© Mathilde Berg Utzon

GIV OS I DAG VORT DAGLIGE BRØD

Høstindsamling 2021

Høstindsamlingen er med til at bekæmpe sult og bidrager til Folkekirkens Nødhjælps arbejde blandt verdens fattigste mennesker.

Tak, fordi du vil være med til at dele med mennesker i nød og skabe håb for i dag og i morgen!

Høstindsamling

Giv os i dag vort daglige brød

Temaet ”Giv os i dag vort daglige brød” klinger med på Fadervor og understreger, at vi ikke kan tage noget for givet. Vi hører sammen – det er ikke mit, men voresdaglige brød. Det daglige brød handler om alt det, vi behøver til et værdigt liv – om at kunne spise sig mæt, have tøj på kroppen og meget mere end det.

I Sydsudan er det daglige brød langt fra er en selvfølge. Landet står midt i en sultkrise, og mange får kun et enkelt måltid om dagen.

De har brug for hjælp.

Sult i Sydsudan

Lige nu er situationen yderst kritisk. Landet, som blev selvstændigt for 10 år siden, står midt i en hurtigt voksende sultkrise forårsaget tiltagende ekstremt vejr og ikke mindst af interne konflikter med kaos, fattigdom og flugt til følge. 

Folkekirkens Nødhjælp er i Sydsudan og yder konkret nødhjælp og støtte til børn og familier. Det sker gennem lokale partnere og kirkelige hjælpeorganisationer.

Vort daglige brød

I lyset af sultkrisen i Sydsudan, hvor størstedelen af befolkningen er kristne, har vi bedt tre af Folkekirkens Nødhjælps samt biskop Peter Skov-Jacobsen, der er rådsformand i Folkekirkens Nødhjælp om at dele deres tanker og refleksioner over GIV OS I DAG VORT DAGLIGE BRØD: 

(Refleksionerne findes i fuld længde til download nedenfor)

John Amin portræt
John Amin
For mig, som kan være bange for ikke at have nok mad til dagen i dag og i morgen, handler bønnen om brød, som ikke slipper op: brød til i dag, til fremtiden og nok til at holde os i live – alt hvad vi brug for. Frygten for ikke at have nok, er en fundamental menneskelig frygt, der kan ødelægge følelsen af glæde og eliminere håb for fremtiden. Jeg tror på, at vi må forstå brødet på den måde, at vi beder Gud om at fri os fra frygt og ængstelse for ikke at have tilstrækkeligt til at opretholde livet… Vi skal tage én dag ad gangen – og bede og have tillid til Gud i forhold til de ting, vi har brug for.
John Amin, Folkekirkens Nødhjælp, Sydsudan
Jackson Niemeiri Festus portræt
Jackson Niemeiri Festus
I vores sammenhæng i Sydsudan er forståelsen af bønnen, at vi skal stole på, at Gud vil sørge for mad til os. Det er også heri, at Guds storhed ligger… Jesus ønsker, at vi, i alt hvad vi gør, kommer tættere på Gud…Prøv at tænke på skabelsen: Før Gud skaber mennesket, skaber han frugterner i Eden, så der allerede er mad.
Jackson Niemeiri Festus, Folkekirkens Nødhjælp, Sydsudan
Ijang Mary Morris portræt
Ijang Mary Morris
Corona pandemien har gjort livet ekstra vanskeligt i og med at samfundet har været lukket ned. Når vi som kristne går på arbejde, mærker vi Guds nærvær i denne tid, og vi lader ikke frygten få det sidste ord – men tror og hviler i Guds beskyttelse.
Ijang Mary Morris, Folkekirkens Nødhjælp, Sydsudan
Peter Skov-Jacobsen
Peter Skov-Jacobsen. © Henrik Dons Christensen
Giv os i dag vort daglige brød” er bønnen om, at medfølelsen må forandre vores fælles verden og gøre os nærværende – det er et håb, som vi må holde fast i, når vi står i nøden, og næsten overmandes af den. Det er en bøn, der skal være en protest mod griskheden. Vi må have hinanden i tankerne hele tiden – også det menneske vi ikke kan se, men hvis ulykke vi hører om.
Peter Skov-Jacobsen, biskop og rådsformand i Folkekirkens Nødhjælp
Om høstindsamlingen

Det er en fast tradition, at der i eftersommeren samles ind til Folkekirkens Nødhjælp. Det sker i kirker i hele landet, ved høstfester, og mange mennesker giver en donation, som et udtryk for taknemmelighed over at leve i et land, hvor marker og haver bugner af frugt og korn – og alle kan spise sig mætte hver dag. 

Tak,fordi du vil være med til at dele det daglige brød med mennesker i nød og skabe håb for i dag og i morgen!


Indbetaling til høstindsamlingen

  • Netbank/Giro:  Reg.: 4183 Konto: 605 2800 Mrk: Høst
  • MobilePay: 64 64 64
  • SMS brød50 til 1911 og giv 50 kr. eller brød100 og giv 100 kr.

Høstindsamling

Giv os i dag vort daglige brød


Materialer og inspiration

Banner til web

Banner til Facebook


Sydsudan – En ung nation på randen af hungersnød

Over 7 mio. mennesker er i Sydsudan ramt af katastrofal fødevaremangel. Mange får kun ét enkelt måltid mad om dagen, og landet er få skridt fra en decideret hungersnød.
Sydsudan er, med sine 10 år, verdens yngste land. Få år efter landet blev selvstændigt, udbrød der borgerkrig. I tæt på et årti har det forårsaget millionvis af sydsudanesiske flygtninge til nabolandene og internt fordrevne. Store dele af befolkningen lider under voldsom fattigdom, voldelige angreb, og en stor del kæmper nu også med ringe eller ingen adgang til fødevarer.

Folkekirkens Nødhjælp er i landet og uddeler kontanter, som de hårdest ramte familier kan bruge på mad, rent vand og på helt basale hygiejneartikler.


Kontakt

Chefkonsulent
Birthe Juel Christensen

Andre indsamlinger