Ged ser mod fotograf

Geden, der blev til en kiosk

Geder kan sikre mad på bordet, skolegang og - for nogen - sågar et TV.

© Bax Lindhardt

Afrikas varme hjerte

Cirka 8000 km sydøst for Danmark ligger Malawi. Et smalt og aflangt land med sloganet ”Afrikas varme hjerte”, som strækker sig langs Malawisøen og grænser op til Mozambique, Zambia og Tanzania.

Malawi blev selvstændigt i 1964 og var tidligere den britiske koloni Nyasaland. De seneste år har landet oplevet økonomisk fremgang, men størstedelen af befolkningen lever stadig i dyb fattigdom.

Ifølge Verdensbanken bor der 19 millioner mennesker i Malawi, hvoraf 70 % lever for under 13 kroner om dagen. Det gør Malawi til det femte mest fattigste land i verden.   

Fattigdom er desværre ikke den eneste udfordring. Analfabetisme og børnedødelighed er et udbredt problem, og da størstedelen af befolkningen lever af landbrug, rammer klimaforandringer ekstra hårdt.

Giv en ged

Men Malawi er også fyldt med gode historier. Her kan en lille håndsrækning gøre en verden til forskel. Det viser sig blandt andet i Folkekirkens Nødhjælps ”Giv en ged”-koncept.

Takket være danskernes gavmildhed igennem årene, har hundredvis af familier fået geder, høns, køkkenhaver og meget andet, der både sikrer overlevelse og en bedre fremtid. Mød syv af dem her.

1. Magdalene Lawrence

© Bax Lindhardt

21 år og mor til Miriam på fem måneder. Bor med sin mand Lawrence i landsbyen Nambera. Parret modtog fire geder i november 2018. Siden er der kommet to kid til.

”Den værste tid på året har været de måneder, hvor vi ikke kunne høste endnu, og hvor der ikke er mere mad på lager. Der bliver vi nødt til at finde arbejde som daglejere. Det giver cirka syv kroner om dagen, som vi bruger på majs, så vi kan få nsima (majsgrød) to gange om dagen,” fortæller Miriam og fortsætter:

“Men den tid er forhåbentlig ovre, for gederne giver os gedelort, som vi kan bruge til gødning. Vi skal snart høste og kan allerede nu se, at høsten bliver bedre, end den har været i mange år. Gederne giver os også tryghed. Hvis vi mangler mad og penge, kan vi sælge en ged. Jeg håber, at vi i fremtiden kan få rigtig mange kid.”

Du kan gøre en forskel for mennesker som Magdalene.

2. Godwell Ganda

© Bax Lindhardt

23 år og kioskejer i landsbyen Gowamo. Byen modtog støtte fra Folkekirkens Nødhjælp i 2012-2014 i form af geder, kaniner og høns. Derudover har Grundfos foræret byen et solcelledrevet overrislingssystem, der søger for vand til landsbyens marker. 

”Vi har haft stort udbytte af gedernes afføring, som vi bruger til gødning på markerne. I min familie sælger vi mange tomater og kartofler, og pengene har vi brugt på en kiosk. Min drøm er at købe en motorcykel, så jeg kan hente flere varer på de store markeder og sælge dem i min kiosk.”

3. George Mchepa

© Bax Lindhardt

35 år og bor i landsbyen Nambera. Modtog fire geder i februar 2019.

”Den ene ged fik fire kid i går, så nu har jeg i alt otte geder,” fortæller han begejstret.

Han håber, at gederne kan være med til at sikre en større indkomst, en bedre høst og dermed tre måltider om dagen. Derudover drømmer han om at give børnene en uddannelse.

”Vi får en masse gedelort, som vi bruger til gødning. Vi kan se på andre familier, der har geder, at de får en bedre høst. Det håber vi også at få. Jeg vil gerne dyrke både jordnødder, majs, sojabønner og tobak i fremtiden.”

4. Daresi Banda

© Bax Lindhardt

Født i 1942 og enke. Hun bor i landsbyen Nambera hos sin datter og hendes familie, som i november 2018 modtog fire geder. 

Daresi er syg af alderdom og har hver dag ondt i ryggen. Hun har ikke længere de store forhåbninger og drømme for sig selv. I stedet håber hun at få lov til at opleve den positive udvikling, som langsomt er ved at ske for mange af landsbyen beboere.

5. Julias Ganda

© Bax Lindhardt

40 år og bor med sin kone og parrets fem børn i landsbyen Gowamo. Landsbyen modtog støtte fra 2012-14 i form af geder, kaniner og høns.  Derudover har Grundfos foræret byen et solcelledrevet overrislingssystem, der søger for vand til landsbyens marker.

”Før var vores børn fejlernærede. Vi havde aldrig mad nok, og der var ingen strøm i landsbyen. Vi er så taknemmelige for den støtte, vi har modtaget. Det har gjort, at vores børn kan komme i skole, og vi har kræfterne til at udvikle vores samfund,” siger Julias Ganda.

Han har blandt andet købt et tv, så han kan følge med i fodbold og politik. Han har også købt en bil, som han glædeligt deler med de andre familier i byen.

”Jeg bruger bilen til at komme på store markeder, så vi kan få den bedste pris for vores tomater, kartofler og hvidløg. Men vi kan også bruge bilen, hvis nogen kommer til skade og skal på hospitalet”.

6. Bolika Nkhanizamowa

© Bax Lindhardt

32 år og mor til fem børn. Hun blev i 2018 skilt fra en voldelig ægtemand og bor i dag i landsbyen Katalima. Modtog fire geder i november 2018. Siden er der kommet et lille kid til.

”Gederne giver mig et håb for fremtiden. Det har været nogle hårde år, og jeg vil gerne give mine børn et bedre liv. Jeg har brugt gedelort som gødning på mine marker. Jeg kan snart høste, og det glæder jeg mig til, for jeg tror, det bliver en god høst i år.”

7. Mercy Sanda

© Bax Lindhardt

38 år og bor i landsbyen Katalima med hendes mand, deres seks børn og Mercys lille nevø. Familien modtog fire geder i november 2018, hvor den ene ged hurtigt fik et kid.

”Vi blev nødt til at sælge en ged for et par måneder siden, fordi vi ikke havde mere mad. Vi fik 200 kroner for den, som vi brugte på 100 kilo majsmel,” fortæller hun. Majsmelet betyder, at familien kan få nsima (majsgrød) to gange om dagen.

Om en lille måned er markerne klar til at blive høstet, og Mercy håber, at hendes store græskarmark vil give et stort udbytte.


Gaver fra Giv en ged

Twitter LinkedIn Facebook