Efter en lang dag i går var der først morgenmad fra kl. 08:00. Derefter introducerede Solvej og Ibrahim os for verdens 2. ældste by – nemlig Hebron. Vi hørte blandt andet om de israelske bosætter, som har overtaget mange palæstinensiske huse i det gamle centrum af Hebron, hvilket har resulteret i, at en stor handelsby i Palæstina er helt forladt i centrum. Første stop på turen var ved en af de mange populære glas – og keramik forretninger, hvor vi også blev introduceret for selve processen. Flotte mønstre og farver på glas, skåle og talkerner er måske købt med hjem som gaver… Vi fortsatte turen mod den gamle by midt i Hebron.
I Hebron blev vi delt op i to grupper, hvor den ene halvdel fulgte med Ibrahim for at se Moskeen/Synagogen imens den anden halvdel fik en guidet tur rundt i en bosættelse inde i byen. Moskeen/Synagogen er stedet hvor Abraham (stamfar til jøderne, kristne og muslimer), Isak og Jakob samt deres koner, ligger begravet den dag i dag. Det vil sige, at halvdelen af kirken er en moske til muslimerne, hvor den anden halvdel er en synagoge til jøderne. På grund af terrorepisode i Moskeen/Synagogen i 1929 kan muslimer kun opholde sig den muslimske del derfor Moskeen, og jøderne i synagogen. For at komme ind i moskeen skal man igennem ikke bare et, men hele to checkpoints, som er kontrolleret af israelsk militær. Hvis man derimod vil ind i synagogen er der fri adgang for alle undtagen muslimer.
Dagens frokost var hjemmelavet af en lokal palæstinensisk familie, som bor med bosætter på den ene side og palæstinensere på den anden side. Maden stod på en traditionel palæstinensisk frokost – Maklube, som er en gryderet med kylling og krydrede ris samt en frisk tomatsalat.
Efterfølgende var det nu gruppe 2. tur til en guidet tur rundt i Hebron med besøg på Shuhada Street, som er en gade med en trykkede stemning og med konflikten helt tæt på, og en tur i Moskeen/Synagogen. Vores palæstinensiske guide måtte vente udenfor Shuhada Street, fordi det er et israelsk styrede område. Her har bosætter siden 1967 overtaget hus efter hus. Nu har bosætterene fået gaden af Israel, så derfor er der ingen palæstinensisk adgang. Det israelske militær er konstant tilstede.
Efter lidt fritid tog vi bussen tilbage til YMCA Guesthouse i Beit Shaour, hvor vi fik lidt fritid rundt i byen og spiste noget aftensmad sammen.
Se også: Bliv observatør i Palæstina