© Erika Piñeros

Tak for mad

Høstindsamling 2023

I vores verden, hvor nogle mennesker sulter, mens andre har overskud, er TAK FOR MAD en påmindelse om at værdsætte årets høst. 

Folkekirkens Nødhjælp arbejder for at stoppe sult og sikre retten til mad.Derfor opfordrer vi til at mindske madspild.

Del din taknemmelighed – og giv en gave til mennesker i nød!

Høstindsamling

TAK FOR MAD

Overskriften på Folkekirkens Nødhjælps høstindsamling, TAK FOR MAD, er på én gang dansk og global. For det er en særlig dansk hilsen at sige “tak for mad”, inden vi rejser os fra bordet. Som et hverdagsritual gør mange forældre deres bedste for, at deres børn skal lære det – og huske det! De tre små ord er ikke kun udtryk for ’almindelig god opførsel’, men er en påskønnelse af det måltid, som nogen har lavet til os. Og når vi i kirken fejrer høstgudstjeneste, løfter vi blikket og takker for kornet på marken og frugterne i haven som Guds gode skaberværk.

Men vi lever i en verden, hvor nogle mennesker sulter, mens andre har overskud. På verdensplan er 800 millioner mennesker ramt af sult, som skyldes fattigdom og klimaforandringer. Samtidig er det et faktum, at 1/3 af alle fødevarer går til spilde. Og herhjemme står husholdningerne for den største del af den mad, som ender i skraldespanden.

Med denne ulighed in mente, er TAK FOR MAD et wakeup-call til at værdsætte maden.

Folkekirkens Nødhjælp arbejder for at stoppe sult og sikre retten til mad. Derfor fremmer vi nye robuste afgrøder og støtter initiativer, der mindsker madspild på alle niveauer – i hjemmet, i vores fællesskaber, i erhvervsliv og som samfund. Og derfor opfordrer Folkekirkens Nødhjælp til fællesspisning for at tale sammen om mad og madspild – og for at dele maden! Alle kan bidrage.

I en verden, hvor mennesker sulter, har alt værdi.

Vi håber, at I sammen med Folkekirkens Nødhjælp vil sige TAK FOR MAD og dele taknemmeligheden med mennesker i nød!

Om høstindsamlingen

Det er en fast tradition, at der i eftersommeren samles ind til Folkekirkens Nødhjælp. Det sker i kirker i hele landet, ved høstfester, og mange mennesker giver en donation, som et udtryk for taknemmelighed over at leve i et land, hvor marker og haver bugner af frugt og korn – og alle kan spise sig mætte hver dag. 


Giv et bidrag

Giv et bidrag som kirke eller sogn


Indbetaling til høstindsamlingen

  • Netbank/Giro:  Reg.: 4183 Konto: 605 2800 Mrk: Høst
  • MobilePay: 64 64 64
  • SMS TAK til 1911 og giv 100 kr.

Materialer og inspiration

Mere om Høstindsamlingen TAK FOR MAD:

Høstrefleksion ved biskop Elof Westergaard, Ribe

Elof Westergaard deltog tidligere på året i en studietur til Kenya og fik indblik i Folkekirkens Nødhjælps arbejde for at stoppe sult og hjælpe mennesker i nød. Med tanker tilbage på denne tur og på temaet TAK FOR MAD har Elof Westergaard skrevet en kort refleksion til inspiration og brug i prædikener og andre sammenhænge.

Download: Høstrefleksion

Samtalekort om sult, madspild, håb og handling

Med udgangspunkt i otte samtalekort inviteres konfirmander og andre unge til at dele tanker med hinanden og være med til at skabe forandring i verden.  

Samtalekort og vejledning er udarbejdet af Hanne Uhre Hansen, religionspædagogisk konsulent i Fyens Stift. Download, print/kopier ark med 8 kort (for og bagside) på kraftigt papir og skær/klip efter markeringerne.

Download: Samtalekort

Download: Vejledning

Fællesspisning mod madspild

Vi sætter samtale på menuen og tilbyder materialer til konfirmander, unge og voksne og et konkret koncept til ’Fællesspisning mod madspild’, som i eftersommeren ruller ud i sogne, foreninger og på høj-og efterskoler i hele landet. Vi sørger for indhold, flyers, plakater, sjove aktiviteter og stof til debat.

Tilmeld jer her og vær med som arrangør af en fællesspisning. Så modtager du konceptmaterialer: www.nødhjælp.dk/modmadspild


Kontakt

Konsulent for folkelige og kirkelige relationer
Sarah Krøger Ziethen

Andre indsamlinger