Fisk, Cambodja, sø

Fisk er fast indkomst

En pose med fiskeyngel kan vende lykken for en familie i Cambodja

© Conor Wall

Den skarpe fiskelugt flår i næseborene, når man kører af sted ad de hullede landeveje i Cambodja. I alle landsbyer tørres der fisk til den traditionelle fiskepasta prohok, som er uundværligt tilbehør til måltiderne, der for fattige cambodjanske bønder næsten altid er en skål ris.

Fisk betaler for skolebøger

I landsbyen Taing Thong står Keo Yoeun ved sin nyanlagte fiskedam. Vandoverfladen er levende af fisk, der slås om de risskaller, hun mader dem med.

”Vi har selv gravet dammen og fyldt den op med vand,” siger Keo Yoeun.

Keo Yoeun og hendes mand plejede at være en af de fattigste familier i landsbyen. Men lykken er vendt, efter de har fået hjælp til at skabe en fast indkomst.

Blandt andet ved den fiskeyngel, som de har fået til at sætte ud i dammen af Folkekirkens Nødhjælps samarbejdspartner, Det Lutherske Verdensforbund i Cambodja.

Keo Yoeuns fisk har vokset sig store, og en god håndfuld er hevet op af dammen, renset og hænger til tørre i solen og har en skarp fiskelugt, der blander sig med resten af fiskelugten i området.

”Før havde vi ikke råd til fisk, vi fik kun lidt ris. Nu har vi altid hjemmelavet prohok, og vi har også tjent penge på at sælge fiskene. Det er med til at betale for vores nybyggede hus og min datters skolebøger, ” siger Keo Yoeun.


Giv en gave

Twitter LinkedIn Facebook