Hånd, der holder quinoafrø

Quinoa vokser, hvor andre planter dør

Man skal ikke lade sig narre af den lille Quinoas størrelse. De små frø er superstærke, fyldt med proteiner og kan vokse, hvor andre afgrøder dør

© Betina Garcia

Der er rigtig mange grunde til, at Quinoa er en fantastisk afgrøde.

Først og fremmest er den klimaresistent. Det gør den ekstremt modstandsdygtig over for tørke og uregelmæssigt vejr, så den kan vokse i tørkeperioder, selv efter mange af de andre almindelige afgrøder giver op. Når quinoafrøene er sået, kan de overleve med den væde, der allerede er i jorden, og den behøver næsten ikke noget vand efterfølgende.

Quinoa er nærende og spækket med proteiner, mineraler og fibre. Derfor kan afgrøden især være til stor gavn i de dele af verden, hvor klimaforandringerne har skabt tørke, sultkatastrofer og underernæring.

Lille, men mættende

For Hawa Adem Haji, der bor i Balee i Etiopien, som er hårdt ramt af klimaforandringer, har manglen på regn ødelagt hendes høst flere år i træk.

For Hawa, der bor i det sydlige Etiopien, har quinoaen gjort en verden til forskel.
”Vores marker plejede at være gode til landbrug. Når det regnede, høstede vi et fint udbytte af forskellige afgrøder”
Hawa

Men så kom tørken – og siden har de traditionelle afgrøder ikke længere kunne trives i jorden.

Som en del af vores langsigtede udviklingsarbejde giver Folkekirkens Nødhjælp familier i tørkeramte områder quinoafrø. For Hawa og hendes familie har den klimaresistente quinoa været en lille revolution.

”Quinoa gør os mætte, og det er godt til madlavning. Vi kan lave mange retter af det. Grød, brød, drikke, og vores fladbrød kommer til at ligne blomster,” fortæller hun.  

Quinoa på middagstallerknen

Quinoaplanten bliver mellem en og tre meter. Frøene dannes i store klaser på planten, hvis blade både kan bruges til dyrefoder eller dampes og spises som spinat. Quinoafrøene har en let nøddeagtig smag og kan spises på mange måder.

Koger man frøene, minder de om couscous i konsistensen og kan bruges i stedet for ris, bulgur eller pasta. Quinoa kan også bruges hele eller kværnet i brød og andet bagværk.

Twitter LinkedIn Facebook