Spillere i blå og sortstribede trøjer.

Grusbanen giver Sarafina håb

Divas League giver plads til at børn som Sarafina får et pusterum i den pressede flygtningelejr.

© Michael Drost-Hansen

16-årige Sarafina er født og opvokset i flygtningelejren Kakuma, Kenya. Hendes forældre flygtede dertil fra South Kordufan i Sudan. Faderen i 1998, moderen et år efter.

Livet i flygtningelejren er fyldt med usikkerheder og frygt for andres desperation.

Men én ting, Sarafina kan læne sig op ad, er sin fodbold.

Sarafina er nemlig en del af fodboldholdet Venus Girls, der holder til i Kakuma. Her har lejren med hjælp fra Folkekirkens Nødhjælp startet en fodboldliga for piger med navnet Divas League.

Sammen med sin bedste veninde Sara træner holdet tre gange om ugen – lidt mere hvis der er kampe. Sarafina spiller i forsvaret, og så har hun stoltheden af at kunne kalde sig anfører.

Hele 10 hold fra lejren er med i ligaen. De træner, holder turneringer og vinder begejstring – også udenfor selve lejren.

Venus Girls vs. Dungula FC

Vi var med, da de Venus Girls mødte konkurrenterne fra Dungula FC. En venskabskamp, der både bød på kram og knubs.

Der var ingen diskussion om, hvorvidt de skulle spille på en bane af kunstgræs eller den ægte vare. Her spiller de på grus. Sarafina er heldig at have et par fodboldstøvler, da de fleste spiller på bare fødder.  

Spillerne står i en rundkreds inden kampstart. © Michael Drost-Hansen
Fællesbillede før kampstart. © Michael Drost-Hansen
Spillerne giver hånd før kampstart © Michael Drost-Hansen

Drømmer om at give glæden videre

Kampen ender 2-0 til Venus Girls. Forældre og børn har hoppet og heppet med fra sidelinjen gennem hele kampen. Og selvom Sarafina har succes på banen, så rækker hendes drømme ud over banen.

Hun drømmer om at blive journalist – helst sportsjournalist. Og sideløbende drømmer hun om at vende tilbage til Sudan og træne piger som hende selv i fodbold.

For fodbold er meget mere end en sport for Sarafina. Det er en måde, hvorpå man skaber håb.

Venus Girls varmer op i deres juventustrøjer. De skal være helt skrape til kampstart!

Giv en fodbold

Når hverdagen er præget af krig og konflikt, er det i den grad noget, der påvirker børnene. Derfor kan en fodboldkamp danne rammerne for en mere livlig, sjov og tryg hverdag. I legen er de nemlig børn på lige fod med resten af verdens børn.

Twitter LinkedIn Facebook