En såret mand sidder midt på gaden, mens to andre står og taler ved siden af. Skilte er ødelagt og grene og møbler ligger spredt ud over gader og fortove.

Havnen sprang i luften

På få sekunder blev liv og hjem lagt i ruiner, da havnen i Beirut sprang i luften i august 2020.

© Emma Dalby/Kirkens Nødhjelp

Da støvet fra eksplosionen havde lagt sig, gik tusindvis af mennesker en usikker fremtid i møde. Mange havde mistet deres nærmeste og havde – og har fortsat – behov for hjælp til at skaffe både mad, vand og tag over hovedet.

Det kunne mærkes næsten 300 kilometer væk, da havneområdet i Beirut sprang i luften den 4. august 2020.

En katastrofe, der på få sekunder lagde både liv og hjem i ruiner.

Vi rykkede ud, da katastrofen ramte

Takket være lokale og internationale partnere – og ikke mindst danskernes enorme støtte – kunne vi hurtigt rykke ud med akut nødhjælp til de tusindvis af nødstedte i Beirut.

Først og fremmest har vi uddelt madrationer og penge, så katastrofens ofre kunne få fat i det, de akut stod og manglede efter eksplosionen – fx bestemte fødevarer eller livsvigtig medicin.

Familier, der havde mistet deres hjem, gav vi husly og tæpper, så de – ud over sult – også kunne holde nattekulden på afstand.

Eksplosionen i Beirut
  • Den voldsomme eksplosion den 4. august dræbte flere end 200, sårede 6000 og gjorde 300.000 mennesker hjemløse.
  • Kornsiloer blev også hårdt ramt. Omkring 85% af Libanons kornbeholdning forsvandt som følge af katastrofen.
  • Libanon importerer mere end 50% af landets fødevarer. Så når fragtskibene ikke længere kan lægge til i havnen i Beirut, har det betydning for millioner af menneskeliv.

COVID-19 gør ondt værre

En pandemi som COVID-19 tager ikke hensyn til katastrofer. Tværtimod risikerer smitten at forværres, når tusindvis af mennesker pludselig står uden hjem, og livsvigtige institutioner som lægehuse og hospitaler er jævnet med jorden.

Derfor var oplysning om smittefare og midler mod virusbeskyttelse en helt essentiel del af vores akutte nødhjælpsarbejde i Beirut.

Vi satte ind med uddeling af hygiejnematerialer såsom sæbe, tandpasta og vaskemiddel, og vi skabte adgang til rent vand, så hænder kan holdes rene.

Arbejdet fortsætter

I Folkekirkens Nødhjælp rykker vi ud, når katastrofen rammer – og vi bliver også, når kameraerne slukkes, og medierne skifter fokus.

For arbejdet fortsætter: byen og befolkningen skal stadig komme sig over et enormt chok og ubærlige tab.

Genopbygning af hjem og større institutioner er i gang, og samtidig yder vi psykologisk krisehjælp til de mennesker, der har oplevet katastrofen på nært hold.

Barn får nødhjælp
Billede fra da der blev uddelt pakker med nødhjælp i Beirut ummidelbart efter katastrofen ramte.
©Håvard Bjelland / Norwegian Church Aid

Dreng børster tænder, Beirut © Håvard Bjelland / Norwegian Church Aid

Vi er der, når verden ramler

Vil du læse mere om Folkekirkens Nødhjælps katastrofehjælp?

Så klik her
Twitter LinkedIn Facebook