Årtiets største naturkatastrofer

Op mod 250.000 mennesker mistede livet, da et katastrofalt jordskælv ramte Haiti i 2010. Og katastrofen står langt fra alene.

© M M Morsi

2019: Skovbrandene i Amazonas

I 2019 blussede Amazonjunglen op i flammer, da de værste skovbrande i årtiet åd sig igennem enorme arealer af den jungle, vi kalder jordens lunger. Hele 20 procent af klodens livsvigtige oxygen produceres i Amazonas.

Regnskoven, der strækker sig over 5.5 millioner kvadratkilometer, er hjemsted for planetens mest diverse økosystem med tusindvis af dyre- og plantearter, der ikke er at finde andre steder. Millioner af dyr blev dræbt i flammerne, som menes stamme fra ulovlig skovrydning midt i skovens tropiske tørsæson.

Tabet af de store skovområder og røgudledningen fra de tusindvis af brande, øgede CO2-niveauet i atmosfæren, og frygtes at bidrage negativt til den globale klimakrise. En krise hvis konsekvenser rammer de mest udsatte kloden over, når temperaturen og havene stiger, og er med til at forsage naturkatastrofer som oversvømmelser, dødelige hedebølger og det at voldsomme cykloner og orkaner tager til i deres ødelæggende styrke.

2019: Cyklonen Idai oversvømmer det sydøstlige Afrika

Den voldsomme cyklon Idai ramte det sydøstlige Afrika med fuld kraft, oversvømmede store landmasser, og dræbte mere end tusinde mennesker. Efter cyklonen blev situationen yderligere forværret af kraftige regnfald. Ødelæggelserne ramte hjem, skoler, hospitaler og infrastruktur i Mozambique, Zimbabwe og Malawi. Mere end en kvart million indbyggere var påvirkede og efter katastrofen følger kolera, fødevareusikkerhed på grund af døde husdyr og ødelagte afgrøder og mangel på rent vand.

Folkekirkens Nødhjælp besvarede katastrofen med hjælp til forsyning af rent drikkevand og mad, genhusning af de mange hjemløse, psykologisk krisehjælp, genopbyggelse af de ødelagte byer og meget mere.

Læs også: Sådan hjælper Folkekirkens Nødhjælp

2015: To ødelæggende jordskælv

I april 2015 rammer et kraftigt jordskælv Nepal, og efterlod landet i ruiner. Næsten 9.000 nepalesere mistede livet, 22.000 blev sårede, og 4 millioner blev hjemløse, da katastrofen ødelagde deres hjem.  To måneder senere rammes Nepal af endnu et jordskælv, der gjorde yderligere skade på det kriseramte land.

Folkekirkens Nødhjælp satte ind med akut hjælp til de mange tilskadekomne. I tiden efter katastrofen hjalp Folkekirkens Nødhjælp blandt meget andet mange tusinde mennesker med krise- og psykologhjælp, adgang til rent drikkevand, genopbygning af huse og genopretning af de husdyrhold, der gik til i jordskælvene.

2011: Atomkatastrofen i Fukushima

I 2011 blev Japan ramt af et af de mest kraftfulde jordskælv, der er registeret i verdenshistorien. Jordskælvet skete 70 kilometer ud fra regionen Tohuko på landets østkyst. Tsunamibølger på over 40 meter skyllede ind over kysten og oversvømmede et areal på omkring 560 km2. Over 15.000 mennesker omkom og hundredetusindevis af indbyggere blev evakueret og mistede deres hjem til vandmasserne og den efterfølgende atomkatastrofe. Jordskælvet rystede grunden under atomkraftværket Fukushima Daiichi, og da oversvømmelsen derefter ramte, begyndte en nedsmeltning af kraftværkets reaktorer. Nedsmeltningen beskadigede et areal på 1200 km2. Et område på størrelse med Lolland. Flere tusinde japanere har stadig ikke adgang til deres hjem i den stadig lukkede zone, der omgiver atomkraftværket.

Folkekirkens Nødhjælp samlede penge ind til katastrofen, som blev uddelt gennem Folkekirkens Nødhjælps søsterorganisation ACT Alliance, der var lokalt tilstede i Japan.

