Oliventræer i Palæstina

Danske træer i Palæstina

Palæstinensiske oliventræer rives op og ødelægges - Folkekirkens Nødhjælp hjælper med at plante nye

© Folkekirkens Nødhjælp

Det israelske militær og israelske bosættere ødelægger palæstinensiske oliventræer og konfiskerer deres jord. Folkekirkens Nødhjælps partner, Joint Advocacy Initiative, planter nye for at støtte palæstinenserne.

Siden 2001 har israelsk militær og israelske bosættere ødelagt flere end 548.000 palæstinensisk ejede oliventræer og beslaglagt hundrede af hektar palæstinensisk landbrugsjord.

Oliventræer udgør en meget vigtig afgrøde i palæstinensisk landbrug, og mange palæstinensiske bønders levevilkår afhænger af oliventræsproduktionen. 

Folkekirkens Nødhjælps partnerorganisation, Joint Advocacy Initiative (JAI), har sammen med 37 internationale frivillige plantet i alt 1600 nye oliventræer på fire dage i tre forskellige palæstinensiske landsbyer.


To piger i Gaza går med madrationer. © Ritzau Scanpix

LIGE NU: Send nødhjælp til de civile i Gaza

Vi er dybt bekymrede for den voldsomme eskalering af konflikten, der lige nu koster uskyldige civile livet. Hjælp ofrene i Gaza nu.

Hjælp til Palæstina

Folkekirkens Nødhjælp var med til plantningen i landsbyen Al-Khader:

Vi står på en bjergtop og ser ud over det frodige, grønne og bakkede landskab.

Ud af bussen kommer 37 internationale frivillige, som i løbet af fire dage skal plante 1600 nye oliventræer på palæstinensiske landområder.

Oliventræer, plantes
©Folkekirkens Nødhjælp

Vi befinder os i området Ein Kassis, som er en del af landsbyen Al-Khader – en palæstinensisk by beliggende på Vestbredden, fire km. vest for Betlehem.

Område C

Al-Kader er en del af område C. Her har Israel fuld kontrol over området og dets ressourcer, og Israel er ansvarlige for både sikkerhed og serviceydelser.

I område C har palæstinenserne begrænset adgang til deres jord og vandforsyning.

I Al-Khader er vandforsyningerne begrænset til én brønd, og de israelske myndigheder nægter landmændene at bore flere brønde eller vandcisterner. 

Da vi ankommer til markerne, får vi udleveret skovle og små oliventræer. Markerne tilhører tre forskellige palæstinensiske landmænd og deres familier.

Se også:

400 nye oliventræer

Nogle timer senere står vi og ser ud over markerne, hvor der nu er plantet 400 oliventræer i lange, lige rækker.

De tre landmænd har nu træer, som på sigt vil sikre deres mest grundlæggende fornødenheder – ligesom træerne vil sikre, at deres land ikke bliver taget fra dem. 

Plant et håb om fred

Siden 2002 har Joint Advocacy Initiativ (JAI) plantet nye oliventræer i områder, hvor gamle træer er blevet ødelagt eller hvor palæstinensiske bønders landbrugsjord trues af konfiskation.

Som led i kampagnen inviterer JAI internationale frivillige til at deltage i den årlige plantning af oliventræer.

JAI har plantet flere end 80.000 oliventræer på hundredevis af marker på Vestbredden og i Gaza.

Formålet med kampagnen er at holde håbet om fred i live: At genopbygge det palæstinensiske samfund og dets strukturer.

Se også: Sådan hjælper Folkekirkens Nødhjælp i Palæstina

Twitter LinkedIn Facebook