De voldsomme kampe i DR Congo har sendt mere end 500.000 flygtninge henover grænsen til Uganda. Og de mange flygtninge har haft store konsekvenser for de små, ugandiske landsbysamfund.
”Der har været krig i 14 år. Det påvirker os hver dag, og det har det gjort i alle årene”.
Sådan lyder det opgivende fra 40-årige Juliet Ingabire fra Kisoro-distriktet, der ligger helt op til grænsen til DR Congo. Blot et par kilometer fra hendes hjem hærger blodige kampe mellem forskellige oprørsgrupper og den congolesiske hær.
Jeg hører ofte bragene derovre: BUM, BUM, BUM!Julie Ingabire
”Vi er hele tiden bange. Der er mange, som lider af stress eller af forhøjet blodtryk, fordi de er bange, når de enten hører eller oplever kampene”.
De mange kampe har skabt store flygtningestrømme ind i Uganda, der ifølge FN’s flygtningekommission i dag huser næsten 500.000 congolesiske flygtninge.
Konflikten tog til i marts 2022, hvor en våbenhvile mellem oprørsgruppen M23 og den congolesiske hær blev brudt. Øgede kampe og bombetogter skabte en større flygtningestrøm, end regionen hidtil havde oplevet.
Kampe koster høsten
Flygtningestrømmene har lagt et stort pres på lokalbefolkningen i Kisoro-distriktet. Mange bønder har oplevet, at deres træer er blevet fældet og deres afgrøder taget. Juliet Ingabire forstår godt, hvorfor flygtninge fra DR Congo har gjort det, men det har sat hendes familie i en kritisk situation.
”Mange af dem, der flygter, bærer jo en stor smerte og har intet. De kommer hertil og ser en mark med mad på og træer, de kan bruge til at lave læ eller brænde af.”
Og det tager de selvfølgelig, lyder det forstående fra Juliet.
“Men det betyder, at vi ikke har høstet noget i år overhovedet. Når man planter noget, forventer man at kunne høste det,” forklarer hun.
Jeg er glad for, at det endeligt bliver anerkendt, at vi også er en del af konflikten i Congo. Vi har ikke haft en indkomst i år! Men den forventer vi at få tilbage nu.Juliet Ingabire
Familien, som tæller Juliet, hendes mand og fem børn, lever af deres landbrug, men i 2022 tjente familien ikke en eneste krone. De stod tilbage uden indtægt og en langt større usikkerhed om, hvor det næste måltid skulle komme fra.
Ugandiske bønder modtager nødhjælp
Juliets familie er én af 300 familier i Kisoro, som Folkekirkens Nødhjælp, gennem partneren CAFOMI, har hjulpet med at komme på benene igen.
”Jeg er glad for, at det endelig bliver anerkendt, at vi også er en del af konflikten i DR Congo. Vi har ikke haft en indkomst i år! Men den forventer vi at få tilbage nu,” siger Juliet Ingabire.
Juliets familie har sammen med de andre familier fået frø til tomater, løg, bønner og kål. I samme omgang får hver familie 10 træer og landbrugsredskaber. Ifølge CAFOMI’s beregninger skulle hver familie kunne tjene omkring 6.000 kr. på hjælpen.
Juliet Ingabire og hendes familie har allerede stor gavn af hjælpen. På grund af støtten har familien fået nye afgrøder, som de kan leve af i fremtiden.