Vandpumpe på solenergi sikrer høsten

Solen kan være en kilde til tørke - men den kan også være en kilde til livsvigtig vand

© Folkekirkens Nødhjælp

Tørke rammer mennesker i verdens fattigste lande hårdt. Når regnen ikke falder, slår høsten fejl, og der kommer ikke mad på bordet.

Men med en vandpumpe drevet af solceller kan bønder overrisle deres marker og på den måde sikre høsten.

Og ikke nok med, at høsten sikres, vandingssystemet er så effektivt, at der kan høstes op til tre gange om året.

Grøn mark med vandpumpesystem i baggrunden
Solens energi bliver udnyttet og pumper vandet op til markerne, hvor det gavner afgrøderne, som bønderne lever af.

Her kan et overrislingsanlæg sørge for, at en familie i en tørkeperiode får 15 sække majs ud af deres høst i stedet for kun én.

Folkekirkens Nødhjælp har i samarbejde med blandt andre Grundfos etableret solcelledrevne vandpumper i landsbyer i Malawi og Zimbabwe. Ved hjælp af et kanalsystem pumpes vand fra for eksempel en flod eller undergrunden ud til markerne.

Dermed har familier mulighed for at dyrke flere forskellige former for afgrøder som bønner, løg, tomater og frugttræer. Det sikrer ikke alene en familie en mere varieret kost, det giver også muligheden for at videresælge de overskydende afgrøder.

Samtidig er overrislingsanlægene baseret på grøn energi og belaster dermed ikke miljøet.

Se også: Giv en solcellelampe til en fattig familie


Kvinde arbejder i sin køkkenhave. Illustration til Folkekirkens Nødhjæpls klimahjælper. © Jakob Dall

Bliv Klimahjælper

Vil du skabe løsninger for verdens mest udsatte, der lige nu mærker klimaforandringerne på egen krop? Som Klimahjælper gør du en forskel hver eneste måned.

Bliv Klimahjælper

Anlægget giver arbejde

Et overrislingsanlæg gør en familie i stand til at høste omkring 15 sække á 50 kg majs, mens en familie uden overrisling kun kan høste 1 sæk majs á 50 kg, når høsten slår fejl.

Den større arbejdsmængde og udsigten til profit får mændene til at arbejde i marken – det er ellers traditionelt anset som kvindearbejde.

Solenergipumperne bliver ikke bare til mere mad men også til ekstra indtægter og sågar til arbejdspladser. Det får unge mennesker, som var taget til byen i håb om at finde arbejde, til at vende hjem, fordi der nu er arbejde og mad at få.

Læs mere om vores klimaarbejde

Twitter LinkedIn Facebook