Mungbønner bringer håb, hvor tørken hærger

Den lille klimaresistente bønne vokser trods tørke og manglende regn og giver håb til familier som Muhammeds.

© Betina Garcia
Hvad er mungbønner?

De små grønne bønner er klimaresistente og har meget nemmere ved at vokse i tørke end for eksempel hvede og majs, som har brug for rigtig meget vand. Fra mungbønnerne kommer i jorden, til de kan høstes allerede indenfor 100 dage, kan de klare sig selv, hvis de får vand, når de spirer.

Mungbønnerne er også en superfood på grund af afgrødens næringsindhold. De er både rige på proteiner og kostfibre, og så mætter de rigtigt meget.

Overalt på kloden ser vi problematiske følger af klimaforandringerne. Rigtig mange mennesker sulter i områder, hvor tørke og uforudsigeligt vejr har forvandlet frodige områder til golde marker. Her kan mungbønner gøre en verden til forskel.

Et af de områder, der er hårdest ramt af klimaforandringerne, er Afrikas Horn. Her har temperaturstigninger været skyld i, at det ikke har regnet i årevis, og FN vurderer, at regionen lider under den værste tørke i 40 år. Faktisk er det så slemt, at et menneske dør af sult hvert 48. sekund.

Muhammed og de magiske mungbønner

’Muhammed og de magiske mungbønner’. Det kunne sagtens være titlen på et godt eventyr. I stedet er det, hvad naboerne kalder Muhammed Aliyy. Han bor i det sydøstlige Etiopien, hvor ekstrem tørke er skyld i, at næsten ingenting kan gro.

Derfor føltes det som ren magi, da han modtog 18 kilo mungbønner, som han såede på sin mark og få måneder senere kunne høste 300 kilo.

Familien plejer at dyrke deres egen mad, men den ekstreme tørke de sidste tre år har forhindret næsten alt i at gro. Muhammed havde aldrig før hørt om mungbønner, men han sagde ja til at teste afgrøden på sine marker som en del af Folkekirkens Nødhjælps bud på langsigtede løsninger.


Sådan bruger Muhammed og hans familie mungbønnen


Hvordan bruger man mungbønner?

Mungbønner vokser i bælge. Når de er høstet, lægges de til at tørre, hvorefter bønnerne kan bruges på rigtig mange måder.

Bønnerne kan koges og bruges i gryderetter eller i frikadeller som erstatning for kød. Hvis man marinerer dem, kan de spises som alternativ til ris og pasta, og malet kan de bruges til en tyk sauce eller blandes op med mel.

”Vi putter mungbønner i saucer, koger dem med ris, laver suppe af dem. Der er rigtig mange muligheder. De smager godt og er fyldt med proteiner,” fortæller Muhammed Aliyy.

Ved at dyrke mungbønner sikrer Muhammad, at der er noget sund mad til familien her og nu, og det er en vigtig start på at tilpasse sig klimaforandringerne på længere sigt.

Folkekirkens Nødhjælp støtter med en gradvis overgang til produktionssystemer med varierede afgrøder, flere træer, jordforbedring og forskellige måder at bruge vand effektivt. På lang sigt mindsker det effekten af klimaforandringerne og sikrer Muhammads familie mod sult.

Vi var desperate nok til at prøve hvad som helst, og mungbønner behøver meget lidt vand. Der skal kun bruges vand, når de har spiret, og bønnerne skal til at udvikle sig.
Muhammed Aliyy

Det vil sige, at fra mungbønnerne kommer i jorden og til tre måneder efter, hvor de kan høstes, kræver de kun få dages vanding.

Ligesom mange andre familier i området lever Muhammed af det stykke jord, han ejer. De sidste mange år har det ikke været let, men for første gang i lang tid har familien haft et overskud, og for de penge har de valgt at købe et ekstra stykke jord. På den planlægger Muhammed også at have mungbønner. De er nemlig i høj kurs på det lokale marked.

”Første gang jeg tog på markedet for at sælge mungbønner, blev de revet væk. Jeg blev nærmest overfaldet,”
siger Muhammed leende.

”Mungbønner er så tunge. Et æsel kan max bære 70 kilo, så man kan se, når jeg kommer slæbende med dem. Der er virkelig gods i dem, og mange vil gerne købe mungbønnerne, fordi de er fyldt med proteiner, og de mætter godt. De kræver heller ikke så meget olie, fordi der er naturligt olie i dem.”

Han fortæller, at når prisen er bedst, kan han sælge dem for næsten tre gange så meget per kilo som majs og hvede.

Det har været nogle hårde år for Muhammed og familien. De bor i det sydøstlige Etiopien, hvor klimaforandringerne for alvor kan mærkes. Her har det ikke regnet regelmæssigt i ti år. Foto: Betina Garcia

Til næste sæson håber Muhammed ikke kun at så mungbønner. Han drømmer også om at dyrke jordnødder, fordi de heller ikke kræver meget vand. Og for første gang i mange år tør han også drømme om en bedre fremtid for hele familien.

”Jeg havde aldrig forestillet mig, at jeg ville have råd til at gro andet end hvede og majs, for frø er dyre. Det gør en stor forskel os. Jeg håber, at jeg nu kan give mine børn et bedre liv, så de ikke behøver at være bønder ligesom mig,” siger han.


Mungbønner, tomater, løg og quinoa © Bax Lindhardt

Vil du lave en lækker ret med mungbønner?

Hvis du vil prøve selv at lave en ret med mungbønner, så har Jesper Vollmer, der er madspildsentusiast og tidligere køkkenchef i Kongehuset, lavet en lækker opskrift på Mungbønne-ragout.

Opskrift: Mungbønne-ragout
Twitter LinkedIn Facebook