Biskop Moyo, poserer på marken i landsbyen Malindi, Zimbabwe.

Zimbabwe: Nu flyder vandet igen i Matobo 

I Zimbabwe har rekonstruktionen af Midlo Dam gjort, at Bishop og hans familie igen har vand til deres afgrøder.

© Zinyange Auntony

Solen brager ned over os ved dammen i Matobo i det sydvestlige Zimbabwe. 

“Alle taler om, hvordan dammen har hjulpet dem”, fortæller Bishop Moyo. 

Og det enorme vandreservoir ser også ret imponerende ud herfra, hvor vi står. Vi er omgivet af akacietræer med deres karakteristiske paraplyformede kroner. I baggrunden kan man høre lyden af bjælder fra køerne, der går og græsser på skråningerne langs dammen. 

Midlo Dam, som den hedder, blev bygget i 1952. Og Bishop har mange gode minder fra dammen, fortæller han. Han er opvokset i landsbyen Malindi, som ligger omkring 2 km fra dammen. Som barn plejede han at svømme i dammen sammen med de andre børn fra landsbyen. 

Når det har regnet, og dammen er helt fuld, kan den indeholde op til 800.000 kubikmeter vand. Det er det vand, Bishop og hans familie bruger til at vande deres køkkenhave og give drikkevand til deres dyr i dag. Men sådan har det desværre ikke altid været. 

Biskop Moyo, vander sin mark i landsbyen Malindi, Zimbabwe.
Bishop kan nu vande sin køkkenhave med vand fra hanen, som Folkekirkens Nødhjælp har hjulpet med at etablere.

Da dammen kollapsede, var der 15 km til den nærmeste vandpost 

I Matobo regner det næsten aldrig. Bishop er derfor vant til, at adgangen til vand er begrænset i de lange perioder med tørke. Dammen er med andre ord livsvigtig for Bishop og resten af landsbyen. 

Derfor var det en kæmpe katastrofe, da en cyklon ramte Zimbabwe i foråret 2017, og dammen kollapsede. 

Al vandet flød ud. De mange køkkenhaver i området blev oversvømmet. Og efterfølgende var adgangen til vand tæt på ikkeeksisterende for Bishop og resten af landsbyen. 

Området omkring Matobo i Zimbabwe har altid været meget tørt. Men med rekonstruktionen af dammen i 2018 har de omkringliggende landsbyer igen fået adgang til vand året rundt. 

Det var en hård tid, fortæller Bishop. Flere af landsbyens dyr døde, da de ikke kunne nå at hente tilstrækkeligt vand til dem. Hver gang Bishop skulle hente vand, blev han nødt til at vandre 15 km frem og tilbage og selv pumpe vandet op af jorden. Det var hårdt fysisk arbejde, og så var der ikke mange kræfter tilbage til resten af de daglige gøremål. 

Dammen blev rekonstrueret med hjælp fra Folkekirkens Nødhjælp 

Når man ser på landskabet, kan man godt forstå, at det har været svært for Bishop og hans familie uden vandet fra dammen. På skråningerne ned mod dammen vokser der græs og akacietræer, som er kendt for at kunne leve i områder med lave mængder regn. Men derudover er der ikke meget, der gror her i varmen. 

Heldigvis blev dammen rekonstrueret i 2018 med hjælp fra Folkekirkens Nødhjælp. Og ikke nok med det. Vi hjalp også med at etablere et vandingssystem, der sikrer, at Bishop og hans familie nu har adgang til vand direkte fra deres køkkenhave. 

Dammen er utrolig vigtig for os mennesker og for vores husdyr.
Bishop Moyo

Ved hjælp af solcellepaneler bliver vandet pumpet de 2 km videre ned til køkkenhaven, hvor Bishop kan tænde for vandhanen, når han skal vande sine tomatplanter, kål og gulerødder. 

Solcellepanelerne, som er opsat langs dammen, pumper vandet fra dammen videre ned til landsbyen, som ligger 2 km væk. 

I dag kan Bishop derfor have tiltro til, at der er vand, når han åbner for hanen. Med vandet fra dammen kan han også give vand til de æsler, køer og høns, han har. Og han kan dyrke afgrøder i køkkenhaven hele året rundt, både til eget forbrug og til at sælge på markedet.   

Det har virkelig hjulpet vores liv. Vi kan få mad på bordet og forbedre vores liv.
Bishop Moyo

Med pengene, Bishop og hans familie har tjent på at sælge afgrøder, har de bl.a. fået råd til at sende deres børn og børnebørn i skole. 

Biskop Moyo, tilkobler en vandslage i landsbyen Malindi, Zimbabwe.
Med vandingssystemet og rekonstruktionen af dammen har Bishop fået adgang til rindende vand fra vandhanen, så han kan vande sine afgrøder året rundt.
Sådan gør din støtte en forskel i Zimbabwe

Rekonstruktionen af Midlo Dam er bare ét eksempel på, hvordan din støtte gør gavn i Zimbabwe. 

Siden 2017 har Folkekirkens Nødhjælp arbejdet i de tre distrikter Matobo, Insiza og Lupane i det sydvestlige Zimbabwe. Vi arbejder med langsigtet udvikling og lærer lokale familier at være selvforsynende og tjene deres egne penge. Vi tilbyder kurser indenfor iværksætteri, klimateknologi og ernæring og installerer vejrstationer, regnmålere, toiletter og vandingssystemer. Og vi hjælper småbønder med at omstille sig til bæredygtige afgrøder og dyrkningsmetoder, som kan modstå tørke og som er rige på næring, fx quinoa. 

Indtil videre har 150.000 mennesker fået gavn af de projekter, vi har i området. 

Når du støtter Folkekirkens Nødhjælp, er du med til at sikre, at vi kan hjælpe mennesker som Bishop til en bedre fremtid. 

Twitter LinkedIn Facebook