Ukrainske børn får tegnesager med i nødhjælpspakken for at glemme krigen

Ukrainske ildsjæle bruger egne biler og postvæsnet til at sende nødhjælp til familier.

© Sofia Busk

Op til 800 pakker med nødhjælp og tegneredskaber til børnefamilier bliver sendt afsted hver uge fra den ukrainske organisation Dobrodiy Clubs lager i Kyiv. Med støtte fra Folkekirkens Nødhjælp kommer pakkerne ud til familier, som bor ved frontlinjen.

Bleer på alle de øverste hylder, paller med pasta og termosoveposer i bunkevis fylder Dobrodiy Clubs lagerhal. Rummet er mørkt, og det er kun ved solens lys, at de frivillige kan finde frem til netop det, de leder efter. Der er strømafbrydelse igen. Det gør den i omkring fem timer hver eneste arbejdsdag – nogle gange går strømmen flere gange.

”Vi skal til at sende vores kasser med fødevare, hygiejneprodukter og tegneredskaber til børn afsted. Vi sender 800 af den slags pakker afsted i morgen,” siger Oleksandra Sazhyna. Hun er indkøbsleder i Dobrodiy Club, der er støttet af Folkekirkens Nødhjælp.

Organisationen har siden krigens udbrud har sendt pakker med nødhjælp ud til nødlidende børnefamilier i Ukraine. En pakke med nødhjælp indeholder mad til to uger samt sæbe, bleer og andre hygiejneprodukter.

”Mange af de familier, som vi hjælper, har kun én forældre, bor tæt ved frontlinjen eller er internt fordrevne. Det vil sige, at det er altså de mest udsatte, som vi hjælper,” forklarer Oleksandra.


Ukraineren Anastisija på et shelter støttet af Folkekirkens Nødhjælp © Sofia Busk

Hjælp mennesker i nød

Til vores årlige indsamling 2024 samler Folkekirkens Nødhjælp ind til mennesker, der rammes af katastrofer.

Læs om indsamlingen

Børn tegner for at distrahere sig fra krigen

Før krigen arbejde Dobrodiy Club med at hjælpe forældreløse og udsatte børn på vej i livet gennem mentor- og uddannelsesprogrammer. Børns udvikling og velvære er dog fortsat vigtig for organisationen, selvom madvarer fylder det meste af en nødhjælpskasse.

”Vi sender tegneredskaber ud til børn for, at de kan tegne og lave kunst for at distrahere sig fra krigen omkring dem. Hvis de f.eks. sidder i en kælder, mens luftalarmerne lyder, eller der bliver bombet og skudt, kan de fokusere på noget helt andet,” siger Oleksandra Sazhyna.

”Det er et farligt job for mange af vores frivillige,
men hjælpen betyder meget for børnefamilierne,” siger Oleksandra Sazhyna.

© Sofia Busk

Den lille organisation har leveret hjælp til 50.000 børn og deres familier i 2022. Hver uge sender de omkring 800 pakker ud fra deres lager i Kyiv til hele Ukraine – også områder ved og endda bag frontlinjen. Det skyldes, at organisationen samarbejder med Ukraines postvæsen Nova Poshta, og at de har frivillige chauffører, der i egne biler kører helt tæt på eller igennem frontlinjen for at levere pakkerne til børnefamilier.

”Det er et farligt job for mange af vores frivillige, men hjælpen betyder meget for børnefamilierne. Vores hjælp er primært målrettet små landsbyer, hvor det er svært at få fat i dagligvarer, og hvor ingen andre kommer.”

Børnefamilie får mad i to uger for 280 kr.

Målet for organisationen er på at sende flere og flere pakker ud fra lagret i Kyiv.

”Vores næste mål er, at vi sender 5.000 pakker ud om måneden. Det regner vi med, at vi snart når. Alene i december hjalp vi 4.000 børn og deres familier,” fortæller Oleksandra.

En pakke til en familie på 1-3 børn, som varer i to uger, koster 280 kroner, mens en pakke til en familie med fire eller flere børn koster 340 kr. Alle pakker bliver sendt direkte til børnefamiliernes adresse.

Derudover har organisationen også sendt ‘varmepakker’ ud til familier med børn, der lever ved frontlinje, og som lever under særligt kolde forhold på grund af den igangværende krig. I pakken er der en hue, en varmepude i plys og en termosovepose, hvor én voksen og to børn kan ligge holde hinanden varme. Den pakke koster 385 kr. at købe og sende ud til familierne.

Om Dobrodiy Club

Børnefamilier hører ofte om Dobrodiy Club gennem sociale medier og ved mund til mund. De kan skrive ind til organisationen og søge om en pakke. Når de gør det, skal de kunne bevise, hvor mange børn de har. Derefter bliver en pakke sendt direkte til deres adresse.

Dobrodiy Club har 23 fuldtidsansatte og over 200 frivillige til at sikre, at der hver uge kommer pakker ud til børnefamilier på tværs af Ukraine.

De frivillige arbejder alle ugens dage. Der er hver eneste dag 10 til 12 frivillige, som arbejder på lagret i Kyiv.

Omkring 60 procent af pakkerne er til familier med 1-3 børn. Resten af pakkerne er til familier med fire eller flere børn.

Twitter LinkedIn Facebook