16.12.2014
Rebecca Naywut Nanyiel glemmer aldrig den dag oprørerne kom.
”Jeg husker det tydeligt. Klokken var syv, da de kom og skød,” siger hun.
Folkekirkens Nødhjælp har under konflikten i Sydsudan hjulpet 110.000 mennesker med blandt andet:
Oprørere skød vilkårligt ind i huset, hvor Rebekka boede med sin mand og parrets 6 børn. Hendes yngste søn på 4 år blev dræbt, og hun blev tvunget til at forlade ham der i huset, da resten af familien flygtede ud i bushen.
”Han blev ikke begravet,” siger hun.
Vi møder 45-årige Rebecca Naywut Nanyiel ti måneder senere i lejren for internt fordrevne i Mingkaman. Mingkaman ligger på den anden side af Nilen i forhold til Duk County, hvor Rebecca og hendes familie flygtede fra.
Siden flugten har de boet i lejren sammen med 90.000 andre fordrevne.
Hun mener ikke, hun kan vende hjem, da der stadig er kampe i Sydsudan, og ikke meget tyder på, at der snart kommer en fredsaftale, som bliver overholdt.
”Vi vil vende hjem til Duk, når situationen tillader det, men det er stadig for farligt. I hvert fald for kvinder og børn,” siger hun.
Folkekirkens Nødhjælp har på forskellig vis hjulpet 110.000 mennesker i Sydsudan, siden konflikten brød ud den 15. december 2013.
Men behovet er stadig stort. Det fortæller Peter Bo Larsen, leder af Folkekirkens Nødhjælps arbejde i Sydsudan.
”Frygten er lige nu, at op imod 2,5 millioner mennesker i starten af 2015 vil være udsat for alvorlig sult-risiko, og en alt for stor del af dem er børn,” siger han.
Folkekirkens Nødhjælp støtter blandt andet en partnerorganisation, der har en delegation i Etiopiens hovedstad Adis Abbaba, hvor der finder fredsforhandlinger sted.
Delegationen skal være med til at presse på for en fredelig løsning, da det er det vigtigste, hvis krisen i Sydsudan skal løses.
”Det er brug for, at de stridende partner gør alvor af skåltalerne og pressemeddelelserne og bliver enige om en varig fredaftale. En aftale, som løser op for den nuværende meget alvorlige humanitære situation, og som kan danne grundlag for holdbare og grundlæggende løsninger på de mange udfordringer, som et fattigt land som Sydsudan står overfor,” siger Peter Bo Larsen.
Indtil der kommer fred, handler det dog også om at hjælpe folk på en måde, der gør dem bedre i stand til at klare sig selv.
Rebecca Naywut Nanyiel er en af de, der modtager denne form for hjælp. Hun er komplet afhængig af Nødhjælp, men er ved at modtage træning i landbrug, og hun vil også modtage såsæd og redskaber. På den måde kan familien dyrke deres egne afgrøder.
Det er Folkekirkens Nødhjælp og partnerorganisationen Humanitarian Development Consortium, der står bag projektet.
”Da jeg kom her til, var det meget svært, men nu får vi blandt andet såsæd og denne træning, så der er sket forbedringer,” siger hun.
Rebecca Naywut Nanyiels mand have køer inden flugten, mens hun selv dyrkede grønsager. Hun vidste dog ikke meget om landbrug, og hun var f.eks. i tvivl om, hvornår de forskellige grønsager skulle dyrkes. Det lærer hun nu.
”Det er virkelig godt at få denne træning. De færdigheder, jeg opnår, kan jeg lægge oven i det, jeg kunne før,” siger hun.