2011: En ødelæggende tørke

Den værste tørke i flere årtier ramte Østafrika i 2011, og førte til en akut fødevarekrise i landene Somalia, Kenya, Djibouti og Etiopien. Op mod 13 millioner mennesker fik ødelagt deres høst, og var efterladt til hungersnød. Flere millioner blev drevet på flugt fra Somalia, hvor 258.000 mistede livet til tørken. Flere af klimaflygtningene døde senere i de overbefolkede lejre i Kenya og Etiopien, hvor de blev mødt af uhygiejniske forhold og fejlernæring.

Folkekirkens Nødhjælp satte ind med akut undsætning i lejrene. 104.500 modtog hjælp til tag over hovedet, tæpper, tøj og hygiejneartikler samtidig med psykologisk krisehjælp. Samtidig hjalp vi flere end 450.000 nødstedte i Kenya og Etiopien med mad, vand og bistand til genoprettelse af deres landbrug og husdyr, der var gået til i tørken.

2013: En supertyfon rammer Filippinerne

Da supertyfonen Haiyan rammer Asien med Filippinernes mange øer i front, gør den det med en kraft, der kun er set én gang før, siden de voldsomme naturfænomener begyndtes at registreres. Enorme landmasser blev raseret af vindstød på op til 275 kilometer i timen sammen med meterhøje bølger. Op mod 6.300 mennesker mistede livet til tyfonen. Mange af de omkomne er aldrig fundet. Katastrofen efterlod knap 2 millioner mennesker hjemløse, og 6 millioner mistede deres arbejde og eneste kilde til indkomst.  

Folkekirkens Nødhjælp satte ind med at uddele madrationer til flere end 120.000 nødstedte og byggematerialer til 30.000 familier, så de kunne genopbygge deres huse. 25.000 filippinere modtog kontanter af Folkekirkens Nødhjælp, så de selv fik mulighed for købe de ting, de havde mest brug for.

2010: Dødbringende jordskælv på Haiti

Op mod 250.000 mennesker mistede livet, da et katastrofalt jordskælv ramte Haiti, der ligger på en ø i det Caribiske hav i 2010. Hospitaler styrtede sammen, infrastrukturen ufremkommelig og havneanlæggene blev smadret, så hjælp udefra ikke kunne lægge til kaj. 3 millioner indbyggere blev ramt af ulykken, og det er vurderet, at 1 million haitianere mistede deres hjem til jordskælvet. Også øens sanitetssystem blev ødelagt, hvilket førte til udbrud af kolera og tyfus og til mangel på rent drikkevand.

Folkekirkens Nødhjælp indsamlede 31,5 millioner til katastrofen og gennem vores søsterorganisationer i det globale nødhjælpsnetværk ACT Alliance, uddelte vi hurtigere end nogensinde nødhjælp til omkring 450.000 mennesker. Både akut hjælp og bidrag til den langsigtede genopbygning af øen.

2010: Oversvømmelser i Pakistan

Voldsomme oversvømmelser rammer i 2010 Pakistan og dækker 20 procent af landet med vand – et område på størrelse med England. 2.000 mennesker mister livet. Flere end 20 millioner – det der svarer til en femtedel af landets befolkning på 170 millioner mennesker – er påvirket af ugelange oversvømmelser, og omkring 722.000 huse bliver ødelagte.

Folkekirkens Nødhjælp satte straks ind og delte mad, køkkengrej, telte og plasticpresenninger ud til flere end 137.300 mennesker umiddelbart efter katastrofen. Vi hjalp børn og mødre ramt af sygdom og infektioner via vores 12 mobilklinikker med teams af læger og sundhedsplejersker. Her tog vi hånd om flere end 100.000 tilskadekomne og behandlede blandt andet for diarré og malaria. Over en periode på fem år støttede Folkekirkens Nødhjælp nødhjælps- og genopbygningsarbejdet med 25.772.000 millioner kroner.

Se også: Malawi rammes af krise efter krise

Twitter LinkedIn Facebook