Mand poserer smilende mens kvinde skræller kartofler

Økolandbrug giver håb for både flygtninge og fastboende

En million sydsudanesere er flygtet til nordvest Uganda. Det presser både ressource og lokalbefolkning. Et innovativt projekt vil skabe jobs til alle.

© Jjumba Martin

ONAI, UGANDA: ”Jeg havde mistet alt håb for tre år siden,” fortæller 27-årige Nobert Amatre.

Klædt i en pink skjorte og pæne bukser nyder han skyggen under et af sin mors mange blomstertræer i et stille hjørne af landsbyen Onai i det nordvestlige Uganda.

”Jeg havde lige taget min studentereksamen og ville gerne have en landbrugsuddannelse, men vi havde ingen penge. Hver gang jeg forsøgte mig med noget, mislykkedes det; for eksempel slog høsten fejl, da jeg forsøgte at dyrke jordnødder. Til sidst affandt jeg mig med, at jeg var til for at hjælpe mine yngre søskende med at blive til noget,” forklarer han.

Selvtillid og planer om uddannelse

I dag smiler Nobert Amatre ved tanken om sit yngre jeg. For nu har han travlt med at skabe sig et navn og en økonomisk fornuftig fremtid.

”Nu dyrker jeg to hektar land og har planer om at udvide til fire eller otte, jeg har også seks får og fem geder og satser på at kunne få råd til at læse videre i 2023,” siger han.

Sideløbende har han fået selvtillid og penge nok til at hjælpe først sin ene lillesøster, så den anden, med at læse videre på trods af uplanlagte graviditeter.

Traditionelt bliver man i den situation gift og flytter hjem til sin mand. Men de var alt for unge, så jeg satte foden ned og insisterede på, at de skulle blive her og få en uddannelse
Nobert Amatre

Vil hjælpe andre unge i gang

Nobert Amatres engagement rækker i dag længere end blodets bånd.

”Jeg plejede at være en stille fyr, men jeg har lige hjulpet 11 kvinder med at etablere en låne-sparegruppe. Mit næste projekt er at få tag i alle de unge, der hænger formålsløst langs hovedvejen, og hjælpe dem i gang med noget fornuftigt,” siger han.

Fresh Fruit Nexus
  • Er et innovativt partnerskab mellem Folkekirkens Nødhjælp, den ugandiske eksportør af økologisk frugt og grønt Lishe og den danske importvirksomhed Nordic Fruit.
  • Har siden 2019 samlet småbønder og flygtninge, introduceret nye afgrøder og holdt kurser i at drive virksomhed og økologisk landbrug. Har desuden etableret låne-sparegrupper.
  • Har som målsætning at skabe ét stort kooperativ med 500 medlemmer for at forbedre alle familiers fødevaresikkerhed og levevilkår ved at skabe vækst og beskæftigelse lokalt, og ved at Nordic Fruit kan importere en del af sødekartoflerne og sælge dem i REMA 1000 i Danmark.
  • Projektet støttes af Danidas privatsektorprogram DMDP.

Partnerskab om økogrønt blev vendepunkt

Vendepunktet for Nobert Amatre var Fresh Fruit Nexus-projektet, der hjalp ham i gang med at dyrke økologiske sødekartofler.

Projektet er et partnerskab mellem Folkekirkens Nødhjælp, den ugandiske eksportør af økologisk frugt og grønt Lishe og den danske importvirksomhed Nordic Fruit.

Sødekartofler med bedre markedsværdi

I Uganda har man længe dyrket sødekartofler, men en blegere variant uden den samme grad af sødme, som vi er vant til i Danmark.

Den lokale variant har også lavere næringsindhold og markedsværdi end de orangefarvede, der oprindeligt stammer fra Sydamerika.

Ingefær og gurkemeje er blandt de andre nye afgrøder.

”I begyndelsen kunne de lokale ikke lide smagen af de nye sødekartoffelsorter, men jeg gjorde personligt et stort nummer ud af at markedsføre dem og forklare alle fordelene ved dem. Nu er de ret populære, også fordi de er økologiske,” siger Nobert Amatre, der også er medlem af en låne-sparegruppe og hjælper Folkekirkens Nødhjælp som facilitator i lokalsamfundet.

Efterspørgslen er ‘bekymrende’ stor kunne leve op til efterspørgslen

Nobert Amatre er glad for projektets fremtidsperspektiv, men har også en bekymring: Kan man leve op til efterspørgslen på afgræder? Det er en reel udfordring.

Store virksomheder er kun interesseret i handler af an vis størrelse, forklarer John Ariko fra JP Management Foundation, en af Folkekirkens Nødhjælps lokale partnere.

”Jo højere volumen, des lavere transaktionsomkostninger for indkøberne. Det er derfor, vi er i færd med at samle grupperne i ét stort kooperativ med over 500 medlemmer,” siger han.

Mand smiler bredt mens han sidder på sin motorcykel

Flygtning med gang i butikken

Hilali Amori flygtede fra væbnede kampe i Sydsudan til det nordvestlige Uganda i 2016 sammen med sin kone og børn. Her måtte de bo i telt og leve af fødevarehjælp.

Men i 2019 fik familien mulighed for at opbygge sit liv på ny. De blev sammen med en større gruppe af flygtninge involveret i Fresh Fruit Nexus-projektet, lejede tre hektar jord af deres ugandiske naboer og gik i gang med at dyrke økologiske grøntsager og skabe sig en indtægt. Og Hilali fik bygget en stråtækt lerhytte til sin familie.

”Vi har i gruppen lært at spare op og købe aktiver. De penge, jeg tjener, investerer jeg i nye muligheder for at tjene flere penge,” siger Hilali Amori, der blandt andet har købt en ko, en ged og en flok høns – og sidste år også en motorcykel, som han lejer ud. I flygtningebosættelsens hovedgade har han nu også åbnet en lille butik, hvor han sælger reservedele til motorcykler.

© Jjumba Martin

Foto: Hilali Taban, 29, sidder på sin motorcykel. Han kom til Uganda i 2016 og har involveret sig i Folkekirkens Nødhjælp siden 2019.

Et koorperativ kan øge volumen

I øjeblikket mødes han med alle grupperne for at forklare, hvordan sådan et kooperativ fungerer.

Interessen er overvældende. Og det glæder Nobert Amatre:

”Vores område er allerede kendt for sødekartofler, så vi ønsker at fortsætte produktionen, også efter at projektet er slut. Derfor er vi glade for, at Folkekirkens Nødhjælp hjælper os med at etablere et kooperativ. Vi har brug for sådan en stærk paraplyorganisation, for vi er nødt til at producere meget større mængder for at tilfredsstille efterspørgslen fra de store indkøbere.”

Twitter LinkedIn Facebook