørende, at den ukrainske befolkning bliver oplyst om miner og ammunition. Vi er med til øge sikkerheden ved hjælp af træning og informationsmateriale for de mennesker, der kommer i kontakt med miner og andre eksplosive krigsefterladenskaber.
Ukrainerne skal kunne vende hjem uden at skulle bekymre sig, hver gang de åbner en skabslåge.
Har du spørgsmål?
Hvorfor hjælper Folkekirkens Nødhjælp mennesker på flugt i Ukraine?
Flygtningesituationen i Ukraine er en af de største humanitære kriser siden Anden Verdenskrig. Mange familier har været tvunget til at flygte med få timers varsel og har næsten ingen ejendele med sig.
Folkekirkens Nødhjælps mandat er at hjælpe mennesker i nød, og når man er på flugt, har de fleste mennesker brug for akut hjælp. Det er uanset, hvilken krig de flygter fra.
Vi arbejder med de svageste grupper i samfundet. Det er dem, der ikke har midlerne til at flygte ud af landet. Det er også psykisk sårbare, handicappede og ældre mennesker.
Hjælper I stadig mennesker i verdens fattigste lande og i andre af verdens brændpunkter?
Vi fortsætter alle vores indsatser i verdens fattigste lande og i verdens brændpunkter. Vi glemmer ikke de mange andre kriser og udfordringer i verden, selvom krigen i Ukraine fylder meget hos alle lige nu.
Vores arbejde og indsatser for mennesker i nød forsætter på samme vilkår som inden krigen.
Vi hjælper for eksempel stadig både syriske og afghanske mennesker på flugt, ligesom vi hjælper verdens fattigste, der er hårdest ramt af klimaforandringerne.
Hvordan hjælper jeg bedst mennesker på flugt i Ukraine?
Det bedste og mest effektive er at donere penge til professionelle humanitære organisationer, der er til stede i Ukraine og i nærområderne. Du kan sende støtte til Folkekirkens Nødhjælps indsats i Ukraine og i nærområderne ved at sende et valgfrit beløb på Mobilepay til 770300 eller støtte via formularen ovenfor.
Hvor kan jeg aflevere brugt tøj, soveposer og tæpper til mennesker på flugt i Ukraine?
Vi sender ikke nødhjælpskonvojer med varer indsamlet og indkøbt i Danmark afsted til Ukraine og nabolandene. Vi sender nødhjælpskontanter afsted, som vores lokale partnere bruger til at hjælpe mennesker på flugt i Ukraine. Det er meget mere effektivt, og på den måde støtter vi også de lokale markedskræfter.
Du kan altid donere genbrugstøj og genbrugsting til vores butikker. Det bliver solgt i Danmark, og pengene støtter vores projekter – heriblandt Ukraine.
Hvem er Folkekirkens Nødhjælp?
Siden 1922 har vi arbejdet for at skabe en bedre verden.
Folkekirkens Nødhjælp udspringer af et kristent menneskesyn, og næstekærligheden er stadig en rettesnor for vores arbejde. Vi ser det som vores pligt at hjælpe mennesker i nød – uden hensyn til religion, køn, race eller politisk overbevisning.
Sådan var det i 1922, da vi blev stiftet for at hjælpe ofrene for 1. verdenskrig – vel at mærke på begge sider af krigen. Og sådan er det i dag.
Meget har ændret sig i de forløbne år. Folkekirkens Nødhjælp er i dag en af Danmarks største, selvstændige NGO’er, der beskæftiger over 1.000 medarbejdere i 25 lande. Og vores arbejde har ændret sig markant i takt med, at verden har forandret sig.
Men missionen forbliver den samme som dengang: At redde liv. At bekæmpe fattigdom og uretfærdighed. At skabe en bedre verden gennem håb og handling.
Hvad går pengene til?
Pengene går vores samlede arbejde. Vi hjælper de mest udsatte mennesker i verden, og er til stede i verdens brændpunkter.
Sammen med vores lokale partnere holder vi hele tiden øje med udviklingen, for det handler om at nå så mange mennesker som muligt med den rigtige hjælp.
Hvad kan jeg gøre, hvis jeg gerne vil hjælpe endnu mere?
Alle har ret til et trygt liv dér, hvor de vokser op. Så hvis du – ligesom os – ønsker en mere retfærdig og bæredygtig verden, er du velkommen til at støtte vores arbejde med fast et månedligt bidrag.
Støtter du fast, er du med til at sikre, at vi kan rykke ud, når katastrofen rammer, og at vi kan fortsætte vigtigt arbejde, når kameraerne slukkes. Alt sammen for at skabe en bedre fremtid for mennesker i nød.
Beløbet vælger du selv. Hver en krone tæller!
Der er brug for din hjælp
Kan jeg få skattefradrag for donationer?
Hvis du har oplyst dit CPR-nummer (privatperson) eller CVR-nummer (virksomhed) til os under eller efter en donation, får du automatisk skattefradrag.
Du kan få skattefradrag op til 17.700 kr. i 2023 (17.200 i 2022), og vi indberetter automatisk alle dine donationer til SKAT.