’Muhammed og de magiske mungbønner’. Det kunne sagtens være titlen på et godt eventyr. I stedet er det, hvad naboerne kalder Muhammed Aliyy. Han bor i det sydøstlige Etiopien, hvor ekstrem tørke er skyld i, at næsten ingenting kan gro. Derfor føltes det som ren magi, da han modtog 18 kilo mungbønner, som han såede på sin mark og få måneder senere kunne høste 300 kilo.
For et år siden havde familien Aliyy aldrig hørt om mungbønner. Nu indgår den lille grønne bønne som en fast ingrediens i de fleste af familiens måltider.
”Vi putter mungbønner i saucer, koger dem med ris, laver suppe af dem. Der er rigtig mange muligheder. De smager godt og er fyldt med proteiner,” fortæller Muhammed Aliyy.

Han bor i Berbere i det Sydøstlige Etiopien, som er hårdt ramt af klimaforandringer. Her har det ikke regnet regelmæssigt i snart ti år, og de sidste tre år er der næsten ingen regn faldet.
”Alle kæmper for at få mad nok. Det er svært at dyrke majs og hvede, for det har brug for meget vand. Vi har ikke haft meget at leve af de sidste par år,” forklarer han.
Derfor var han også klar på at teste nye afgrøder på sine marker, da han og andre i landsbyen blev kontaktet af Folkekirkens Nødhjælp. Også selv om den ny afgrøde var mungbønner, som han aldrig havde hørt om før.

Mungbønner kan koges hele sammen med ris og i gryderetter. De kan også males og bruges til en tyk sauce eller blandes op med mel.
”Vi var desperate til at prøve hvad som helst, og mungbønner behøver meget lidt vand. Der skal kun bruges vand, når de har spiret, og bønnerne skal til at udvikle sig,” siger han.
Det vil sige, at fra mungbønnerne kommer i jorden og til tre måneder efter, hvor de kan høstes, kræver de kun få dages vanding.
Ligesom mange andre familier i området lever Muhammed af det stykke jord, han ejer. De sidste mange år har det ikke været let, men for første gang i lang tid har familien haft et overskud, og for de penge har de valgt at købe et ekstra stykke jord. På den planlægger Muhammed også at have mungbønner. De er nemlig i høj kurs på det lokale marked.
”Første gang jeg tog på markedet for at sælge mungbønner, blev de revet væk. Jeg blev nærmest overfaldet,”siger Muhammed og kan ikke lade være med at grine.
”Mungbønner er så tunge. Et æsel kan max bære 70 kilo, så man kan se, når jeg kommer slæbende med dem. Der er virkelig gods i dem, og mange vil gerne købe mungbønnerne, fordi de er fyldt med proteiner, og de mætter godt. De kræver heller ikke så meget olie, fordi der er naturligt olie i dem.”
Han fortæller, at når prisen er bedst, kan han sælge dem for næsten tre gange så meget per kilo som majs og hvede.

Til næste sæson håber Muhammed ikke kun at så mungbønner. Han drømmer også om at dyrke jordnødder, fordi de heller ikke kræver meget vand. Og for første gang i mange år tør han også drømme om en bedre fremtid for hele familien.
”Jeg havde aldrig forestillet mig, at jeg ville have råd til at gro andet end hvede og majs, for frø er dyre. Det gør en stor forskel os. Jeg håber, at jeg nu kan give mine børn et bedre liv, så de ikke behøver at være bønder ligesom mig,” siger han.