En såret mand sidder midt på gaden, mens to andre står og taler ved siden af. Skilte er ødelagt og grene og møbler ligger spredt ud over gader og fortove.

Havnen sprang i luften

På få sekunder blev liv og hjem lagt i ruiner, da havnen i Beirut sprang i luften den 4. august 2020.

© Håvard Bjelland

Da støvet fra eksplosionen havde lagt sig, gik tusindvis af mennesker en usikker fremtid i møde. Mange havde mistet deres nærmeste og havde – og har fortsat – behov for hjælp til at skaffe både mad, vand og tag over hovedet.

Det kunne mærkes næsten 300 kilometer væk, da havneområdet i Beirut sprang i luften den 4. august 2020.

En katastrofe, der på få sekunder lagde både liv og hjem i ruiner.

Vi rykkede ud, da katastrofen ramte

Takket være lokale og internationale partnere – og ikke mindst danskernes enorme støtte – kunne vi hurtigt rykke ud med akut nødhjælp til de tusindvis af nødstedte i Beirut.

Først og fremmest har vi uddelt madrationer og penge, så katastrofens ofre kunne få fat i det, de akut stod og manglede efter eksplosionen – for eksempel bestemte fødevarer eller livsvigtig medicin.

Familier, der havde mistet deres hjem, gav vi husly og tæpper, så de – ud over sult – også kunne holde nattekulden på afstand.


Få et indblik i vores arbejde:

Eksplosionen i Beirut
  • Den voldsomme eksplosion den 4. august 2020 dræbte 218, sårede 7.500 og gjorde 300.000 mennesker hjemløse.
  • Kornsiloer blev også hårdt ramt. Omkring 85% af Libanons kornbeholdning forsvandt som følge af katastrofen.
  • Libanon importerer mere end 50% af landets fødevarer. Så når fragtskibene ikke længere kan lægge til i havnen i Beirut, har det betydning for millioner af menneskeliv.

COVID-19 gør ondt værre

En pandemi som COVID-19 tager ikke hensyn til katastrofer. Tværtimod risikerer smitten at forværres, når tusindvis af mennesker pludselig står uden hjem, og livsvigtige institutioner som lægehuse og hospitaler er jævnet med jorden.

Derfor var oplysning om smittefare og midler mod virusbeskyttelse en helt essentiel del af vores akutte nødhjælpsarbejde i Beirut.

Vi satte ind med uddeling af hygiejnematerialer såsom sæbe, tandpasta og vaskemiddel, og vi skabte adgang til rent vand, så hænder kan holdes rene.

En økonomisk krise hærger

I dag kæmper Libanon stadig for at komme sig over eksplosionen, men landet befinder sig i en økonomisk krisetilstand. 

Eksplosionen den 4. august 2020 ødelagde blandt andet Libanons kornsiloer, der var placeret på havnen, hvilket betød, at landet stod tilbage med hvede nok til én måned. Og ikke nok med det, så importerer Libanon 90 procent af deres hvede fra Ukraine og Rusland, og siden krigen brød ud i Ukraine den 24. februar 2022, har hvedeimporten stået stille.

Inflationen er på sit højeste nogensinde og prisen på mad er steget med over 300 procent. De historisk høje fødevarepriser gør det svært for befolkningen at få mad på bordet. Brød er blevet en luksusvare, de færreste kan få fat i, og manglen på brød har udløst optøjer og uro flere steder i landet.

Arbejdet fortsætter

I Folkekirkens Nødhjælp rykker vi ud, når katastrofen rammer – og vi bliver også, når kameraerne slukkes, og medierne skifter fokus.

For arbejdet fortsætter: byen og befolkningen skal stadig komme sig over et enormt chok og ubærlige tab.

Da eksplosionen ramte hjalp vi med akut nødhjælp og psykologisk krisehjælp til de mennesker, der havde oplevet katastrofen på nært hold. Siden har vi været med til at genopbygge 12 sundhedsklinikker, seks skoler og et hospital.

Barn får nødhjælp
Billede fra da der blev uddelt pakker med nødhjælp i Beirut umiddelbart efter katastrofen ramte.
©Håvard Bjelland / Norwegian Church Aid

Dreng børster tænder, Beirut © Håvard Bjelland / Norwegian Church Aid

Vi er der, når verden ramler

Vil du læse mere om Folkekirkens Nødhjælps katastrofehjælp?

Læs med her
Twitter LinkedIn Facebook