Woman collecting water on head

Mwandida mistede næsten alt til cyklonen Freddy: ”Vi frygter, at det sker igen.” 

Mwandida lå og sov med sin familie, da klimakatastrofen ramte.

© Bax Lindhardt
Cyklonen Freddy

Malawi er hårdt ramt af klimaforandringerne.

I 2023 blev store områder i landet ramt af cyklonen Freddy, som er den længste og værste cyklon, der nogensinde er målt i verden.  

Tusindvis af familier i Malawi har mistet deres hjem og levebrød efter cyklonen Freddy hærgede landet i marts 2023. Mwandida Kazembes familie er én af dem. De står tilbage med et spinkelt håb for fremtiden.  

37-årige Mwandida Kazembe lå og sov i sit hus med sin familie, da cyklonen Freddy ramte bjerglandsbyen Break Village i Chikwawa-distriktet i det sydlige Malawi. Hun vågnede, da det var begyndt at regne voldsomt, og vand var trængt ind i huset.  

Mwandida og hendes mand Medulo Mtenje, 45 år, gik udenfor og opdagede hurtigt, at der ikke bare var tale om et kraftigt regnskyl. Mudder og sten styrtede ned fra bjergsiden og havde kurs mod deres hus. Det var et spørgsmål om liv eller død.  

Alt blev forandret på et splitsekund 

Mwandida, Medulo og deres syv børn nåede at flygte fra katastrofen med livet i behold. De blev evakueret til et midlertidigt shelter, hvor de opholdt sig i en måned.  

Da Mwandida og hendes familie vendte tilbage til landsbyen var alt i ruiner. Familiens hjem var ødelagt, deres afgrøder var oversvømmet og de få ejendele, de havde efterladt i huset, var væk. Deres geder var også flygtet fra vandmasserne.  

Family standing in front of house
Familiens hus blev ødelagt af mudder og sten, der styrtede ned fra bjergsiden. I dag er huset ubeboeligt.

En hjælpende hånd

I foråret 2023 hjalp Folkekirkens Nødhjælp Mwandidas familie, så de kunne klare sig efter katastrofen. De fik kontanter, fem kilo majsfrø og to kilo bønnefrø. 

Familien har fået genopbygget det meste af deres ødelagte grund i Break Village. Her har de også bygget et nyt hus, hvor de bor nu.  

Familien plantede også majs- og bønnefrø, men nye kraftige regnskyl vaskede frøene væk, før de nåede at bære frugt. I dag har Mwandida svært ved at brødføde sin familie.  

Man and woman working on field
Familien lejer et stykke jord for foden af bjerget.
Her kan de dyrke lidt afgrøder til familien.
Woman collecting water
Mwandida henter vand to gange om dagen.
Efter cyklonen blokerer store sten vejen til floden.

Et spinkelt håb spirer 

”Vi havde ikke meget før cyklonen ramte. Men vi kunne skaffe mad til os selv ved at dyrke og sælge sokram. Det kan vi ikke nu. Regnen har skyllet vores afgrøder væk, og vi tør ikke plante nye,” siger hun.  

Mwandida og hendes familie fik hjælp af Folkekirkens Nødhjælp, men klimaforandringerne er desværre stadig en realitet, som de – og mange andre familier i verdens lavindkomstlande – må forholde sig til.

Woman and child standing in front of house
Vi er bange for, at der kommer endnu en cyklon og smadrer vores hus. Frygten rammer os hver gang, det regner
Mwandida Kazembe

Mwandida er bekymret for fremtiden og drømmer om, at hun og familien en dag kan flytte til et mere sikkert sted, der ikke er truet af klimakatastrofer som cyklonen Freddy. Men håbet er spinkelt:  

”Vi har fundet et andet sted i en landsby, hvor vi gerne vil bo. Det er ikke lige så udsat, hvis en ny cyklon skulle ramme. Men vi har ikke råd til at flytte. Grunden koster 400.000 malawianske kwacha (ca. 1.630 kroner). De penge har vi slet ikke.” 


Fatima from Malawi and woman hugging © Bax Lindhardt

Bliv indsamler og vær med til at redde liv

I 2024 samler Folkekirkens Nødhjælp ind til mennesker, som rammes af katastrofer. Af krig, konflikter og klimaforandringerne, der får større og større konsekvenser.  

Læs om årets indsamling
Twitter LinkedIn Facebook